Djokovics: Nadal ellen nagyon fontos mérkőzésen így teljesíteni...

KLEIN RON (MELBOURNE)KLEIN RON (MELBOURNE)
Vágólapra másolva!
2019.01.28. 10:51
Karrierje legjobb Grand Slam-döntőjét produkálta Novak Djokovics: az Australian Open férfi egyesét vasárnap hetedszer is megnyerő szerb klasszis megelőzte példaképét, Pete Samprast az örökrangsorban, de Roger Federer még messze van.

 

– Mats Wilander szerint tökéletes volt a vasárnapi játéka. Ön hol helyezné el a teljesítményét a Grand Slam-döntőit tekintve?
– Az első helyen – felelte határozottan a vasárnapi mérkőzést követő sajtótájékoztatón Novak Djokovics. – Nadal ellen nagyon fontos mérkőzésen így teljesíteni… Elképesztően boldog vagyok! Kilenc ki nem kényszerített hibát ütöttem, az elődöntőben pedig csak ötöt, ezzel magamat is megleptem.

– Nadallal együtt azt mondták a díjátadón, az Australian Open a világ legjobb versenye. Miért?
– Egyetértettem vele, mert nincs más torna a világon, amely ennyire törekszik arra, hogy évről évre fejlessze a létesítményeit, szolgáltatásait. Ez a legjobb, a leginkább játékosbarát Grand Slam.

– Mit jelent önnek, hogy Grand Slam-trófeák tekintetében lehagyta példaképét, Pete Samprast?
– Egyelőre ezen nem volt időm gondolkozni. Valóban felnézek rá, a tenisszel kapcsolatos egyik első emlékem, hogy a televízióban nézem valamelyik wimbledoni meccsét Szerbiában. Előttem senki sem fogott a kezébe teniszütőt a környéken, nem volt hagyománya ennek a sportágnak a családomban. De mindig arra törekedtem, hogy olyan jó legyek egyszer, mint Pete.

– Sorozatban három Grand Slam-tornát nyert meg, mit gondol, meg tudja előzni Roger Federert az örökrangsorban?
– Természetesen motivál, hogy minél több trófeát szerezzek, de nem tudom, hány idényem van még hátra, nem is akarok ezen gondolkozni. Ha továbbra is tudok fejlődni, erős maradok fizikailag, mentálisan, érzelmileg, és képes leszek magas szinten versenyezni, közel kerülhetek hozzá, de egyelőre messze van.

– Meglepte, hogy az első játszmában Nadal csak egy labdamenetet tudott megnyerni fogadóként?
– Ez volt a kulcsa az egész mérkőzésnek, a jó adogatás és persze a magabiztos kezdés. Próbáltam agresszív lenni, nyomást helyezni rá a szerváim után. Ő mindig százszázalékos állapotban kezdi a meccseket, ezért az első ponttól nagyon oda kellett figyelnem.

– Megtalálta a tökéletes taktikát ellene?
– Ezt így nem jelenteném ki. Erre a meccsre igen, de nem az egész karrieremre – sokszor játszunk még egymás ellen.

– Ha valaki egy évvel ezelőtt azt mondja, három Grand Slam-tornát nyer egymás után, hogyan reagált volna?
– Azt mondtam volna, nem lehetetlen, ám nagyon valószínűtlen. Nem akarok arrogánsnak tűnni, de én mindig hiszek magamban, talán ez a sikereim legnagyobb titka. A könyökműtétem utáni időszak, amikor nem éreztem jól magam a pályán, kételkedtem minden döntésemben, az tanulságos része volt az életemnek. Hálás vagyok, hogy túljutottam ezen a szakaszon, és ha visszafordíthatnám az időt, akkor sem változtatnék semmin, mindennek épp így kellett történnie.

– El tudja képzelni, hogy megcsinálja a naptári Grand Slamet, tehát egy idényen belül megnyeri a négy nagy tornát?
– Ehhez fel kell vennem Rod Lavert a csapatomba, neki sikerült a férfiak közül ez a lehetetlennek tűnő kihívás. Komolyra fordítva a szót, meglátjuk: csak most kezdődött el az év, sok verseny és rengeteg kemény ellenfél vár rám. Salakon mindenképpen javulnom kell. De először az e győzelem felett érzett örömömet szeretném megosztani a családommal, a barátaimmal.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (62 500 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Djokovics (szerb, 1.)–Nadal (spanyol, 2.) 6:3, 6:2, 6:3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik