Djokovics először érezte a párizsi közönség szeretetét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.05. 21:56
null
Novak Djokovics is a csapata (Fotó: Reuters)
Novak Djokovics a pályafutása legnagyszerűbb pillanatáról beszélt, miután megnyerte egyetlen még hiányzó Grand Slam-trófeáját, a Roland Garros-serleget. A legyőzött Andy Murray büszke rá, hogy egy tenisztörténelmi eseménynek az egyik főszereplője lehetett.


MÁR CSAK HÁRMAN A SZERB ELŐTT
Ez a 12 GS-torna-siker pedig holtversenyben a negyedik legtöbb – bár Roy Emerson ezt még az Open-éra előtt gyűjtötte be. Már csupán hárman vannak előtte.
17 Roger Federer (svájci)
14 Pete Sampras (amerikai
Rafael Nadal (spanyol)
12 Roy Emerson (ausztrál)
Novak Djokovics (szerb)
11 Rod Laver (ausztrál)
Björn Borg (svéd)
10 Bill Tilden (amerikai)
Félkövérrel a még aktív játékosok

A döntőt a helyszínen nézte végig a háromszoros Roland Garros-győztes Gustavo Kuerten, aki párizsi győzelmei után szívet rajzolt ütőjével a salakba. Így tett most Djokovics is.

„Különleges, pályafutásom legnagyszerűbb pillanata ez – nyilatkozta Djokovics. – Ma olyasmit éreztem, amit a Roland Garroson korábban sosem, éreztem a közönség szeretetét. Szívet rajzoltam a pályára, ahogy Guga tette annak idején, engedélyt adott rá. A szívem mindig a tiétek lesz ezen a pályán.”

Djokovics a legutóbbi nyolc Grand Slam-tornából hatot megnyert. Roger Federer 2005 és 2007 között hét GS-versenyből nyert meg hatot, Rafa Nadal és Pete Sampras – a másik két teniszező, akinek több nagy trófeája van, mint Djokovicsnak – azonban nem tudott nyolcból haton diadalmaskodni.

Djokovicsnak Murrayhez is volt néhány kedves szava:

„Természetesen élmény volt újra összecsapni veled. Egyikünknek veszítenie kellett, de biztos vagyok benne, hogy látjuk még ezt a trófeát a te kezedben.”

Djokovics és a kislányok (Fotó: Reuters)
Djokovics és a kislányok (Fotó: Reuters)

SZAVAZÁS

Novak Djokovicsnak sikerül 2016-ban mind a négy Grand Slam-tornát megnyerni?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Murray nem tudott mit tenni, kénytelen volt elismerni, hogy a szerb jobb volt nála. Talán másképp alakul a döntő, ha a skót nem öt órával többet tölt a pályán az addig vezető úton, de ezt már sosem tudjuk meg.

„Ez Novak napja volt – mondta Murray, aki tíz Grand Slam-döntőjéből nyolcat bukott el, ebből ötöt Djokoviccsal szemben. – Fenomenális, amit az utóbbi tizenkét hónapban elért. Elképesztő teljesítmény megnyerni egy éven belül mind a négy Grand Slam-tornát. Ez nagyon hosszú idő után sikerült valakinek, és a következő ilyenre is sokat kell majd várni. Személy szerint nekem borzalmas érzés volt a másik oldalon állni és elveszíteni a döntőt, de büszke vagyok rá, hogy ennek ma a részese lehettem.”

TUCATSIKERREL LETT MEG A KARRIER GRAND SLAM!
Novak Djokovics pályafutása 12. GS-torna-győzelmét aratta, a Roland Garros kipipálásával pedig összejött neki a karrier Grand Slam is. Az aktív mezőnyben erre korábban csak Roger Federer (2009-ben lett meg az utolsó hiányzó darab) és Rafael Nadal (2010-ben lett teljes a kollekció) volt képes, a már visszavonultak közül pedig Fred Perry, Don Budge, Rod Laver, Roy Emerson és Andre Agassi.
Australian Open: 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016
Roland Garros: 2016
Wimbledon: 2011, 2014, 2015
US Open: 2011, 2015


ROLAND GARROS, PÁRIZS (32 017 500 euró, salak)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ

Djokovics (szerb, 1.)–Murray (brit, 2.) 3:6, 6:1, 6:2, 6:4

A DÖNTŐ STATISZTIKÁJA
  Djokovics Murray
Ászok 4 5
Kettős hibák 3 3
Első szervák
69% 50%
Hálónál megnyert pontok 26/33 13/24
Nyerő ütések 41 23
Ki nem kényszerített hibák 37 40
Brékek/bréklabdák 7/14 3/10
Összes megnyert pont 12297

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik