Davis-kupa: Svájcé a trófea, teljes Federer gyűjteménye

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.23. 15:05
null
A svájci szurkolók örülhettek a lille-i stadionban (Fotók: Reuters)
Roger Federer 6:4, 6:2, 6:2-re legyőzte Richard Gasquet-t a tenisz Davis-kupa lille-i döntőjének negyedik mérkőzésén, ezzel a vendég svájciak 3:1-es, behozhatatlan előnyre tettek szert a franciákkal szemben. Svájc először hódította el a trófeát.

 

FEDERER: EZ A SIKER A SRÁCOKÉ

Federer sikerével eldőlt a finálé, így a Gaël Monfils–Stanislas Wawrinka mérkőzést már nem játszották le. Federer azonban nem felejtette el külön kiemelni Wawrinka érdemeit, aki pénteken megnyerte az egyesét, szombaton pedig nyerő párost alkotott vele.

„Nagyon boldog vagyok a srácok miatt – nyilatkozta Federer. – Stan rengeteget tett a csapatért az utóbbi években, ezen a hétvégén pedig hihetetlenül teniszezett, ennek köszönhetően játszhattam ma a végső győzelemért. Ezzel nagyon is tisztában vagyok, a mostani siker a fiúké.”

Wawrinka az utóbbi években több Davis-kupa-mérkőzést játszott, mint Federer, tavaly például az ő vezérletével nyert Svájc 4:1-re az Ecuador elleni osztályozón. Annak köszönhetően maradtak a világcsoportban, a mostani sikernek tehát végül is az a győzelem volt az alapja.

Marco Chiudinelli és Michael Lammer a franciák elleni lille-i döntőben nem lépett pályára, az elmúlt időszakban azonban ők is sokat tettek a svájci Davis-kupa-csapatért.

A páros mérkőzés megnyerésével a svájciak kerültek egy lépésre a végső sikertől, és mivel Roger Federer játszotta az első vasárnapi meccset, ő tehette biztossá hazája első Davis-kupa-elsőségét, valamint azt, hogy saját gyűjteményébe végre bekerüljön az egyetlen még hiányzó nagy cím.

A 17-szeres Grand Slam-győztes klasszis Jo-Wilfried Tsonga helyett Richard Gasquet ellen lépett pályára. A 28 éves francia pénteken nem játszott egyest, szombaton pedig igen gyenge játékkal rukkolt elő a párosok küzdelmében. Ezúttal összeszedett teniszt mutatott be, de elég volt egyszer elveszítenie az adogatását, ezzel elbukta az első játszmát is.

Nyoma sem volt Federer hátsérülésének, a svájci a második szett első játékában elvette Gasquet szerváját, majd még egy brékkel 6:2-re nyerte meg a játszmát.

Hiába a több mint 20 ezer hazai szurkoló biztatása és a francia válogatottat irányító Arnaud Clément különszámai, Federer koncentrációja nem csökkent, ez pedig egyet jelentett azzal, hogy a harmadik szettben sem adott esélyt ellenfelének – stílszerűen egy tökéletes ejtéssel zárta le a meccset.

Svájc az első, 1992-ben az Egyesült Államok ellen elbukott Davis-kupa-döntője után a másodikat már megnyerte. Federer gyűjteménye tehát immár teljes (korábban már megnyerte mind a négy Grand Slam-tornát, az ATP-vb-t és az olimpiát is, utóbbit párosban). Stanislas Wawrinka számára szintén emlékezetes marad a 2014-es esztendő, hiszen az év elején megnyerte az Australian Opent, zárásként pedig Davis-kupa-győztes lett.

A kilencszeres győztes franciák immár nyolc elbukott döntőt jegyeznek a Davis-kupában.

DAVIS-KUPA
DÖNTŐ (Lille, salak)
FRANCIAORSZÁG–SVÁJC 1:3
Richard Gasquet–Roger Federer 4:6, 2:6, 2:6
SZOMBATI MÉRKŐZÉS

Julien Benneteau, Richard Gasquet–Stanislas Wawrinka, Roger Federer 3:6, 5:7, 4:6
PÉNTEKI MÉRKŐZÉSEK

Jo-Wilfried Tsonga–Stanislas Wawrinka 1:6, 6:3, 3:6, 2:6
Gaël Monfils–Roger Federer 6:1, 6:4, 6:3

 

A DAVIS-KUPA EDDIGI GYŐZTESEI
32: Egyesült Államok
28: Ausztrália
9: Franciaország, Nagy-Britannia
7: Svédország
5: Spanyolország
3: Csehország (ebből egyszer Csehszlovákia), Németország (ebből kétszer NSZK)
2: Oroszország
1: Dél-Afrika, Horvátország, Olaszország, Svájc, Szerbia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik