Garrost nyert a juniorok között, zavarták a nagy mellei, a világ legjobbja lett

Vágólapra másolva!
2018.06.12. 09:15
null
Simona Halep 40 éves román átkot tört meg (Fotó: AFP)
Kezdjük az alapokkal, Simona Halep nyerte meg a 2018-as Francia nemzetközi teniszbajnokságot, így Virginia Ruzici negyven évvel ezelőtti sikere után avattak ismét román győztest egy Grand Slam-torna döntőjében. A 26 éves Halep számára azonban korántsem volt fáklyásmenet a csúcsra érés.



NEGYEDIK NEKIFUTÁSRA 40 ÉVES ROMÁN ÁTKOT TÖRT MEG

Ilie Nastase 1972-es US Open-győzelme, majd 1973-as Roland Garros-sikere, valamint az említett, 1978-as Ruzici RG-diadal után Halep Románia negyedik Grand Slam-torna-győzelmét aratta az open érában.

A diadalig tartó út meglehetősen rögösre sikeredett, és bár 2017. október 9. óta négyhétnyi megszakítással – Caroline Wozniacki január 29. és február 25. között vette át ideiglenesen a hatalmat – az ő nevével indult a női világranglista, GS-viadalokon eddig „csak” döntőig jutott, a 2014-es és a 2017-es Roland Garros-finálét és az idei Australian Open-csúcsmeccset is elveszítette. Negyedjére viszont már összejött neki a hőn áhított siker.

No de ne rohanjunk ennyire előre!

HENINÉRT RAJONGOTT, A TENISZ MIATT BUKARESTBE KÖLTÖZÖTT

Simona Halep 1991. szeptember 27-én, Konstancában látta meg a napvilágot Stere és Tania Halep lányaként. Az aromán származású családfő korábban maga is sportoló volt, az alacsonyabb osztályokban szereplő Sageata Stejaru labdarúgója volt, majd egy tejtermékgyár tulajdonosa lett.

A kis Simona négyévesen kezdett el teniszezni bátyjával és unokatestvéreivel, hatéves korától kezdve pedig már mindennap edzett. Gyerekként a barátokkal lógás mellett a kézilabdázás és a labdarúgás is fontos szerepet töltött be az életében, szeretett emellett olvasni is, a kedvenc tantárgya pedig a matematika és az ének-zene volt.

A fiatalabb korábban Justine Henin, Dinara Szafina és Andrei Pavel játékáért rajongó – az ő teljesítményüket túlszárnyalni vágyó – Halep teniszkarrierje érdekében 16 évesen került fel a román fővárosba. Érdekesség, hogy a kedvenc borítása a kemény pálya volt, bár a legjobb eredményei (már akkor is) salakon jöttek.

Halep tíz éve már megnyerte a Roland Garrost – a juniorok között (Fotó: AFP)
Halep tíz éve már megnyerte a Roland Garrost – a juniorok között (Fotó: AFP)


A GRAND SLAM-TORNA-GYŐZELEMRE SEM KELLETT SOKAT VÁRNI – A JUNIOROKNÁL

Már 13 évesen indult juniorversenyen, sőt 2006-ban, csupán 14 esztendősen már az első felnőttviadalán is részt vett – az orosz Varvara Galanyina jelentette számára a végállomást.

A legjobb – és egyben az utolsó – éve juniorként a 2008-as volt, amikor előbb döntőzött Nottinghillben – a holland Arantxa Rus verte meg –, majd az első kiemelt Anasztaszija Pavljucsenkova negyeddöntőbeli legyőzésével elődöntőbe jutott az Australian Openen, ahol Jessica Moore állította meg.

Nem elégedett meg a négy közé kerüléssel a következő GS-tornán, a Roland Garroson9. kiemeltként a harmadik fordulóban visszavágott az ötödik kiemelt Moore-nak (6:0, 6:1), az elődöntőben a másodikként rangsorolt Rusnek (6:3, 7:5) is, a fináléban pedig honfitársát, Elena Bogdant (10.) verte meg három szettben (6:4, 6:7, 6:2).

A 2008-as Garroson tűnt fel először (Fotó: AFP)
A 2008-as Garroson tűnt fel először (Fotó: AFP)


A NAGY DÖNTÉS: MELLKISEBBÍTÉS

A Roland Garroson a siker mellett a köztudatba berobbanás is „sikerült” neki, egyre nagyobb férfi rajongóbázisa lett, köszönhetően méretes kebleinek.

Ő azonban inkább hátránynak érezte adottságait, kényelmetlenül érezte magát, folyamatos hátfájdalmai voltak, nem tudott úgy szerepelni a teniszpályán, ahogyan szeretett volna, és csak az 500. hely környékén állt a világranglistán.

2009 nyarán aztán a mellkisebbítés mellett tette le a voksát – 86 DD-ről 86 C-re csökkent a mérete.

„A mindennapi életben sem szerettem őket, akkor is átestem volna a műtéten, ha nem lettem volna sportolónő – mondta az operációról Halep, aki a legnagyobb problémáról is beszélt: – A súlya okozott gondot. A reakcióidőm sokkal lassabb volt, és a melleim kényelmetlenné tették számomra a játékot.”

Wim Fissette, aki 2014-ben segítette edzőként Halepet, úgy véli, a mellkisebbítő műtét fontos szerepet játszott a román klasszis életében.

„Úgy vélem, ez volt a megfelelő döntés. Nem ismertem őt akkor, láttam néhány fotót róla, de az ő elhatározása volt, és úgy vélem, jól döntött. Emiatt lett híres. Remélem, hogy nyer egy Grand Slam-tornát, és akkor a GS-győzelmekről beszélnek majd az emberek, nem pedig másról” – vélekedett.

A beavatkozással kapcsolatban Halep 2014-ben hozzátette: „Néhány évvel ezelőtt megnéztem a helyezésemet a ranglistán, és láttam, hogy csupán a negyedik oldalon vagyok. Azt mondtam, az az álmom, hogy az első oldalra kerüljek.”

„Most már ott vagyok. Élvezni akarom ezt a pillanatot, de tovább szeretném javítani a játékomat, és szeretnék a második vagy az első lenni” – mondta az akkor Wimbledonban harmadik kiemelt román.

2010-ben a Roland Garroson a későbbi döntős Samantha Stosur ejtette ki az első körben (Fotó: AFP)
2010-ben a Roland Garroson a későbbi döntős Samantha Stosur ejtette ki az első körben (Fotó: AFP)

VESZTES DÖNTŐKKEL A TOP 50 FELÉ

2010-ben először indult el a felnőttek között egy Grand Slam-tornán, de az Australian Open első selejtezőköre rögvest végállomást is jelentett, április 5-én pedig még a 166. helyen állt a női világranglistán. A marbellai salakpályás torna hozta meg az áttörést, amikor a selejtezőből indulva a negyeddöntőig menetelt, majd három héttel később Marokkóban már az első döntő is összejött – Iveta Benesová (korábban Melzer) ugyan legyőzte, viszont ezzel feljött a 116. helyre.

2011-ben megverte Li Nát a US Openen (Fotó: AFP)
2011-ben megverte Li Nát a US Openen (Fotó: AFP)

Wimbledonban nem sikerült főtáblára kerülnie, a biarritzi elődöntő után viszont pályafutása során először bekerült a top 100-ba, a 96. helyre jött fel. A US Openen a korábbi világelső, akkor 4. helyen kiemelt Jelena Jankovics döntő szettben kiejtette az első fordulóban, az évet pedig a 81. helyen zárta.

2011-ben az év első GS-tornáján a harmadik körig jutott, ott a 12. helyen kiemelt Agnieszka Radwanska búcsúztatta, majd egy újabb marokkói vesztes döntő – ekkor az olasz Alberta Brianti volt a győztes – után a Roland Garroson a második fordulóban a nyolcadikként rangsorolt Samantha Stosur jelentette a végállomást, Wimbledonban pedig döntő szettre késztette Serena Williamset. A US Openen megverte a hatodik kiemelt Li Nát, de Carla Suárez Navarro három szettben már legyőzte őt, az évet az 53. helyen zárta.


2012-ben kevesebb siker érte a nagy tornákon, Ausztráliában a selejtezős Paula Ormaechea, Párizsban a 24. kiemelt Petra Cetkovská, Wimbledonban Anabel Medina Garrigues (26.), a londoni olimpián Jaroszlava Svedova verte meg az első fordulóban, a US Openen egy győzelem még összejött, de Nadja Petrova viszont már kiejtette. Erre az évre is jutott egy vesztes döntő, Brüsszelben az első kiemelt Agnieszka Radwanska fektette két vállra, de az idényt először a legjobb 50 között fejezte be, a 47. helyen.

STEFFI GRAF ÓTA NEM VOLT ILYEN BEROBBANÁS!

A berobbanásra 2013-ig kellett várni, de annál nagyobb volt. A három vesztes WTA-finálé után júniusban Nürnbergben Andrea Petkovic ellen meglett az első siker, ez pedig akkora lendületet adott, hogy egy héttel később 's-Hertogenbosch-ban is győzött, júliusban Budapesten is diadalmaskodott, majd augusztusban New Havenben, októberben pedig Moszkvában és Szófiában is győzött!

Előtte legutóbb Steffi Graf volt arra képes, hogy első WTA-torna-győzelmének évében hat tornát is megnyert – a német kiválóságnak hét is összejött –, ezzel nem meglepő módon őt választották meg az év legtöbbet fejlődő játékosának.

A GS-tornákon Wimbledonban a 2. körig jutott, a US Openen viszont Heather Watsont, Donna Vekicet és Marija Kirilenkót (14.) is legyőzte, mielőtt Flavia Pennetta megálljt parancsolt számára – 2013-at pedig már a 11. helyen zárta!

Szófiában hatodik tornagyőzelmét aratta 2013-ban (Fotó: AFP)
Szófiában hatodik tornagyőzelmét aratta 2013-ban (Fotó: AFP)


AZ ELSŐ NAGY DÖNTŐK ÉS A MEGUGRÓ NÉPSZERŰSÉG

2014-ben már mindenhol az esélyesek között lehetett számolni Haleppel, Ausztráliában a negyeddöntőig jutott, Katarban sorozatban a hetedik WTA-döntőjét nyerte meg, salakon viszont Marija Sarapova még túl sok volt, előbb Madridban, majd a román játékos első Grand Slam-torna-döntőjében, a Roland Garroson is az orosz örülhetett.

Wimbledonban az elődöntőig menetelt – ott Eugenie Bouchard kiharcolta máig egyetlen GS-torna-döntőjét –, ezt a bukaresti viadal megnyerése követte, az év végén pedig meghívót kapott a világbajnokságra, ahol a csoportban megverte az első kiemelt Serena Williamset is, de a döntőben már kikapott az amerikaitól – feljött a világranglista 3. helyére.

A vb-n a csoportkörben legyőzte Serena Williamset, a döntőben kikapott tőle (Fotó: AFP)
A vb-n a csoportkörben legyőzte Serena Williamset, a döntőben kikapott tőle (Fotó: AFP)



2015-öt kiválóan indította, Sencsenben, Dubaiban és Indian Wellsben is tornát nyert – és még mindig csak márciusnál jártunk –, de az Australian Open-negyeddöntő után meglepetésre a Roland Garroson Mirjana Lucic-Baroni a második, Wimbledonban Jana Cepelová az első fordulóban búcsúztatta.

A torontói és a cincinnati döntő után a US Openre megint jó formában érkezett, az elődöntőben azonban újra Pennetta jelentette a végállomást – az olasz játékos meg is nyerte a tornát, majd bejelentette, hogy az év végén visszavonul. Ha már év vége: Halepet a második helyen rangsorolták 2015 végén.

Indian Wellsben is tornát nyert 2015-ben (Fotó: AFP)
Indian Wellsben is tornát nyert 2015-ben (Fotó: AFP)



Népszerűsége az egekbe szokott, 2014-ben és 2015-ben is a WTA legnépszerűbb játékosa volt, rá kerestek mindkét évben a legtöbben a szövetség honlapján.

2016-ban újabb három tornagyőzelmet aratott, Madridban Dominika Cibulková, Bukarestben Anastasija Sevastova (6:0, 6:0!), Kanadában Madison Keys volt a szenvedő fél, a nagy tornák közül viszont Ausztráliában az első kör, Franciaországban a nyolcaddöntő, Wimbledonban és New Yorkban pedig a negyeddöntő jelentette neki a végállomást.


2016-ban Montrealban is győzött (Fotó: AFP)
2016-ban Montrealban is győzött (Fotó: AFP)


AZ ELSŐ NŐI ROMÁN VILÁGELSŐ

2017-ben Madridban Kristina Mladenovic elleni sikerével újra felült a csúcsra, ezt követően viszont már csak vesztes döntők jutottak neki osztályrészül, a Roland Garroson Jelena Ostapenko, Cincinnatiben Garbine Mugurza, Kínában Caroline Garcia győzte le, viszont ez utóbbi tornát követően – Muguruza korai búcsújának köszönhetően – október 9-én már az ő nevével indult a világranglista!

Halep lett a hetedik játékos, aki GS-torna megnyerése nélkül vezette a női világranglistát, és az első román nő játékos, aki valaha felért az első helyre.

2017-ben Jelena Ostapenko legyőzte őt a Roland Garroson (Fotó: AFP)
2017-ben Jelena Ostapenko legyőzte őt a Roland Garroson (Fotó: AFP)



NEGYEDJÉRE ÖSSZEJÖTT!

Idén pedig szenzációsan rajtolt, Sencsenben megszerezte karrierje 16. WTA-torna-győzelmét, majd Ausztráliában is döntőbe jutott (Lauren Davist 15:13-ra győzte le döntő szettben!), akkor azonban Caroline Wozniacki (egy szintén korábban GS-torna-siker nélkül világelsővé váló játékos) szetthátrányból legyőzte őt, megszerezve első GS-torna-győzelmét.

A dohai és Indian Wells-i elődöntő után Miamiban már a harmadik körben búcsúzott, Stuttgartban és Madridban a negyeddöntőig jutott, viszont a Roland Garrosra már egy római fináléval hangolhatott.

Párizsban aztán Alison Riskét, Taylor Townsendet, Andrea Petkovicot, Angelique Kerbert, Garbine Muguruzát, majd a döntőben Sloane Stephenst is két vállra fektette – a torna során háromszor is szetthátrányból nyert! –, így a negyedik döntőjén már megszerezte első Grand Slam-torna-győzelmét.

A PÁLYÁN KÍVÜL IS FELFIGYELTEK RÁ

Nem meglepő módon a világmárkák is sorban állnak Halep kegyeiért, idén februárban Adidasról Nike-ra váltott – korábban a Lacoste szponzorálta –, 2014-ben a romániai Vodafone kötött vele szerződést, 2016 óta a Hublot óragyártó céggel is szerződésben van, 2017 óta pedig a Mercedes-Benz romániai nagykövetének is számít, idén február végén pedig Bukarest díszpolgára lett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik