Davis-kupa: „Sokszintnyi különbség” – nyomás nélkül Pirosék

GYŐRI FERENC (Frankfurt)GYŐRI FERENC (Frankfurt)
Vágólapra másolva!
2019.02.01. 09:57
null
Óriási akadály előtt a magyar válogatott, Piros Zsombor és Nagy Péter világsztárokkal játszik
Németországban lép pályára pénteken és szombaton a magyar válogatott – tartalékos csapatunknak szettet sem lesz könnyű nyernie a rendkívül masszív házigazdával szemben.

 

Láttunk már példát arra, hogy egy csapat a vezére nélkül áttöri korlátait, és erején felül teljesít. Ez a magyar Davis-kupa-válogatottal is megtörtént tavaly szeptemberben, más kérdés, hogy így is csak megszorongatni sikerült a cseheket. A budapesti szabadtér és a salak helyett viszont ezúttal fedett, kemény pálya várja játékosainkat, és az egyesmérkőzéseket nem Lukás Rosol és Jirí Vesely, hanem Alexander Zverev és Philipp Kohlschreiber ellen kell lejátszani Frankfurtban. Ráadásul nemcsak a Magyar Teniszszövetséggel továbbra is vitában álló Fucsovics Márton, vagyis legmagasabban rangsorolt versenyzőnk, hanem Valkusz Máté is hiányzik a mieink keretéből, Balázs Attila pedig, bár elutazott a csapattal (ahogy Marozsán Fábián és Szintai Dávid is), továbbra sem egészséges, így ő sem szerepel majd. A pénteki egyeseken Piros Zsombornak Kohlschreiber, Nagy Péternek Zverev ellen kell helytállnia, míg szombaton Borsos Gábor és Nagy bejáratott kettőse játssza a párost, a háló túloldalán Tim Pütz és Jan-Lennard Struff tűnik majd fel.

Nem meglepő, hogy a helyi Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint például a világranglistán harmadik helyen álló Alexander Zverevnek egy jobb edzéssel érnek majd fel az egyesben lejátszandó mérkőzések. A németek egy másodpercig sem kételkednek abban, hogy bejutnak a Davis-kupa novemberi, madridi döntőjébe. Más kérdés, hogy – miként korábban bejelentette – Zverev, aki nem ért egyet a patinás sorozat radikális átalakításával azon a viadalon nem vesz részt. Németország válogatottja legutóbb 1993-ban nyerte meg a Davis-kupát, Alexander Zverev akkor még meg sem született. A 21 éves csillag egyébként az Australian Open nyolcaddöntőjében búcsúzott a kanadai Milos Raonic ellen – azon a találkozón kilencszer csapta földhöz az ütőjét, s ezt megtette az első frankfurti edzése kezdete után tíz perccel is. A német válogatott mellett tanácsadóként ténykedő legenda, Boris Becker ment le a pályára megnyugtatni: ha valaki, ő aztán igazán tudja, milyen nehéz kordában tartania az érzelmeit egy játékosnak.

A házigazdák megadták csütörtöki sorsolás módját, a frankfurti városháza impozáns épületére még a magyar zászlót is kitűzték. A legtöbb fényképezőgép abban a pillanatban kattant, amikor a hatszoros egyéni Grand Slam-győztes Becker helyet foglalt a vendégeknek fenntartott első sorban. A németek keretéből Peter Gojowczyk lázas beteg, így nem lehetett jelen a sajtónyilvános eseményen. Emiatt lemaradt Peter Feldmann frankfurti polgármester alaposan elhúzódó beszéde mellett arról is, hogy a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) képviseletében felszólaló kanadai Jack Graham megköszönte a szervezőknek, hogy nagyszerű havas időjárás fogadta őt (Kanadában jelenleg extrém hideg van, és hatalmas hó). Az ITF küldötte ezután arról beszélt, hogy a világszerte megrendezendő hétvégi párharcok (összesen 12 lesz belőlük) új korszak kezdetét jelentik, és nem meglepő módon a nemzetközi szervezet nagyon bízik abban, hogy a megváltoztatott lebonyolítás hasznos lesz a sportágnak, és az eddigieknél több országot von be a Davis-kupa vérkeringésébe a „szuperdöntővel”. Talán nem meglepő, hogy Zverev nem tapsolta meg Graham felszólalását.

Az általános hangulat német és magyar részről is remek. A teher a hazaiak vállát nyomja majd, a tudáskülönbség azonban egyértelműen feléjük billenti a mérleg nyelvét. Ha válogatottunk mérkőzést tudna nyerni, már elégedetten térhetne haza – de az is lehet, hogy egyetlen játszmának is örülni kell.

KEVESEBB SZETT MELLÉ JÓ TELJESÍTMÉNY

– Nem lesz könnyű menet, de talán épp az első meccsen Piros Zsombornak lehet némi esélye Philipp Kohlschreiber ellen. Mit gondol?
– Nem tudom – válaszolta Köves Gábor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – A napi forma mutatja meg, mire lesz elég Zsombi játéktudása, és milyen teniszt nyújt az ellenfél, mennyit enged. Sokszintnyi különbség van a két játékos között, Zsombi top százasok ellen nyert már egyszer-kétszer, de még nagyon fiatal és a németek oldalán ott a rengeteg tapasztalat. Kohlschreiber a legjobb húsz között is járt a ranglistán, nagyon erős játékos. Ha mindketten a legjobbjukat nyújtják, akkor körülbelül 6:3, 6:3-ra nyerne a német, de ez borulhat erre vagy arra.

Hogy csak két nyert szettig tartanak a meccsek, kedvez nekünk?
– Eredetileg igen, de soha nem lehet tudni. Általában az esélytelenebb csapatnak és játékosnak kedveznek a rövidebb meccsek, ám jó teljesítmény is kell ahhoz, hogy ez a számokban is megmutatkozzon.

– A fedett, kemény pálya azonban a németek malmára hajthatja a vizet...
– Egyik játékosunknak sem fekszik igazán ez a borítás, ráadásul a közönség is a hazaiakkal lesz. Azt hiszem, nagy élmény lesz mindkét egyesben szereplő játékos számára ilyen környezetben szerepelni, és a lehetőség, hogy a világcsoport döntőjébe kerülésért játszhatunk. Zsombi és Peti is inkább a salakpályát kedveli, de az ellenfél játékosai sem lennének rosszak azon a borításon.

Balázs Attila lágyéksérülése ezek szerint nem gyógyult meg.
– Egyéniben biztosan nem lép pályára, de párosban sem valószínű. Volt egy kis esély, hogy ez megtörténjen, nem jött össze – remélhetőleg már a jelenléte és a támogatása is nagy lökést ad a srácoknak.

Philipp Kohlschreiber, a német válogatott játékosa:
„Nincs kétségem afelől, hogy Zsombor mindent belead majd, hogy méltón képviselje a hazáját. Több tapasztalatom van, mint pénteki ellenfelemnek, de ez nem jelent sokat. Fontos a jó kezdés, szeretném megszerezni az első győzelmet csapatunknak. Mindig örülök, ha én kezdhetem el a párharcot, jobb így, mintha második lennék. Kemény mérkőzésre számítok, különleges megnyitni egy Davis-kupa összecsapást, biztos, hogy kicsit ideges leszek, de remélem, ezt jól kezelem majd.”

Alexander Zverev, a német válogatott vb-címvédő játékosa:
„Száz százalék, hogy nem lépek pályára a novemberi döntőben, ha bejut a csapatom. Nem azért, mert nem kedvelném a társaimat, mindig boldog vagyok, ha velük együtt játszhatok és szeretek a hazámért küzdeni, de ebben a rendszerben nem vállalom a szereplést.”

Nagy Péter, a magyar válogatott játékosa:
„Sajnos a legjobb játékosunk nélkül kell megvívnunk a németek elleni csatát. Ennek ellenére megteszünk minden tőlünk telhetőt, minden egyes pontért megharcolunk majd. Sascha elképesztően jó teniszező, hatalmas megtiszteltetés lesz ellene játszani. Meglátjuk, a legjobb tudásom mire lesz elég, úgy érzem, nem vagyok rossz formában.”

TENISZ, DAVIS-KUPA
A SELEJTEZŐ MENETRENDJE
PÉNTEK, 16.00

Philipp Kohlschreiber–Piros Zsombor
Alexander Zverev–Nagy Péter

SZOMBAT, 12.00
Jan-Lennard Struff, Tim Pütz–Nagy Péter, Borsos Gábor
Alexander Zverev–Piros Zsombor
Philipp Kohlschreiber–Nagy Péter

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik