McEnroe: A közönség 5-10 százalék pluszt adhat Murraynek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.07. 10:19
Sok meglepetéssel indult az idei wimbledoni torna, a férfiaknál azonban végül az első két helyen kiemelt jutott a döntőbe. Novak Djokovics és Andy Murray is másodszor játszhat a sportág legnagyobb becsben tartott trófeájáért, előbbi sikerrel járt 2011-ben, utóbbi viszont elbukta első wimbledoni fináléját.

A közös fénykép Murrayvel (jobbra) a mai döntő után még többet érhet (Fotó: Action Images)
A közös fénykép Murrayvel (jobbra) a mai döntő után még többet érhet (Fotó: Action Images)
A közös fénykép Murrayvel (jobbra) a mai döntő után még többet érhet (Fotó: Action Images)
A közös fénykép Murrayvel (jobbra) a mai döntő után még többet érhet (Fotó: Action Images)
A közös fénykép Murrayvel (jobbra) a mai döntő után még többet érhet (Fotó: Action Images)

 

A britek immár 77 éve várnak arra, hogy a férfi egyes győztese újra közülük kerüljön ki Wimbledonban. Tavaly Andy Murray már csak egy lépésre volt attól, hogy véget vessen a hosszú böjtnek, ám Roger Federer jobb volt nála. Most ismét döntőt játszhat, ám nem lesz könnyebb dolga, hiszen a világelső Novak Djokovics vár rá. Hogy mennyire uralják a férfi szakágat, azt nemcsak a világranglistán elfoglalt helyezésük mutatja (Murray a második), hanem az is, hogy a legutóbbi négy Grand Slam-tornából háromnak a fináléjába ők ketten jutottak be – a kivételt az idei Roland Garros jelenti. Tavaly a US Open címmérkőzésén Murray öt játszmában nyert, míg az idei Australian Open döntőjében Djokovics diadalmaskodott négy szettben.

SZAVAZÁS

Ki nyeri meg Wimbledonban a férfi egyest?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A 15 ezer férőhelyes centerpályára természetesen minden jegyet eladtak, ám így is sokan álltak sorba. Ők a stadion melletti dombon szeretnék megtekinteni a döntőt az óriáskivetőn. Murray Jerzy Janowicz elleni pénteki elődöntőjét 13.2 millióan nézték, ami 2013-as csúcs a BBC-nél, az érdeklődés tehát óriási. A skót azonban bízik benne, hogy ezúttal jobban tudja kezelni majd a rá nehezedő nyomást.

„Valószínűleg jobb mentális állapotban leszek – utalt a 2012-es wimbledoni döntőjére Murray. – Azzal, hogy már nyertem Grand Slam-tornát, joggal remélhetem, nyugodtabb leszek, mint tavaly ilyenkor."

A londoni GS-viadalt háromszor megnyerő John McEnroe a hazaiak kedvencét tartja valamivel esélyesebbnek, többek között Djokovics majdnem ötórás, Juan Martín del Potro elleni elődöntője miatt.
„Murrayre tennék – mondta az 54 éves korábbi amerikai kiválóság a BBC-nek. – Úgy gondolom, Djokovics elődöntős meccsének lesz némi hatása a fizikai tényezőkre. Novak egészen kiváló játékos – ez igaz mindkettejükre –, de szerintem a közönség ad öt-tíz százalék pluszt Andynek. Ha mindezt összevetjük, fantasztikus döntőt várhatunk, de végül szerintem Andy képes lesz rá, hogy végre megcsinálja."

Djokovics szintén abban bízik, hogy korábbi sikere a segítségére lesz.

„Ez a legnagyobb döntő a teniszben, így nagyon büszke vagyok rá, hogy ismét a résztvevője lehetek – nyilatkozta a szerb, aki minden idők leghosszabb wimbledoni elődöntőjén van túl. – A 2011-es tapasztalatok, a trófea megnyerése talán segíthet nekem. Tudom, mire számíthatok. Andy az itteniek hőse. Nagy esélye van rá, hogy hosszú idő után megnyerje Wimbledont a nemzetének. Az emberek neki szurkolnak, és az utóbbi öt év egyik legjobb játékosa áll majd velem szemben, de készen állok rá."

A két játékos eddig 18-szor csapott össze egymással, és bár 11-szer Djokovics győzött, az egyetlen füves pályás meccsüket Murray nyerte meg a tavalyi olimpia elődöntőjében 7:5, 7:5-re – éppen Wimbledonban.

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (16 100 000 font, fű)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ

Djokovics (szerb, 1.)–Murray (brit, 2.) 15.00 (tv: Digi Sport1)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik