Roland Garros: Nadal hét-nyolc éve ezt még lehetetlennek tartotta

Vágólapra másolva!
2018.06.11. 06:33
null
„Elég érzelmes ember vagyok” (Fotó: AFP)
Nem tud és nem is akar harcolni az idővel a Roland Garros spanyol királya, aki szeretne 20 vagy több Grand Slam-győzelmet, de nem ez jár a fejében reggelente – már most is szerencsésnek érzi magát, amiért ennyi minden jót kapott az élettől.

 

– Hogyan tud ilyen motivált maradni ennyi siker után, hogyan képes meghatódni a tizenegyedik Garros-győzelmet követően is?
Huh, ezt nehéz megmagyaráznom, mert ez nálam természetes. Tény, több sikert értem el, mint amiről valaha álmodtam, viszont nehéz időszakokon is keresztülmentem. Az idén is többször voltam sérült, fontos versenyeket kellett kihagynom. Szóval elég bizonytalanul kezdtem el a salakszezont, voltak nehéz szakaszok, ráadásul elég érzelmes ember is vagyok… És akkor percekig engem ünnepelt a tömeg… Hihetetlen volt – felelte elcsukló hangon a nagyjából 200 újságíró előtt rendezett sajtótájékoztatón Nadal.

NADAL KÖZELÍT FEDERERHEZ
GS-torna-győzelem egyesben
1. Roger Federer 20
2. Rafael Nadal 17
3. Pete Sampras 14
4. Novak Djokovics 12
Roy Emerson 12
6. Björn Borg 11
Rod Laver 11
Félkövérrel a még aktív játékosokat emeltük ki.

– Meddig lehet még képes ezen a szinten teljesíteni ennyi probléma után?
Nem tudom, a korral, az idővel nem lehet, nem is akarok harcolni, az megy előre. De ha hét-nyolc évvel ezelőtt valaki azt mondja nekem, hogy harminckét éves koromban itt ülök majd, mellettem a trófea, akkor azt felelem, hogy lehetetlen. És mégis itt vagyok. A tenisz kétségtelenül fontos része az életemnek, de nem minden. Nem aggódom a jövőn, sok más dolog is boldoggá tesz, szóval most csak élvezem a pillanatot, élvezem a pályafutásom eredményeit, amíg a testem bírja, aztán ha eljön az idő és változtatni kell, azt is megteszem. Nem aggódom.

És ismét három Grand Slam-trófeára van öntől Roger Federer
Egyelőre csak élvezni akarom ezt a sikert! Nagy céljaim vannak, mindig nyerni akarok, de az ilyen versenyek nem számítanak. Nem lehet mindig csalódottnak lenni, ha valakinek több pénze, nagyobb háza, több Grand Slam-győzelme van, mint neked. Én nem ilyen ember vagyok. Boldog vagyok, és nagyon szerencsésnek érzem magam, amiért eddig is ennyi minden jót kaptam az élettől. Természetesen szeretnék én is húsz trófeát, vagy többet is akár, de nem ez jár a fejemben reggelente.

Tizenegy siker után még miben fejlődhet?
Mindig lehet fejlődni valamiben, nincs korlátozás. Sohasem tudhatjuk, hogy hol vannak a korlátaink. A sport mindig a fejlődésről szól, hogy nap, mint nap jobb legyél, aki erre nem képes, az nem lesz eredményes. Én minden edzésen ugyanúgy küzdök, mint régen, mert délután jobb teniszező akarok lenni, mint amilyen délelőtt voltam. Ez visz előre. Szóval jövőre ugyanilyenkor egészséges, boldog és jobb teniszező akarok lenni.

– Mire számíthatunk öntől füvön?
Erre nehéz most válaszolnom, fizikailag és mentálisan is rendkívül megterhelő két hónapon vagyok túl, sok meccset játszottam. Meg kell beszélnünk a csapatommal, hogy hol induljak, mert a legfontosabb, hogy a testemnek mire van szüksége, mennyit bír. Én a magam részéről szeretnék annyi helyen játszani, amennyin csak lehetséges, de ez nem ilyen egyszerű. Nagyon kevés időm van átállni a salakról a fűre, ami sokkal gyorsabb borítás, szóval előbb a következő napokban meg kell néznünk, hogy fizikailag milyen állapotban vagyok pontosan, aztán meglátjuk.

ROLAND GARROS, PÁRIZS
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Dominic Thiem (osztrák, 7.) 6:4, 6:3, 6:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik