HIRDETÉS
HIRDETÉS
KLEIN RON/NSO 2018.07.16 12:00 Frissítve: 2018.07.16 12:51

Fucsovics a világelső Babossal indulna a tokiói olimpián

Technikailag egészen más párosozni, mint egyesben indulni, nem beszélve arról, hogy néha a magány ellen is jó egy ilyen torna. A kínai Li Na azt tanácsolja a fiataloknak, hogy ne csak egyesben próbálják ki magukat, a belga Kim Clijsters szerint hihetetlenül jó érzés valaki oldalán játszani és nyerni. Ezt élheti át hétről hétre Babos Tímea is, aki 275 pontos előnnyel vezeti a női tenisz-világranglistát a friss wimbledoni bajnok Katerina Siniaková előtt.

HIRDETÉS
Babos Tímea a francia Kristina Mladenoviccsal nyerte meg első Grand Slam-címét Melbourne-ben (Fotó: AFP)

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy én lehetek párosban a WTA új világelsője! Nagyon keményen dolgoztam azért, hogy eljussak idáig. Boldog vagyok, hogy bebizonyítottam magamnak, megtérül az elvégzett kemény munka” – idézte a WTA hivatalos honlapját a magyar teniszező weboldala.

Fucsovics Márton elismerően nyilatkozott honfitársnője sikeréről. „Nagy siker, amit Babos Timi elért. Bármely sportágban világelsőnek lenni hatalmas teljesítmény, rengeteg munka. Neki ez most a női párosban sikerült. Ő az első magyar, aki a világranglista élére került, ez teniszben ráadásul az elmúlt 52 hét eredményeit tükrözi. Remélem, a tokiói olimpián együtt indulhatunk vegyes párosban. Szerintem nem is lennének rosszak az esélyeink.”

Teniszben az egyéni sikereket rendszerint többre értékelik, és  nem sok olyan játékos van a világon, aki szingliben és párosban is a csúcsra juthatott. Ebbe a kategóriába tartozik Martina Navratilova, Serena és Venus Williams vagy Martina Hingis.

Ugyanakkor a párosok között is akadnak extraklasszisok, akik ebben jutottak fel a csúcsra: az amerikai Pam Shriver 21, Natasa Zvereva 18, Gigi Fernández 17, Virginia Ruano Pascual 10 Grand Slam-győzelmet szerzett úgy, hogy egyéniben egyszer jutottak fel a csúcsra.

„Szakmailag és anyagilag is sokat köszönhetek ennek a műfajnak, ráadásul fantasztikus embereket ismerhettem meg, nagy győzelmeket és pillanatokat élhettem át – nyilatkozta a 39 éves zimbabwei Cara Black, akinek egyesben a Roland Garros-nyolcaddöntő a legjobb eredménye, párosban viszont ötszörös Grand Slam-győztes, háromszoros világbajnok, korábbi világelső. – Technikailag egészen más párosozni, mint egyesben játszani, de nem mondanám, hogy könnyebb. A tenisz egyéni sportág, sokszor hetekig magányos az ember, szerintem jó, hogy elindulhat párosban is, küzdhet valaki más oldalán. Több, egyesben nálam sokkal többet elérő teniszező is büszke párosbeli eredményeire.”

Az egyesben kétszeres Grand Slam-győztesként, párosban viszont jelentősebb eredmények nélkül visszavonuló Li Na szerint mindkét műfaj hasznos tapasztalatokat jelenthet, ő pedig azt tanácsolja manapság a fiataloknak, hogy ne csak egyesben próbálják ki magukat.

„Párosban sokkal fontosabb egy-egy szerva és röpte, mint egyesben. Érzelmileg is más, hiszen nem csak magadért kell küzdened. Azt sem szabad elfelejteni, hogy globális sport lett a tenisz, rengeteg a szponzor, kimagaslók a pénzdíjak, párosban további bevételeket lehet szerezni” – mondta a 36 éves kínai, aki hazájában teniszakadémiát vezet.

Egyesben és párosban is rendkívül sikeres karriert tudhat maga mögött Kim Clijsters, aki négy, illetve két Grand Slam-trófeát emelhetett a magasba, mindkét műfajban volt világelső. Wimbledonban brit újságíróknak arról beszélt, külön öröm, hogy a legendák versenyében nem egyedül kell pályára lépnie.

„Nem is feltétlenül bírnám – nevetett a 35 éves belga. – De a leginkább azért vagyok boldog, mert hihetetlenül jó érzés valaki oldalán játszani, nyerni meg különösen. Van valami pluszöröm, amikor nem egyedül vagy a térfélen, és a családodra, edzőidre nézel ki, hanem valaki melletted és veled ünnepel. Ez még akkor is csodás, ha ezek most csak barátságos meccsek.”

NŐI PÁROS VILÁGRANGLISTA
(a WTA honlapja alapján, zárójelben a legutóbbi helyezés):
1. (3.) BABOS TÍMEA 7700 pont
2. (6.) Katerina Siniaková (cseh) 7425
3. (4.) Latisa Csan (tajvani) 7185
4. (10.) Barbora Krejcíková (cseh) 6330
5. (1.) Jekatyerina Makarova (orosz) és Jelena Vesznyina (orosz) 6185-6185
7. (5.) Andrea Sestini Hlavácková (cseh) 6100
8. (7.) Barbora Strycová (cseh) 5220
9. (9.) Gabriela Dabrowski (kanadai) 5170
10. (8.) Kristina Mladenovic (francia) 5105

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.12.06 01:08:38

Tenisz KLEIN RON

NS-VÉLEMÉNY. Mikor érkezik meg az Emberi Erőforrások Minisztériumától vagy akár még felsőbb szintekről az üzenet: hölgyeim, uraim, tessék kibékülni!

2018.12.01 00:27:56

Tenisz THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A Fucsovics, Babos párosban rengeteg a potenciál.

2018.11.27 08:59:13

Tenisz KLEIN RON

Ha nem rendeződik a szövetséggel szembeni konfliktus, legeredményesebb teniszezőnk nem lép pályára.

2018.11.25 23:12:13

Tenisz DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. No de akkor mit mondjuk a horvátokról?

2018.11.22 09:29:36

Tenisz KLEIN RON

Sávolt Attila: Annyit elárulhatok, hogy mind a négy szakember top tízes játékos volt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS