HIRDETÉS
HIRDETÉS
KLEIN RON 2017.09.17 00:34 Frissítve: 2017.09.17 00:42

Köves útján – Klein Ron jegyzete

HIRDETÉS

 

Köves Gábor vállalta.

Amikor két és fél évnyi remek munka után tavaly decemberben Kuhárszky Zoltán úgy döntött, Valkusz Máté edzőjeként nem illendő tovább a férfiválogatott szövetségi kapitányaként is dolgoznia, nem tolongtak a pozícióért. Bár a csapat a legmélyebb gödörből már kilábalt – 2014-ben a Davis-kupa euro-afrikai zóna III. osztályában szenvedett, amelyben szerepelni nem érdem, hanem állapot –, így is kockáztatott a korábbi Dk-játékos, amikor igent mondott a feladatra.

 
Davis-kupa: szenzáció! Fucsovicsék nyerték a párost

Februárban a Szlovákia elleni I. osztálybeli csata volt az első tétmérkőzése. Északi szomszédunkkal szemben tavaly hazai pályán buktunk el tükörsimán, most meg Pozsonyban kellett Kövesnek irányítania a válogatottat. A realitás sima szlovák győzelmet diktált, aztán a bennmaradásért ki-ki meccs a lengyelekkel, és mire Köves kettőt pislog, ki is esünk.

Ezzel szemben Fucsovics Márton és Balázs Attila kiváló teljesítményének hála, a férfiválogatott előbb nyert Szlovákia ellen, majd a szombati párosbeli sikerrel az oroszokkal szemben 2–1-re vezet. Egyetlen győzelemre került tehát a világcsoportba jutástól, a sportág 16 legerősebb nemzeti együttesétől – ez az a szint, amelynek a ranglistahelyezések alapján a magyar férfitenisz a közelében sincs.

A Davis-kupa viszont másik világ, itt számít a hazai pálya, a csapatszellem, valamint a szövetségi kapitány személye. Az ATP-tornákkal ellentétben a csapatversenyben az edző végig ott ülhet a játékos oldalán, a szünetekben taktikai és technikai tanácsokat ad, emellett olykor a pszichológus szerepét is át kell vennie – de Köves intézkedett tiszta törülköző, magnézium, energiaszelet és egyéb hasznos kiegészítők ügyében is a mérkőzések közben.

A kapitányt nem hagyták egyedül, a kispad mögül Kuhárszky mellett Fucsovics edzője, Sávolt Attila is adott tanácsokat. De mégis, amikor Fucsovics pénteken kilátástalannak tűnő harcot vívott Andrej Rubljovval, a szünetben Köves egyedül maradt, neki kellett lelket öntenie a legjobb magyar játékosba. Fucsovics végül nyert, válogatottunk pedig immár egyetlen lépésre van a csodától.

Bárhogyan is alakul a vasárnapi játéknap – a realitás még mindig két orosz győzelmet diktál –, a csapatnak már biztosan nem kell szégyenkezve az öltözőbe vonulnia.

Jó, hogy Köves Gábor vállalta.

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.07.15 13:14:56

Tenisz KLEIN RON (London)/BORBÉLY LÁSZLÓ (Budapest, közvetítés)

Kevin Anderson a harmadik játszmát ötször is lezárhatta volna, mindhiába.

2018.07.14 15:18:16

Tenisz KLEIN RON (London)/BORBÉLY LÁSZLÓ (Budapest)

Serena Williams agresszív játékába rengeteg rontás csúszott • Graf óta először van német győztes.

2018.07.05 15:58:46

Tenisz nemzetisport.hu

Cilic és Wawrinka számára is véget ért a torna • Isner elbukott két rövidítést, de nyert.

2018.07.03 15:24:44

Tenisz KLEIN RON (London), M. K.

A sérüléséből lábadozó magyar teniszező szettgyőzelem nélkül kapott ki francia ellenfelétől.

2018.06.29 16:15:21

Tenisz nemzetisport.hu

HIRDETÉS
HIRDETÉS