Eltiltás után ismét élvezi! Cilic az új nemzeti hős

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.09. 12:09
null
Cilic 25 évesen ért fel a csúcsra (Fotók: Reuters)
Marin Cilic edzője, Goran Ivanisevic 2001-es wimbledoni győzelme után ismét GS-sikerrel ajándékozta meg Horvátországot. Illetve elsősorban saját magát – pedig egy évvel ezelőtt eltiltás miatt nem is játszhatott. A pokolból tért vissza, de már újra élvezi a játékot, a csúcsra jutott.

„Nem tudom, hogy értem el ezt a sikert, de nagyon keményen dolgoztam az elmúlt években, különösen idén. A csapatom mindent megtett értem, főleg Goran (Ivanisevic – a szerk.). A legfontosabb az, elértük, hogy ismét élvezem a teniszt és jól érzem magam a pályán. Most teniszeztem a legjobban pályafutásom során” – mondta a simán megnyert döntő után Cilic, aki nagyon mélyről jutott fel a csúcsra.

A 25 éves teniszező tavaly április 29. és május 5. között rendezett müncheni tornán begyűjtött mintájában ugyanis a niketamid nevű, élénkítők közé tartozó szert találtak. Januárig szóló eltiltást kapott, amit később ugyan pár hónappal enyhítettek, de ez így sem volt könnyű időszak a magát végig ártatlannak valló Cilic számára.

„Érzem, hogy a győzelmem nagyon inspiráló lehet azok számára, akik keményen dolgoznak, de néha elvesztik a motivációjukat. Én is sokkal erősebbnek érzem magam, ha látom, hogy valaki hasonlóan nagy dolgokat visz végbe.”

És Cilic valóban nagy dolgot vitt véghez: a tornán többek közt Tomas Berdych-et, Roger Federert és a döntőben Nisikorit is legyőzte – megszerezve ezzel első Grand Slam-győzelmét. Gastón Gaudio 2004-es Roland Garros-sikere után most először fordult elő, hogy a világranglistán a Top 10-en kívüli játékos nyert GS-tornát. Cilic az amerikai verseny előtt a 16. volt a világranglistán, de US Open-győzelmével feljön majd a kilencedik helyre.

„Gorantól nagyon sokat tanultam, olyan kis dolgokat is hozzátett a játékomhoz, ami remekül illett hozzám. Most már megvan a hitem ahhoz, hogy agresszívebben játsszak, élvezem az edzéseket is, ami a legjobbat hozza ki belőlem. Vártam arra, hogy Grand Slam-bajnok legyek. Hétfőn nyertem meg a tornát, mint ahogy Goran is hétfőn nyerte meg Wimbledont. Az biztos, hogy minden horvát emlékszik arra, hogy hol volt, amikor ez történt.”

Ivanisevic is sokat tett az újabb horvát GS-sikerért
Ivanisevic is sokat tett az újabb horvát GS-sikerért

Cilic edzője, Goran Ivanisevic 2001-ben emelhette magasba a wimbledoni trófeát – amivel gyakorlatilag nemzeti hőssé vált. Azóta nem nyert horvát teniszező GS-tornát – egészen mostanáig. A siker értékét pedig az sem kisebbíti, hogy a döntőbeli ellenfele, Nisikori nem tartozik az elitjátékosok közé. Pat Rafter és Greg Rusedski 1997-es döntője óta most először fordult elő, hogy az US Openen két olyan játékos döntőzött, aki korábban nem szerepelt GS-fináléban. A japán azonban nem tudott komoly ellenállást kifejteni.

„Nagyon jól játszott, én pedig nem tudtam a saját teniszemet nyújtani. Kemény vereség volt, de igazán boldog vagyok, hogy életemben először Grand Slam-döntőt játszhattam. Japánban nem számít a legnagyobb sportnak a férfi tenisz. A női mondjuk igen, de férfi szinten nem jutottunk ilyen messzire. Nagy dolog, hogy történelmet írhattam, remélem, hogy legközelebb nyerni is tudok” – vélekedett Nisikori.

A semleges szurkolók örülhettek a mostani döntő párosításának. Legalábbis, ha már unták állandóan a nagyokat nézni: legutóbb a 2005-ös Australian Open fináléjában akadt példa arra, hogy a szerb Novak Djokovics, a svájci Roger Federer, a spanyol Rafael Nadal és a brit Andy Murray nélkül rendeztek Grand Slam-finálét.

Arra persze nem veszünk mérget, hogy a következő GS-torna döntőjébe sem kerül a nagy négyes körül senki.

US OPEN, NEW YORK (38 251 760 dollár, kemény pálya) – EMLÉKEZTETŐ
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ

Cilic (horvát, 14.)–Nisikori (japán, 10.) 6:3, 6:3, 6:3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik