Federer 20 Grand Slam-diadal előtt nem áll le

Vágólapra másolva!
2010.08.12. 21:18
null
Roger Federer úgy véli, teste jobb ismeretével ellensúlyozhatja a múló éveket (Fotó: Action Images)
A jelenleg 16 Grand Slam-torna megnyerésével büszkélkedő Roger Federer érez magában annyi erőt, hogy további négy kiemelt tornát megnyerjen pályafutása során, még ha nem is csupán az efféle viadalok tartják őt továbbra is a pályán – derül ki a 29. születésnapját a napokban ünneplő svájci teniszező BBC-nek adott nyilatkozatából.

Noha Roger Federer korábban arról beszélt, tizenkét évnyi profiskodással a háta mögött egyre fárasztóbbnak érzi a versenyzést, most úgy véli: még jó néhány évig a csúcson, illetve annak közelében maradhat.

„Háromszor nyertem ugyanabban az évben három Grand Slam-tornát, volt olyan is, hogy kettőt, ebből kiindulva úgy érzem, teljesíthető a cél – mondta a volt világelső, aki ezen a héten Torontóban versenyez. – Évente legfeljebb tizenhat-húsz tornán veszek részt, nem hajszolom agyon magam, így nem is alszik ki bennem a tűz. A következő néhány évre elegendő a bennem lévő motiváció."

A Federer-rajongók azt követően kezdtek aggódni kedvencük jövőjével kapcsolatban, hogy az idén – 2003 óta először – nélküle rendezték meg Wimbledon férfidöntőjét; a cseh Tomás Berdych a negyeddöntőben búcsúztatta. Federer nem titkolja, az idei finálét meg sem nézte, ám mint mondja, nem csalódottságában töltötte mással az idejét, hanem egyszerűen azért, mert ahol a családjával pihent, nem volt televízió.

„Az ember nem rágódhat sokáig a csalódást keltő eredményeken, élvezni kell azokat a pillanatokat is, amiket a pályán kívül, a családunk, a barátaink társaságában töltünk – mesél a regenerálódás fontosságáról. – Ebben elég jó vagyok, a pályán kívül képes vagyok hamar elszakadni a tenisztől, már persze amennyire egy profi játékos megfeledkezhet a munkájáról. Most is így volt. Aztán egy idő után elkezdett hiányozni a játék, és boldogan tértem vissza a pályára."

Federer úgy érzi, a vakáció arra is jó volt, hogy a közelmúltját megkeserítő hát- és lábsérüléseket elfelejtse. A majdnem ezer tétmérkőzés, amit eddig az életében megvívott, természetesen nem múlt el nyomtalanul, de a teste még korántsem kívánja a nyugdíjba vonulást.

„Tinédzsernek lenni természetesen más, mint huszonhárom évesnek, és megint másképp él és gondolkodik egy huszonnyolc éves sportoló. Vannak dolgok, amik a kor előrehaladtával nehézkesebbekké válnak, például egy sérülés utáni felépülés, cserébe viszont többet tudok arról, miként lehet megfelelő nyújtással, masszázzsal megelőzni az efféle nyűgöket. Ma sokkal többet tudok a testem működéséről, mint valaha."

Federer az idén egy Grand Slam-viadalt nyert meg (Melbourne); az egyetlen hátralévő ilyen tornán, az augusztus 30-án kezdődő US Openen eddig ötször diadalmaskodott – a legutóbb 2008-ban. Grand Slam-kollekcióját hat wimbledoni, négy ausztráliai és egy Roland Garros-elsőség teszi teljessé.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik