Roland Garros: három éve nem történt ilyen Nadallal a párizsi salakon

Vágólapra másolva!
2018.06.06. 20:06
null
Nadalt holnap is várja a salak (Fotó: AFP)
A Párizsra szerda késő délután lecsapó vihar miatt először bő egy órára félbeszakadt a játék, a férfiak két negyeddöntőjébe kellett a kényszerű szünetet közbeiktatni, aztán félóra tenisz után újabb esőszünetet rendeltek el, végül röviddel este nyolc előtt közölték: majd holnap befejezik. Előtte azonban olyan eseménynek lehetett tanúja a Roland Garros közönsége, amilyet legutóbb a 2015-ös Francia nemzetközi bajnokságon láthatott: Rafael Nadal szettet vesztett.

A spanyol világklasszis Diego Schwartzman ellen lépett pályára a negyeddöntőben és a 11. kiemelt argentin azonnal jelezte, nem adja magát könnyen a salakkirály ellenében: Nadal csak kínkeservesen, négy bréklabdát hárítva húzta be a saját szervagémjét, és a folytatásban is alig akadt olyan adogatójáték, amikor a fogadónak ne lett volna legalább egy bréklabdája.

Miután a második és a negyedik adogatását mindkét játékos elvesztette, 4:4 állt a táblán, amikor Schwartzman harmadszor is brékelni tudott, aztán saját adogatásánál szetthátrányba küldte a világelsőt.

Ilyen – jelesül, hogy játszmát veszít a Garroson – Rafa Nadallal a 2015-ös torna negyeddöntőjében történt eddig utoljára: akkor Novak Djokovics három sima szettben búcsúztatta a spanyolt.

Aki aztán 2016-ban az első két meccsén három sima felvonásban győzött, míg a harmadik körben sérülés miatt ki sem állt – így itt nem vesztett játszmát. Egy évvel később szettveszteség nélkül diadalmaskodott a viadalon, ez további 7 mérkőzést és immár 27, sorozatban megnyert játszmát jelentett, ezért amennyiben idén további 15 szettet megnyert volna, megdönti a legendás Björn Borg 41-es szériáját, ami a mai napig fennálló vonatkozó rekord a Roland Garroson. Nos, Schwartzman éppen a célegyenesben állította meg a spanyolt: az elvesztett játszma lett volna a 40. a sorban...

Visszatérve a mérkőzésre: a brékparádé a második szettben is folytatódott, az argentin 3:2-es vezetésénél azonban leszakadt az ég, így bő egy órára esőszünetet rendeltek el, majd az ezt követő félóra játék során Nadal gyakorlatilag eldöntötte a második játszmát három gém megnyerésével, 5:3-ra elhúzott, amikor ismét leszakadt az ég.

A másik negyeddöntőben ilyen történelmi magasságokba hágó izgalmak nem nagyon voltak, pusztán „csak” egy roppant szoros és izgalmas első szettet láthatott a közönség Marin Cilic és Juan Martín del Potro között. Itt a nyolcadik játékig még csak esély sem volt brékre, utána és az 5:5-nél kihirdetett első esőszünetet követően is csak hárított bréklabdákat hozott a szett, na meg 6:6 után egy rövidítést, amelyben 5–5-nél megint nyíltak az ernyők, és befedték a salakot.

Egy újabb órával később aztán, néhány perccel azt követően, hogy Bresztben lefújták az első félidőt a Fehéroroszország–Magyarország felkészülési futballmérkőzésen, Párizsban közölték: a folyamatos esőzés miatt szerdán már ne számítsunk rá, hogy a férfiak visszatérnek a pályára. Folytatása következik holnap, részletes menetrendet még ma a későbbiekben közölnek a szervezők.

ROLAND GARROS, PÁRIZS (39 197 000 euró, salak)
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Nadal (spanyol, 1.)–Schwartzman (argentin, 11.) 4:6, 5:3-nál eső miatt félbeszakadt
Cilic (horvát, 3.)–Del Potro (argentin, 5.) 6:6 (5–5)-nél eső miatt félbeszakadt

A 2018-AS GARROS SZÁMOKBAN
Név: Francia nemzetközi teniszbajnokság (Roland Garros)
Időtartam: május 27. – június 10.
Helyszín: Párizs, Franciaország (18 pálya, centerpálya: Philippe Chatrier, befogadóképessége: 14 840 fő; az 1. pálya: Suzanne Lenglen, 10068 fő; 2. centerpálya: Court No. 1., 3800 fő)
Pályaborítás: salak
Összdíjazás: 39 197 000 euró
Televízió: Eurosport, Eurosport 2
Internet: www.rolandgarros.com

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik