Roland Garros: Ruud és Rune hosszú, Swiatek rövid meccsen nyert

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.06.05. 23:27
null
Ruud három szoros játszmában jutott be a legjobb nyolc közé (Fotó: Getty Images)
A francia nemzetközi teniszbajnokságon, a Roland Garroson a tavaly döntőig jutó, 4. helyen kiemelt norvég Casper Ruud férfi egyesben három szoros szettben jutott be a legjobb nyolc közé, miközben a női tornán a 7. helyen kiemelt Onsz Dzsabur csupán négy gémet veszített Bernarda Pera ellen.

 

FÉRFI EGYES

Casper Ruud ugyan három szettben jutott tovább Nicolás Jarry ellen, de mindhárom játszma több mint egy óráig tartott, így közel három és fél órát töltött a pályán. Az első játszma elején a norvég brékelt, de a chilei vissza tudott jönni, a rövidítést aztán Ruud könnyedén hozta. A második és a harmadik szett is hasonló forgatókönyv szerint íródott: mindkétszer a negyedik helyen kiemelt játékos került brékhátrányba, majd visszabrékelt, s mindkétszer 5:5-ös állásnál vette el újra ellenfele adogatását.

A norvég ellenfele a hatodik kiemelt dán Holger Rune lesz a nyolc között, aki a 23. kiemelt Francisco Cerúndolo ellen ötszettes, rövidítésbe torkolló meccsen több mint négy órát töltött a pályán. A több mint egy órán át tartó első játszma egy-egy brék után rövidítésben dőlt el a dán javára, aki a másodikban egyszer elbukta az adogatását, így az argentin egyenlített. A harmadik felvonásban ismét úgy tűnt, hogy egy-egy kihasznált bréklabda után a felek megint rövidítésben döntenek, de Rune a legjobbkor, 5:4-es vezetésénél vette el ismét Cerúndolo szerváját, hozva a szettet. A negyedikben viszont gyakorlatilag mintha pályán sem lett volna a 20 éves dán, az argentin háromszor is brékelte – kétszer semmire –, így Cerúndolo ismét egyenlített, jöhetett a döntő játszma.

A CERÚNDOLO-SHOW A 4. JÁTSZMÁBAN VOLT A CSÚCSON

 


 

Ez megint egy-egy kihasznált fogadóelőnyt hozott, így rövidítés döntött, s az idegek harcát végül Rune bírta jobban. Ezzel tehát megismétlődik a tavalyi negyeddöntő – egy éve Ruud legyőzte Runét a nyolc között.

A két korábbi világbajnok, Alexander Zverev (2018, 2021) és Grigor Dimitrov (2017) összecsapása egészen simán alakult: a német remek tenisszel 6:1-re vitte az első játszmát, s a 6:4-re megnyert második szettben már lehetett érezni, nincs visszaút a bolgár számára, ami így is történt. Zverev 2:20 óra alatt került be a nyolcba.

Ott pedig a férfimezőny egyetlen talpon maradó nem kiemelt versenyzője, az argentin Tomás Etcheverry lesz az ellenfele, aki egy 61 perces, rövidítésben eldőlő első játszma után a következő két szettet 63 perc alatt vágta zsebre – úgy, hogy mindössze egyetlen játékot engedett a végére még ápolási szünetet is kérő 27. kiemelt japán Nisioka Josihito ellen.

NŐI EGYES

Ha gonoszak akarnánk lenni, azt írnánk, hogy Onsz Dzsabur és Bernarda Pera egymás elleni mérkőzésének az első játszmájában az számított bréknek, amikor hozták az adogatásukat, ugyanis a kilenc játékból nyolcszor is a fogadó örülhetett. Mivel a 7. helyen kiemelt tunéziai egyszer hozni tudta az adogatását, 6:3-mal elvitte a szettet. Dzsabur a másodikra aztán feljavult a szervái mögött, s végül az amerikai úgy kapott ki, hogy egyetlenegy szervajátékát sem tudta hozni (0/8).

Beatriz Haddad Maia 55 év után lett az első brazil a Roland Garroson, aki női egyesben bejutott a legjobb nyolc közé. A dél-amerikai játékos a szezon leghosszabb női meccsén, 3 óra 51 perces csatában búcsúztatta a spanyol Sara Sorribest, így pályafutása során először játszhat negyeddöntőt Grand Slam-tornán.

A női világelső viszont villámlátogatást tett a Suzanne Lenglen pályán az ukrán Leszja Curenko ellen: Iga Swiatek 31 perc után elkönyvelhette a továbbjutást, miután az ukrán 5:1-es hátrányban feladta a találkozót. Azzal egyébként hogy Curenko egy játékot nyerni tudott véget ért a lengyel kiválóság lenyűgöző szériája: sorozatban 23 játékot nyert meg – legutóbb a második fordulóban Claire Liu nyert ellene játékot, azóta három 6:0-as szettje volt a lengyelnek.

Swiatek továbbjutásával így a nyolc között megismétlődik a tavalyi döntő, a lengyel az amerikai Coco Gauff-fal találkozik. A hatodik kiemelt amerikai a szlovák Anna Karolína Schmiedlován egy nehezebb (7:5) és egy könnyebb (6:2) játszmával jutott túl.

ROLAND GARROS, PÁRIZS (49 600 000 euró, salak)
FÉRFI EGYES
NYOLCADDÖNTŐ
Ruud (norvég, 4.)–Jarry (chilei) 7:6 (7–3), 7:5, 7:5
Rune (dán, 6.)–Cerúndolo (argentin, 23.) 7:6 (7–3), 3:6, 6:4, 1:6, 7:6 (10–7)
Etcheverry (argentin)–Nisioka (japán, 27.) 7:6 (10–8), 6:0, 6:1
A. Zverev (német, 22.)–Dimitrov (bolgár, 28.) 6:1, 6:4, 6:3
A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Alcaraz (spanyol, 1.)–Cicipasz (görög, 5.)
Djokovics (szerb, 3.)–Hacsanov (orosz, 11.)
Rune (dán, 6.)–Ruud (norvég, 4.)
A. Zverev (német, 22.)–Etcheverry (argentin)

NŐI EGYES
NYOLCADDÖNTŐ
Swiatek (lengyel, 1.)–Curenko (ukrán) 5:1-nél Curenko feladta
Gauff (amerikai, 6.)–Schmiedlová (szlovák) 7:5, 6:2
Dzsabur (tunéziai, 7.)–Pera (amerikai) 6:3, 6:1
Haddad Maia (brazil, 14.)–Sorribes (spanyol) 6:7 (3–7), 6:3, 7:5
A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Swiatek (lengyel, 1.)–Gauff (amerikai, 6.)
Haddad Maia (brazil, 14.)–Dzsabur (tunéziai, 7.)
Muchová (cseh)–Pavljucsenkova (orosz)
Szvitolina (ukrán)–Szabalenka (fehérorosz, 2.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik