Másik kalapban – Klein Ron jegyzete

Vágólapra másolva!
2017.09.01. 00:26

Babos Tímea idei szezonja – a budapesti WTA-torna megnyerését leszámítva – finoman szólva sem alakul úgy, ahogyan tervezte. Csalódás ez az év, ő is tudja, mi is tudjuk. Bukott már el váratlanul, gyengébb riválissal szemben, búcsúzott papírformának megfelelően, játszott borzalmasan, és kapott ki szinte behozhatatlannak tűnő előnyről. Mégsem szabad minden vereségét egy kalap alá venni.

Az idei US Openje például messze jobban sikerült a vártnál, pedig ha tényszerűen nézzük, második körös vereségre ritkán lehet büszke egy sportoló. De Babos az elmúlt hónapok gyötrelmei után végre látható magasságba tette fel a lécet, amelyet ha a jövőben átugrik, nem lehet rossz szavunk az eredményeire. A New York-i első fordulóban már-már vert helyzetből fordította meg a döntő játszmát alacsonyabban rangsorolt riválisával szemben – az ilyeneket mostanság sorra bukta el –, a második körben pedig néhány labdameneten, pontosabban a második szett közepén két kihasználatlanul hagyott bréklabdán múlt, hogy ne szerezze meg karrierje eddigi legnagyobb győzelmét.

Tudjuk, a „mi lett volna, ha...” a sportban sem hivatkozási alap, de mindenkinek ajánlanánk figyelmébe Marija Sarapova mérkőzést követő őszinte, megkönnyebbült mosolyát. Az ötszörös Grand Slam-győztes klasszis a favoritnak tartott Simona Halep legyőzése után Babos Tímeát is három szettben, nagy küzdelem árán tudta búcsúztatni, bár a színvonal alacsonyabb volt, az izgalmakra nem lehetett panasz.

Mindez a világ legnagyobb teniszstadionjában, óriási figyelem közepette. A sportág legnépszerűbb szakértője, Mats Wilander is többször dicsérte Babost elemzésében – ne legyenek kétségeink, mostanság hasonlóan elismert fórumon sajnos nemigen foglalkoznak hazánk sportolóival. Ráadásul nem kellett kínosan éreznünk magunkat a teljesítményét látva, mint amikor sírásra görbülő szájjal adogat, aztán minden labdát világgá üt, csak legyen végre vége – Sarapovának a mérkőzés második felében muszáj volt jól játszania a továbbjutáshoz, máskülönben búcsúzott volna. Ez pedig a női tenisz momentán egyetlen piacképes szereplőjétől olyan elismerés, amely Babosnak a vereség ellenére stabil alapot jelenthet a folytatáshoz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik