Profik is vagyunk – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2018.01.17. 00:10

Minek ezt úgy túlspilázni? Hiszen Babos Tímea élete második, Fucsovics Márton pedig csupán első meccsét nyerte meg az ausztrál nyílt teniszbajnokság egyesének főtábláján. Lehet, hogy ez is marad a mérlegük még legalább egy évig. Mégis, valami történt a sportágban, annak magyar „válfajában”, hiszen 2017 Babos párosban elért világbajnoki címével, valamint a Fucsovics vezette Davis-kupa-csapat világcsoportba jutásával ért véget. S ezt itthon is díjazták, az Év sportolója-választáson Babos második lett Hosszú Katinka mögött, a férfi Dk-gárda pedig megnyerte az egyéni sportágak csapatainak versenyét. Ehhez jött most a remek melbourne-i rajt, amire a két nemnél egyszerre legutóbb tizenhat éve volt példa: 2002-ben Mandula Petra és Sávolt Attila is ment egy kört az Australian Openen.

A világszerte milliókat megmozgató profi sportágakban részsikert aratni többet ér, mint kevesek által űzött, amolyan „magyaros” sportokban csúcsra jutni; dehogyis, koncentráljunk a „hungarikumokra”, hagyományos sportágainkra, hogy sose kerüljünk ki az elitből – két, egymással ellentétes vélemény, amely a kollégáimmal, sportbarátaimmal folytatott beszélgetésekből köszön vissza, főképp az említett Év sportolója-voksolás kapcsán. Hogy érhet többet a vb-bronz a vb-aranynál, a tizenhat közé jutás a világbajnoki címnél? – szóban, írásban, közösségi oldalakon sorjáztak az érvek és ellenérvek, miközben viszonylag egyszerű a válasz: így döntött 436 szakavatott sportújságíró. S bár az élet minden területén nehéz a választás, maradjunk annyiban, a „nagy” profi és a kis „magyaros” sportokban elért sikerek nem zárják ki egymást, legfeljebb megnehezítik az év végi szavazást, de ez legyen a legnagyobb gondunk 2018-ban is.

A magyar teniszezők mindenesetre ott folytatták, ahol tavaly abbahagyták, Fucsovicsot melbourne-i győztes premierje után lerohanták a belga újságírók, hogy a februári liege-i világcsoportmérkőzés esélyeiről faggassák. Ilyen sem volt még, ráadásul játékosunk magabiztosan kijelentette, nem leszünk esélytelenek az előző évi döntős otthonában, „itt”, az ausztráliai GS-torna második fordulójában pedig ki-ki meccset vár a 13. kiemelt, favoritnak számító Sam Querrey ellen. Egy éve azt hittük volna, hogy elgurult a gyógyszere, most meg dicsérjük profi magabiztosságát és várjuk az újabb bravúrt.

Amúgy meg a nagykörúti villamosok tetején táncolni úgyis csak akkor fog a nép, ha a focisták hoznak össze megint valamit.

Igazságos, reális-e vagy sem, ez a nagy helyzet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik