Federer pokoli hangulatban nyert az ausztrál Tomic ellen

Vágólapra másolva!
2013.01.19. 12:52
null
Roger Federer a vártnál könnyebben győzte le Bernard Tomicot (Fotók: Reuters)
Roger Federer a melbourne-i közönség által teremtett pokoli hangulattal dacolva három szettben legyőzte az ausztrál Bernard Tomicot az Australian Open 3. fordulójában – a nyolcaddöntőben újabb nagy tehetség, a kanadai Milos Raonic vár rá. Véget ért a torna a 6. helyen kiemelt Juan Martín del Potro számára, az argentint a francia Jérémy Chardy győzte le öt szettben. A nőknél nehéz, ápolásokkal szabdalt meccsen nyert Viktorija Azarenka, párosban pedig az utolsó, versenyben lévő magyar, Marosi Katalin is kiesett.

Roger Federer bejutott az Australian Open férfi egyesének nyolcaddöntőjébe, miután három szettben legyőzte Bernard Tomicot, az ausztrálok első számú reménységét.

Az ausztrál szurkolók remek hangulatot teremtettek a centerpályán
Az ausztrál szurkolók remek hangulatot teremtettek a centerpályán

A meccsnek az adott pikantériát, hogy a múlt héten Sydneyben tornát nyerő 20 éves Tomic azt mondta, érez magában erőt a svájci legyőzésére. Végül aztán két óra sem kellett Federernek a győzelemhez. Igaz, a második szett rövidítésében Tomic két pontra került a játszma megnyerésétől, és a közönség pokoli hangulatot teremtett, mintha futballmeccsen lenne – ez a korábbi világelső részsikerével elillant, és a közönség rezignáltan nézte végig a harmadik játszmát, amelyben Federer esélyt sem adott ellenfelének.

„Mindketten jól játszottunk, Bernard kihozta belőlem a maximumot, amire szükség is volt ahhoz, hogy legyőzzem – mondta udvariasan Federer, akire a következő körben is egy fiatal tehetség, a kanadai Milos Raonic vár. – Kedves tőletek, hogy minden évben visszahívtok ide, de elárulom, azt szeretem legkevésbé ebben a tornában, amikor valamelyik helyi hős ellen játszom.”

Federer egyik gyönyörű pontja

A francia Jérémy Chardy nagy csatában, öt szettben búcsúztatta a torna 6. kiemeltjét, az argentin Juan Martín del Potrót.

„Kétszettes hátrányból álltam talpra, de Jérémy az ötödik szettre nagyon összeszedte magát, és higgadtan lezárta a meccset – mondta Del Potro. – A legfontosabb pillanatokban jobb volt, mint én, ezért megérdemelten győzött.”

Az olasz Andreas Seppi ugyancsak öt szettben verte meg a horvát Marin Cilicet, ugyanakkor a brit Andy Murray és a francia Jo-Wilfried Tsonga a papírformának megfelelően, szettveszteség nélkül jutott a nyolcaddöntőbe

Mivel Fehéroroszországban egyelőre nem rendeznek WTA-tornát, nincs olyan pontja a világnak, ahol Viktorija Azarenka fellépéseit tömeghisztéria övezi. Hiába világelső, hiába ő az Australian Open címvédője, valamiért nem kedvelik annyira. Könnyen lehet, hogy az általában szerénységhez, eleganciához szokott rajongókat taszítja a fehérorosz hölgy akaratos és olykor fülsértően hangos játékstílusa. Ettől függetlenül Melbourne-ben már csak a hagyományok alapján is, a korábbi győzteseknek kijáró tisztelet miatt akadtak szurkolói.

Hampton rengeteget szenvedett az Azarenka elleni meccsen
Hampton rengeteget szenvedett az Azarenka elleni meccsen

Talán éppen ezért érte váratlanul, ami szombaton történt. Az amerikai Jamie Hampton elleni harmadik fordulós meccse is könnyed játszadozásnak indult, Azarenka nem is számított másra egy olyan ellenféltől, aki korább hét Grand Slam-tornáján összesen két meccset nyert meg, így a harmadik fordulós magasság mellett a Rod Laver Aréna légköre miatt is izgulnia kellett volna. Ha volt is lámpaláza, Hampton nem sok jelét mutatta. Az első játszmában még viszonylag sokat hibázott, így 6:4-es hátrányba került, utána viszont a semmiből húzott elő olyan tenyereseket, amelyeket női mérkőzésen legfeljebb Serena Williamstől lehet látni. Hampton ráadásul az első szett három Azarenka-brékből tanulva úgy vigyázott az adogatására, mint a hímes tojásra, így szisztematikus munkával kiegyenlített 6:4-gyel.

A sors, illetve hirtelen belehasító hátfájdalma azonban kibabrált vele. Már a második szettet is hosszú ápolás után fejezte be, ahogy pedig a döntő felvonást végig játszotta, az szívszorító volt. Továbbra is szórta a tenyeres nyerőket – végül a nőknél elképesztő harminc körül állt meg a számláló –, azonban minden egyes ütés után sírásra görbült a szája, és láthatóan óriási fájdalmakat élt át. Így is brékelőnybe került, de nem tudott már a játékra koncentrálni, és végül két óra 7 perces csata végén búcsúzott. Az ausztrál közönség viszont hősként ünnepelte, és az egyhuzamban 10. melbourne-i meccsét megnyerő Azarenka győzelméhez hallgatással asszisztált.

„Nagyon nehéz feladat elé állított Hampton, rengeteget kellett védekeznem, de a nap végén én jutottam tovább. Átfutott az agyamon, hogy kieshetek, nem feküdt nekem a játéka, nem találtam a ritmust, de igyekeztem optimista maradni, és csak a győzelemre gondolni” – mondta a mérkőzés után Viktorija Azarenka.

A hölgyeknél az utolsó magyar is befejezte a versenyt, miután a Marosi Katalin, Darija Jurak magyar, horvát kettős párosban vereséget szenvedett az ötödik helyen rangsorolt Nadja Petrova, Katarina Srebotnik duótól.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (30 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, 3. FORDULÓ
Chardy (francia)–Del Potro (argentin, 6.) 6:3, 6:3, 6:7, 3:6, 6:3
Seppi (olasz, 21.)–Cilic (horvát, 12.) 6:7, 6:3, 2:6, 6:4, 6:2
Simon (francia, 14.)–Monfils (francia) 6:4, 6:4, 4:6, 1:6, 8:6
Murray (brit, 3.)–Berankis (litván) 6:3, 6:4, 7:5
Tsonga (francia, 7.)–Kavcic (szlovén) 6:2, 6:1, 6:4
Gasquet (francia, 9.)–Dodig (horvát) 4:6, 6:3, 7:6, 6:0
Raonic (kanadai, 13.)–Kohlschreiber (német, 17.) 7:6, 6:3, 6:4
Federer (svájci, 2.)–Tomic (ausztrál) 6:4, 7:6, 6:1
A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA ÁGRAJZ SZERINT
Djokovics (szerb, 1.)–Wawrinka (svájci, 15.)
K. Anderson (dél-afrikai)–Berdych (cseh, 5.)
Ferrer (spanyol, 4.)–Nisikori (japán, 16.)
Almagro (spanyol, 10.)–Tipszarevics (szerb, 8.)
Chardy (francia)–Seppi (olasz, 21.)
Simon (francia, 14.)–Murray (brit, 3.)
Tsonga (francia, 7.)–Gasquet (francia, 9.)
Raonic (kanadai, 13.)–Federer (svájci, 2.)
NŐI EGYES, 3. FORDULÓ
Azarenka (fehérorosz, 1.)–Hampton (amerikai) 6:4, 4:6, 6:2
Vesznyina (orosz)–Vinci (olasz, 16.) 4:6, 7:6, 6:4
Wozniacki (dán, 10.)–Curenko (ukrán) 6:4, 6:3
Kuznyecova (orosz)–Suárez-Navarro (spanyol) 6:2, 4:6, 6:3
S. Williams (amerikai, 3.)–Morita (japán) 6:1, 6:3
Kirilenko (orosz, 14.)–Wickmayer (belga, 20.) 7:6, 6:3
Jovanovszki (szerb)–Date Krumm (japán) 6:2, 7:6
Stephens (amerikai, 29.)–Robson (brit) 7:5, 6:3
A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA ÁGRAJZ SZERINT
Azarenka (fehérorosz, 1.)–Vesznyina (orosz)
Wozniacki (dán, 10.)–Kuznyecova (orosz)
S. Williams (amerikai, 3.)–Kirilenko (orosz, 14.)
Jovanovszki (szerb)–Stephens (amerikai, 29.)
Li Na (kínai, 6.)–Görges (német, 18.)
Ivanovics (szerb, 13.)–A. Radwanska (lengyel, 4.)
Kerber (német, 5.)–Makarova (orosz, 19.)
Flipkens (belga)–Sarapova (orosz, 2.)
NŐI PÁROS, 2. FORDULÓ
Petrova, Srebotnik (szlovén)–Marosi, Jurak (magyar, horvát) 6:1, 7:6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik