Roland Garros: Fucsovics három játszmában nyert, Balázs búcsúzott

Vágólapra másolva!
2022.05.23. 18:28
null
Fucsovicsnak az eredmény ellenére nem volt könnyű dolga (Fotó: Getty Images)
A Párizsban zajló francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyes küzdelmeinek első fordulójában a legfrissebb világranglistán 57. helyen álló Fucsovics Márton a selejtezőből feljutó, a hazai közönség támogatását élvező 191. helyen rangsorolt Geoffrey Blancaneaux ellen győzött bő két és fél óra alatt, míg a hosszú sérülése után április végén visszatérő Balázs Attila (255.) a 20. kiemelt, a 2014-es US Openen győztes horvát Marin Cilictől kapott ki másfél óra alatt. A két mérkőzésről folyamatosan frissülő szöveges közvetítésünkben számoltunk be.

ROLAND GARROS, PÁRIZS (21 256 800 euró, salak)
1. FORDULÓ
FÉRFIAK, EGYES

Fucsovics–Blancaneaux (francia) 6:2, 6:4, 6:4
Balázs A.–Cilic (horvát, 20.) 0:6, 1:6, 2:6

A hosszú sérülése után április végén visszatérő Balázs Attila és a május elején fejfájása miatt a római ATP-tornát feladó Fucsovics Márton hétfőn gyakorlatilag egy időben játszott a Garroson, s mindkettejük mérkőzése az előzetes várakozásoknak megfelelően alakult – legalábbis a végeredményt nézve.

Az ugyanis benne volt a pakliban, hogy Balázs Attila három játszmában kikap a 2014-es US Openen győztes Marin Cilictől. Az már talán kevésbé, hogy mindössze három játékot nyer a horvát ellen, bár a közel másfél éves kihagyás mentséget jelenthet erre, főleg, ha a harmadik játszmát nézzük, amikor már egy-egy szép megoldásra is futotta Balázs erejéből.

Az is benne volt a pakliban, hogy Fucsovics Márton három játszmában győz Geoffrey Blancaneaux ellen, az viszont talán kevésbé, hogy a vége ennyire szenvedősre sikerül. Az első játszmában a magyar éljátékos kifejezetten kiválóan teniszezett, s az első négy játszma kiegyenlített játéka után 2:2-nél faképnél hagyta a franciát: zsinórban hét játékot nyert, így már a második szettben is lépéselőnybe került.

Így még az is belefért, hogy a hajrában gyorsan elvegyék egymás adogatásait a felek, Fucsovics behúzta a második játszmát is. A harmadikban a hazai közönség egyre inkább Blancaneaux pártjára állt, a mérkőzésbíró többször figyelmeztette is a publikumot a sportszerű szurkolás kereteinek megtartására, de Fucsovicsot ez sem zavarta össze, s ha kissé nehezen is, de hatodik meccslabdáját kihasználva, 6:4-re megnyerte a 65 percig tartó harmadik játszmát.

A magyar éljátékos ellenfele a következő körben éppen a Balázs Attilát búcsúztató Marin Cilic lesz, aki ellen, ha úgy játszik, mint a végül nagyot küzdő francia ellen az első másfél játszmában, lehet keresnivalója...

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

Blancaneaux azonban mintha megérezte volna, 4:4-nél, hogy ez az utolsó esélye a meccsben maradásra, a kilencedik játszmában óriási küzdelemben adta csak meg magát Fucsovics második bréklabdáját követően, 5:4. Fucsovics a meccsért adogathatott, és végül egy kimondottan hosszú, közel negyedórás játék végén a hatodik meccslabdáját egy pazar rövidítéssel kihasználta, így 6:4-re nyerte a harmadik játszmát, s a mérkőzést is.

Miután Blancaneaux a nagy nehezen zsebre tett adogatása után negyedik játékban brékelni tudta Fucsovicsot – a hazai közönség nagy örömére, aki viszont azonnal helyreállította a világ rendjét, 2:3, , s a franciával ellentétben, ő magabiztos játékkal tette a brékje mögé az adogatójátékát, 3:3. S ha egy üzlet beindul: a francia kezdte az első játszmában mutatott játékát idézni, így a magyar fiú ismét brékelni tudott, zsinórban tehát harmadik játékát nyerte meg, 4:3. A francia viszont váratlanul feltámadt a folytatásban, s ismét brékelte Fucsovicsot – az első 15:40-nél bréklabdája kihasználásánál minden korábbinál nagyobb üdvrivalgásban tört ki a hetes pálya lelátója, 4:4.

A 14-es pályán közel másfél óra játékidő után Balázs Attila a meccsben maradásért adogatott, s úgy indult, hogy sikerrel is jár, hiszen 30:0-re vezetett, ám Cilic innen négy zsinórban megszerzett ponttal lezárta a mérkőzést, s jutott a következő körbe a legjobb 64 közé. Balázs Attila számára ezzel véget ért az idei Roland Garros.

CILIC MECCSLABDÁJA

A harmadik játszma Fucsovics gyönyörű elütésével kezdődött – nagyjából akkor amikor Balázs Attila egymás után másodszor is hozta az adogatását –, ám a francia végül megküzdött a szervajátékáért.

A hetes pályán Blancaneaux kezdi összekapni magát, hosszú idő után fordul elő, hogy nem engedi Fucsovicsot bréklabdához jutni, ami azt jelenti, hogy 5:4-nél Fucsovics ismét a második játszmáért adogat, s ezt sikerrel is teszi: 40:30-nál be is húzza a játszmát.

Balázsnak a harmadik játszmában sem megy az első három játék mindegyikében csupán egy pontra volt jó, így Cilic 10 perc után elhúz 3:0-ra. Balázs ebben a játszmában is hoz egy szervajátékot, így elkerüli a dupla brékhátrányt, még akkor is, ha Cilic adogatásánál nem tud pontot csinálni – a horvát igyekszik főleg a rövid pontokra koncentrálni, ezeket szorgosan gyűjtögeti

Fucsovics a második játszmáért adogathat, miután a szettben hatodik fogadóesélyéből a másodikat kihasználja, így 5:2-re vezet most is, de nem sikerül kiszerválnia a szettet, s a francia egyet ledolgozik a dupla hátrányából, 5:3.

Balázs először a mecccsen bréklabdához jut 4:1-es hátrányban, de nem tudja kihasznál, s miután Cilic lezárja a játékot, a szettért fogadva első játszmalabdáját ki is használja, 1:6.

Balázs továbbra sem tud adogatójátékot hozni, 0:3-nál döntött úgy, hogy az eddigi világoskék pólóját pirosra cseréli, hátha... Úgy tűnik, mégsem, legalábbis fogadóként, miután két pont jött össze neki (0:4). Adogatóként viszont végre megtörik a jég és egy nagyszerű rövidítéssel először tudja hozni a szerváját, 1:4.

Fucsovics meg bevágta az első ászát – 194 km/h sebességgel – aztán egy jó röptével ismét nullára nyeri a szerváját, 3:1. A francia nehezen, két fogadóesélyt hárítva megúszta, hogy dupla brékhátrányba kerüljön, pedig a közönségen nem múlik semmi, 3:2. Olyannyira nem múlik semmi, hogy a mérkőzésvezető figyelmezteti is a publikumot 0:30-nál, hogy ne zavarják Fucsovics szerváját, ám a magyar fiút nem sikerült kizökkenteni, 4:2.

A második játszma elején Balázs ismét elveszti az adogatójátékát (0:2), de ezúttal azért két fopgadóesélyt már hárítani tud, míg a Fucsovics újabb magabiztos szervajáték után fogadóként jut ismét bréklabdához a folyamatosan rossz megoldásokat választó francia ellen, aki végül nehezen, de három egymás után elvesztett adogatójáték után hozza a szerváját (2:1).

A második játszma elején Blancaneaux ugyan megnyerte a meccs addigi legszebb pontját – Fucsovics a hálóhoz feljőve láb közöttit ütött, röptézett, de a francia szép elütéssel vitte a pontot –, de végül Fucsovics második bréklabdáját kihasználva került előnybe.

Fucsovics keze a szettért adogatva sem remeg meg, stabil játékkal jut el hamar három játszmalabdához, amelyből az elsőt egy remek tenyeressel ki is használja! 6:2, 33 perc alatt. Cilic újabb adogatásánál Balázs Attila fogadóként nem tud pontot szerezni, sőt, utána adogatóként is csak egyet, 0:5, majd a horvát ismét semmire hozva a szervajátékát, alig 20 perc alatt nyerte 6:0-ra az első szettet.

A 7-es pályán most Fucsovics egyértelműen ellenfele fölé nőtt, a francia gyengén felépített röptékkel próbálkozik, Fucsovics pedig hol remek átemeléssel, hol pazar elütéssel hozza a pontokat, és dupla brékelőnybe kerül. Csak úgy ahogy Marin Cilic is Balázs Attila ellen a szomszédban...

A 14-es pályán Balázs elveszti adogatását, fogadóként Cilic semmire nyerte a játékot, 0:1. Közben Fucsovics elveszti az első két pontot, majd Blancaneaux két bréklabdáját is hárítani tudta, , s végül szoros játékban hozta az adogatását, 4:2. Balázs viszont csak megszorongatni tudta Cilicet fogadóként, 2:0 a horvátnak.

Fogadóként Fucsovics jegyezte a meccs első – és eddigi egyetlen – pontját, ennél több öröme nem lehetett a francia második adogatójátékában, 1:2. Balázsék végeztek a bemelegítéssel, a magyar fiú kezdi az adogatást. Közben pedig Fucsovics ismét semmire hozza az a saját szerváját, majd három bréklabdához jut, a meccs eddigi leghosszabb labdamenete végén egy szép röptével, majd egy kettős hibának köszönhetően el is veszi a francia adogatását, 3:2!

Közben véget ért a 14-es pályán a Balázs-Cilic meccs előtti női összecsapás, lassan a szomszéd pályán is kezdődik a játék, a magyar fiú érkezett elsőként a pályára. Itt jegyezzük meg, hogy a két mérkőzés győztese a következő körben egymással találkozik.

A hangulat pazar volt már a bemelegítés alatt is, Blancaneaux kezdi az adogatást, és villámgyors és szép pontokkal két perc alatt semmire hozza is a játékot. A sok „Alé, alé!" közé beharsan egy-egy „Hajrá, Marci!” is a lelátóról, főleg, miután Fucsovics sem enged adogatóként pontot ellenfelének, 1:1, mindössze 6 perc játék után.

Köszöntjük olvasóinkat! Fucsovics Márton már a pályán, hamarosan kezdi a francia fiú elleni mérkőzését. Az idő nem túl jó, szemerkél az eső, a lelátón a nézők sokan esernyők alatt ülnek. A pénzfeldobást Fucsovics nyerte, fogadni fog.

Fucsovics Márton (Fotó: Getty Images)

HÉTFŐN TÖRTÉNT A GARROSON

Magyar szempontból nem indult jól a párizsi verseny, hiszen vasárnap Gálfi Dalma ellen két meccslabdát hárítva nyert a szerb Olga Danilovics,Jani Réka pedig simán kikapott az olimpiai bajnok Belinda Bencictől. Hétfőn pedig nem is folytatódott jobban a mieink számára, miután Bondár Anna 7:6 (7–0), 6:1-es vereséget szenvedett a világranglista 34. helyezettje, a cseh Petra Kvitová ellen a francia nemzetközi teniszbajnokság (Roland Garros) 1. fordulójában. Bővebben itt.

A női egyes második számú kiemeltje, a címvédő Barbora Krejcíková teljesen kizökkent az esőszünet után: az első szettet könnyedén nyerte meg 6:1-re a 19 esztendős Diane Parry (WTA-97.) ellen, a rivális azonban átvette az irányítást a második felvonásban, amelyet a kényszerpihenő után hamar be is húzott 6:2-re. A cseh klasszis a mindent eldöntő játékrészben sem tudott mit kezdeni ifjú ellenfelével, így nagy meglepetésre búcsúzni kényszerült a Roland Garrostól – VIDEÓ ITT!

A WTA világranglistáját vezető lengyel Iga Swiatek az első körben simán, 6:2, 6:0-ra nyert az ukrán Leszja Curenko (WTA-119.) ellen. A folytatásban az amerikai Alison Riske következhet. A tavalyi Roland Garroson a visszalépésével nagy port kavart négyszeres Grand Slam-győztes Oszaka Naomi (WTA-38.) az első körben 7:5, 6:4-es vereséget szenvedett az amerikai Amanda Anisimovától (WTA-28.) – VIDEÓ ITT!

HÉTFŐI EREDMÉNYEK
1. FORDULÓ
NŐK, EGYES
Kvitová (cseh, 32.)–Bondár 7:6 (7–0), 6:1

Cseng Csin-ven (kínai)–Zanevska (belga) 6:3, 6:1
Anisimova (amerikai, 27.)–Oszaka (japán) 7:5, 6:4
Petkovic (német)–Dodin (francia) 6:4, 6:2
Trevisan (olasz)–Dart (brit) 6:0, 6:2
Saville (ausztrál)–Grammatikopulu (görög) 6:1, 6:2
Swiatek (lengyel, 1.)–Curenko (ukrán) 6:2, 6:0
Parry (francia)–Krejcíková (cseh, 2.) 1:6, 6:2, 6:3
Andreescu (kanadai)–Bonaventure (belga) 3:6, 7:5, 6:0
Riske (amerikai)–Jasztremszka (ukrán) 6:3, 6:3
Azarenka (fehérorosz, 15.)–Bogdan (román) 6:7, 7:6, 6:2
Kovinics (montenegrói)–Szamszonova (orosz, 25.) 2:6, 6:2, 6:1

1. FORDULÓ
FÉRFIAK, EGYES

Gojo (horvát)–Giannessi (olasz) 6:4, 6:7, 6:7, 7:6, 6:4
Krajinovics (szerb)–Opelka (amerikai, 17.) 7:6, 6:2, 6:3
Fritz (amerikai, 13.)–S. F. Rodríguez (argentin) 7:6, 3:6, 6:3, 4:6, 6:4
Moutet (francia)–Wawrinka (svájci) 2:6, 6:3, 7:6, 6:3
Nadal (spanyol, 5.)–Thompson (ausztrál) 6:2, 6:2, 6:2
Báez (argentin)–Lajovics (szerb) 6:3, 3:6, 6:4, 6:3
Norrie (brit, 10.)–Guinard (francia) 7:5, 6:2, 6:0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik