Szenzációs csata Párizsban: Djokovics legyőzte Nadalt az elődöntőben

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2021.06.11. 18:55
null
Novak Djokovics óriási csatában győzte le Rafael Nadalt (Fotó: AFP)
A világelső Novak Djokovics óriási csatában, 4 óra és 11 perc játék után 3:6, 6:3, 7:6 (7–4), 6:2-re legyőzte a címvédő Rafael Nadalt a Párizsban zajló francia nemzetközi teniszbajnokság (Roland Garros) elődöntőjében, így készülhet a Sztefanosz Cicipasz elleni vasárnapi fináléra.

ROLAND GARROS, PÁRIZS (34 367 215 euró, salak)
FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Djokovics (szerb, 1.)–Nadal (spanyol, 3.) 3:6, 6:3, 7:6 (7–4), 6:2

Korábban
Cicipasz (görög, 5.)–A. Zverev (német, 6.) 6:3, 6:3, 4:6, 4:6, 6:3

ÖSSZEFOGLALÓ

Sztefanosz Cicipasz és Alexander Zverev több mint három és fél órás csatája – és a 22 éves görög teniszező győzelme – után péntek este rendezték még az előrehozott döntőnek is beillő Novak Djokovics–Rafael Nadal mérkőzést – azaz a szerb világelső, a világranglista harmadik helyén álló, címvédő spanyol teniszezővel mérte össze az erejét a Philippe Chatrier Stadionban.

Ugyan a két klasszis örökmérlege igen szoros (29–28 Djokovics javára), Párizsban azért más a helyzet: a két teniszező a pénteki elődöntőt megelőzően nyolc alkalommal mérte össze erejét a Roland Garroson, a mérleg pedig 7–1 volt a spanyol javára, ráadásul Djokovics ezt megelőzően 2016-ban győzte le Nadalt salakon…

A mérkőzés rendkívül kiegyenlített játékkal indult, Djokovics rögtön két bréklabdához jutott, de kihasználni egyiket sem tudta. Nem úgy Nadal, aki rögtön elvette ellenfele adogatását, majd a másodikat is, így 5:0-ig meg sem állt. Djokovics ekkorra nyert először játékot, majd ugyan egyet sikerült brékelnie, másodjára már nem jött össze neki, Nadal a hetedik játszmalabdáját értékesítve, egy óra játék után megnyerte az első szettet. 3:6

A második játszmát Djokovics kezdte jobban, az adogatójátékát hozta, majd azonnal brékelte a címvédőt. Sokáig azonban nem tartott az előnye, Nadal azonnal visszabrékelt, majd egyenlített is. A hatodik játékban a világelső ismét elvette ellenfele szerváját, ezúttal azonban a visszabrékelés elmaradt, hiába volt hozzá előbb három, majd a kilencedik gémben még kettő labdája is Nadalnak – Djokovics az első játszmalabdáját kihasználva egyenlített. 3:6, 6:3

Djokovics a rossz kezdés után óriási fordítást mutatott be (Fotó: AFP)
Djokovics a rossz kezdés után óriási fordítást mutatott be (Fotó: AFP)

A harmadik szett elején az első négy játékot az adogató hozta. Ezt követően indult be az őrület: az ötödik gémben Nadal veszítette el az adogatását, ám azonnal vissza tudott brékelni. Sokáig azonban nem örülhetett, hiszen a világelső semmire elvette az adogatását. Ekkor úgy tűnt, Djokovics simán lezárhatja a szettet, ám Nadal ismét egyenlített, sőt bréklabdák hárítása után még két játszmalabdája is volt a 12. játékban. Ezt azonban nem tudta kihasználni, így jöhetett a rövidítés, amelyben a szerbnek jött ki jobban a lépés. 3:6, 6:3, 7:6 (7–4)

Aki azt hitte, a másfél órás harmadik szettel a fordulatok és az izgalmak sora véget ért, nagyot tévedett, hiszen a negyedik játszma első játékában Nadal 30:0-ről fordítva brékelt. Ezt követően azonban Djokovics még egy sebességi fokozattal feljebb kapcsolt, míg a címvédő elfáradt, így a világelső két adogatójátékát is semmire hozta, miközben háromszor is brékelte Nadalt. Djokovics a második meccslabdáját beütötte, így 3:6, 6:3, 7:6 (7–4), 6:2-re megnyerte a mérkőzést, és pályafutása során másodszor győzte le a Roland Garroson a salakkirály Nadalt.

Ez azt is jelenti, hogy a 4 óra és 11 perces győztes csata után készülhet a vasárnapi, Sztefanosz Cicipasz elleni a fináléra.

A MECCS ÖSSZEFOGLALÓJA

DÖNTŐ
Június 13., vasárnap
Djokovics (szerb, 1.)–Cicipasz (görög, 5.) (Tv: Eurosport1) – élőben az NSO-n!

A modul betöltése néhány másodpercet igénybe vehet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik