Davis-kupa: Piros Zsombor csodálatos, Marin Cilicet is legyőzte!

GYŐRI FERENC (TORINO)GYŐRI FERENC (TORINO)
Vágólapra másolva!
2021.11.28. 14:29
null
Megkönnyezte az újabb nagy sikert
A magyar válogatott kiegyenlített Horvátország ellen, a torinói csata kimeneteléről így a párosmérkőzés dönt, miután Piros Zsombor bemutatta, hogy nemcsak 210, hanem 252 világranglista-pozíciót is képes áthidalni.

Piros Zsombornak a nagyszerű formában teniszező, az év második felében remek eredményeket produkáló 2014-es US Open-győztes, Marin Cilic ellen kellett még a szombati, John Millman legyőzésénél is nagyobb bravúrt bemutatnia.

A horvát csillag az első három gémet megnyerte, irányította és kézben tartotta az eseményeket. Piros szombat este azt mondta, jó állapotban van a két mérkőzése dacára, s már akár délelőtt 10 órakor kiállt volna, csakhogy Marozsán Fábián lett a második számú emberünk, ő meg az első Fucsovics Márton hiányában.

Önbizalom-növelő gém érkezett 0:3-nál, aztán még egy 1:4-nél, ám nehéz volt hozzáférni Cilic adogatójátékaihoz. 2:5-nél helyén volt Piros Zsombor szíve, hárított egy játszmalabdát, mi több, a következő gémben megremegett Cilic keze, érkezett is a visszabrék!

Hozzá kell tenni, Cilic már úgy játszott Nino Serdarusic sikere után, hogy Horvátország biztosan csoportelső, de nyilván ez nem befolyásolta az éhségét. Piros szoros gémbe sodródott bele 4:5-nél, újabb szettlabdához jutott Cilic. Második adogatásra volt szükség, Piroson kétszer is segített a vonal, vagy legalábbis annak közelébe ütötte a labdát, de aztán túllőtt a célon, így a nap harmadik 6:4-es játszmája is déli szomszédunké lett.

Piros Zsombor újabb nagy skalpot gyűjtött be (Fotó: HUNtennis)
Piros Zsombor újabb nagy skalpot gyűjtött be (Fotó: HUNtennis)

A második szett első, szoros játékának utolsó pontjánál kissé letapadt 22 éves játékosunk lába, a bokáját fájlalta, emiatt ápolni kellett őt. Néhány perc után összekapta magát, és mehetett vissza adogatni. Más kérdés, hogy nem ment könnyen, 15–30-a volt Cilicnek, aztán eljutott bréklabdához is, amit gyönyörű nyerővel hárított Piros Zsombor. Utána szélesre ütötte a ritörnt a horvát rivális, majd jött egy ász, így lett 1:1.

2:2-nél a bátor magyar játék bréklabdát eredményezett, amit értékesített is Piros, merthogy az alig visszatett labdáját Cilic fonákkal a hálóba ütötte. Sajnos a következő gémben azonnal két bréklabdához jutott Cilic, de az elsőnél Zsombor nagyon szépen kitette a szélére a tenyeresét, ám aztán nem akart átszédülni a hálón a labda, így 3:3 lett az eredmény.

4:5-nél a mérkőzésben maradásért adogatott Piros, a gém jól indult, szépen ültek a szervái, 40–15-nél viszont a hálót trafálta telibe, még jó, hogy ugyanezt megtette a túloldalon Cilic is.

Aki ebben a periódusban nem remekelt, hamarosan két bréklabda lett Piros Zsombor állhatatosságának jutalma, s mivel kettős hibát ütött a 33 éves sztár, Piros az egyenlítésért adogathatott – szinte hihetetlen...

Érett tenisszel meg is csinálta a gémet, 7:5-tel övé lett a második szett, jöhetett a döntő ütközet. Az első Piros-adogatógémben junior Grand Slam-győztesünk 0–30-ról lezárhatta volna a játékot, de nem tette, ezért két bréklabdát kellett hárítania. A szervái az egész mérkőzésen, így itt is megfelelően működtek, és nagy nehezen be tudta fejezni a játékot. A következő saját gémjében is bajba került Piros, percek küzdelme után bréklabdája lett Cilicnek, aki egy kettős hiba után 3:1-re ellépett.

Cilic 30–30-nál a hálóba röptézett az ötödik gémben, visszajöhetett volna Piros Zsombor egyből, de bátor ütéssel hárította a fogadóesélyt a horvát. Hozta is a játékot, és innentől kezdve csökkentek a reményeink, viszont meglehetősen váratlanul 2:4-nél Piros visszavette az elveszített adogatójátékot, újra nyílttá tette a kimenetelt. Meg is kellett persze őrizni a bréket, ennek szellemében semmire hozta a nyolcadik játékot.

A kilencedikben vitte őt tovább a lendület, három bréklabdához ért egy leírhatatlan elütést követően, ám az elsőt fogadhatatlan adogatásával hárította az ellenlábas, majd megtette ezt a másodikkal és a harmadikkal is... Lett viszont egy negyedik később, sajnos abból sem fejezte be a játékot Piros Zsombor. Na majd az ötödikből – gondolhattuk pazar mozdulatát követően. És valóban, eljutottunk oda, hogy a világranglistán 282. játékosunk a mérkőzés megnyeréséért állt oda szerválni a harmincadik ellen!

Elég hamar lett is három esélye lezárni a találkozót. Egyből nem jött össze, kettőből sem, mert félrement a röpte, a harmadikat meg saját erőből védte ki Cilic. Aztán bődületes outot ütött, a mi Zsombink megtörülközött, és odaállt adogatni, viszont egyik labdája túl magasan és lassan ért át a túlsó térfélre, a horvát meg kihasználta a lehetőséget. Ugyanezt a hibát Cilic is elkövette, érkezett az ötödik meccslabda két óra és 37 perc után! Csak nem akart véget érni a gém, de jó szerva után akár hat is lehetett a magyar igazság. Lett is, Cilic elrontotta a rövidítést, nekünk meg leesett az állunk! Piros edzője, Noszály Sándor vállán könnyezett – a magyar válogatott egalizált a horvátok ellen, vasárnap sem maradt tehát győztes találkozó nélkül.

Piros Zsombor–Marin Cilic 4:6, 7:5, 6:4, emésztgessük, ízlelgessük, és szurkoljunk párosunknak a világ legjobbjai ellen.

DAVIS-KUPA, VILÁGDÖNTŐ (16 000 000 font, kemény pálya)
D-CSOPORT, 2. FORDULÓ

Horvátország–Magyarország 1–1 – állás a két egyes után
Marin Cilic–Piros Zsombor 6:4, 5:7, 4:6

KORÁBBAN
Nino Serdarusic–Marozsán Fábián 6:4, 6:4

KÉSŐBB
Mate Pavic, Nikola Mektic–Marozsán Fábián, Nagy Péter

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik