Davis-kupa: gigászi küzdelemben maradt alul Fucsovics Márton

GYŐRI FERENC (TORINO)GYŐRI FERENC (TORINO)
Vágólapra másolva!
2021.11.27. 15:58
null
Fucsovics Márton az Alex de Minaur elleni mérkőzésen (Fotó: facebook.com/huntennis)
Piros Zsombor bámulatos sikere után Fucsovics Márton óriási csatában, 7:5, 2:6, 7:6-ra kikapott Alex de Minaurtól a Davis-kupa világdöntőjében, így Magyarország 1:1-re áll az ausztrálok ellen.

Piros Zsombor diadala után a világranglistán 40. Fucsovics Mártonon volt a sor, hogy győzelmével nemzeti csapatunk is elkönyvelhesse a maga sikerét. Alex de Minaur remek ellenfél, csütörtökön csaknem legyőzte a horvát Marin Cilicet. Most, szombaton meg három bréklabdával kezdett a nyíregyházi teniszező ellen, aki az elsőt pontos és bitang tenyeressel hárította, csakhogy utána kettős hibát ütött. Ez volt egyébként a két fél első egymás elleni játéka, korábban nem találkoztak éles szituációban.

Meg kell hagyni, a ranglistán 34. kiválóság meggyőzően kezdett, de legalább jelezte első számú játékosunknak, hogy a maximumot kell adnia, ha örülni szeretne a kézfogásnál. 1:3-nál érkezett egy biztos lábakon álló Fucsovics-szervagém, aztán egy De Minaur-hiba és egy csodálatos magyar elütés. Szorongatta Fucsovics az ellenfelet, voltak bravúros momentumai a hosszú labdamenetekben, aztán maratoni csatában össze is jött a visszabrék, méghozzá a negyedik esélyből.

Az ausztrál azonban a következő játékban újabb lehetőségeket teremtett magának az előnyszerzésre, és meglehetősen könnyen, 15-re brékelt… Utána meg is erősítette ezt, ám Fucsovics Márton van olyan erős, hogy innen is megtalálja a visszautat. 5:5-nél ismét kritikus játék következett, aminek az lett a vége, hogy kiválóságunk újra letért a megfelelő sávról, s egy jól sikerült ritörn után másodszorra adogathatott az első szettért a nagyszerűen teniszező De Minaur. Ez sem volt neki egyszerű, kicsivel pontosabb tenisszel kiharcolhatta volna a tiebreaket Fucsovics, idáig mégsem tudott eljutni, 7:5-re elbukta a gigászi, 67 perces játszmát.

Hála az égnek, a második felvonás korai magyar brékkel vette kezdetét. 3:1-nél ismét jelentkezett De Minaur, hogy elvenné Fucsovics Márton adogatását, ám klasszisunk két bombasztikus ütéssel lebeszélte erről. Kifejezetten magas volt a színvonal, mondjuk két top 40-estől nem is várhattunk egyebet.

Fucsovics tökéletesen menedzselte a játszmát, és újabb brékkel 6:2-re el is vitte. Ami nagy problémát jelentett, hogy a döntő játszma első adogatójátékában még csak pontot sem szerzett, így nehézzé tette magának a folytatást. Már a következő, szokás szerint kiélezett gémben megérkezett az esély a javításra, és ha már így esett, rendkívül nehéz elütéssel magához is ragadta a kezdeményezést a mi fiunk.

2:2-nél széles fonákkal kezdett Fucsovics, hogy sorozatban megnyert négy ponttal folytassa. 3:2-es állásnál a hálóba küldte a fonákot, ezzel De Minaur hárította a bréklabdát. Rögtön jött a következő egy felépített akció végén, ám akkor meg hosszúra ütötte a tenyeresét legmagasabban rangsorolt játékosunk. Partiban maradt a 22 éves ausztrál, de a következő Fucsovics-adogatógémhez nem tudott hozzászagolni. De Minaur szervájánál elesett a piros-fehér-zöld színekért küzdő játékos, így a rivális könnyen fejezhette be a pontot és a gémet, de egyrészt nem is tehetett volna másként, másrészt így is elnézést kért.

Fucsovics Mártonnak semmi baja nem lett, sima adogatást tudott a háta mögött, De Minaur jöhetett a meccsben maradásért. Jött is, s egyenlített (5:5).

Fucsovics bajba került, kétszer rontott, De Minaur elkezdte hergelni magát és a nézőket, és ezt tovább folytatta, amikor a találkozó talán legszebb ütésével három bréklabdára tett szert. Sajnos nem jött az első szerva Marcinál, jött viszont egy nagy tenyeres a sarokba – egy feladat megoldva. Ismét nem jött az első, a kialakult labdamenetet pedig De Minaur nyerte, így az ausztrál egyenlítésért adogatott (6:5).

Semmi harmincnál mázlis röptével fogta meg Fortuna istenasszony kezét, majd meccslabdához jutott. Hiába, sőt, bréklabda következett a rövidítésért, amit ez az összecsapás igazán megérdemelt volna. Outközeli ütést Fucsovics-tévesztés követett, ám utána újabb fogadóesély volt a soron, majd álomszerű röpte után még egy. Hogy legyen egy újabb, azt a földről összekapart labdával érte el Fucsovics Márton, egyszerűen nem hittünk a szemünknek! De Minaur persze nem adta olcsón a bőrét, de nagy nehezen csak elvesztette a szerváját, mert Fucsovics a hosszú labdamenetet megunva „kivégezte” a pontot.

A rövidítés fájdalmasan alakult, 1–2-nél mindkét Fucsovics-szerva elment, az egyik kettős hibával, 1–5-nél viszont felcsillant a remény, sikerült visszavenni egy minibréket. A következő pont azonban elvette az esélyeket, szélesre ütötte a labdát Fucsovics Márton, míg Alex De Minaur három óra és öt perc játék után lezárta a drámai ütközetet. 7:5, 2:6, 7:6 oda, nagyon nehéz lesz a páros, amúgy is az lett volna, de így pláne – Piros Zsombor Marozsán Fábián oldalán rugaszkodik neki, hogy kiharcolja a sikert a magyar válogatottnak.

„Magas színvonalú mérkőzés volt szép labdamenetekkel, a harmadik szettben voltak lehetőségeim, ám Alex nagyon erős volt fizikailag és mentálisan is, megérdemelte a győzelmet. Küzdöttem az utolsó pillanatig, ennyit tehettem, a szervám nem igazán működött, a végén görcsöltem, és a bokám is kiment, nagyon elfáradtam, sokat kivett belőlem ez a csata, össze kell szednem magam vasárnapra. Talán a harmadik szettben három kettőnél lett volna esélyem lezárni a meccset, ha még tudok Alexszel játszani egy kicsit, de sajnos elmentek a bréklabdáim. A második félévben sok ilyen meccset buktam el, nem azért, mert rosszul játszottam volna, hanem mert ezen a szinten nüanszok döntenek” – mondta a mérkőzés után Fucsovics Márton.

DAVIS-KUPA, VILÁGDÖNTŐ, (16 000 000 font, kemény pálya)
D-CSOPORT
Magyarország–Ausztrália 1:1 (két meccs után)
Piros–Millman 4:6, 6:4, 6:3
De Minaur–Fucsovics 7:5, 2:6, 7:6 (7–2)

KORÁBBAN
Horvátország–Ausztrália 3:0

Gojo–Popyrin 7:6 (7–5), 7:5
Cilic–De Minaur 6:1, 5:7, 6:4
Mektic, Pavic–De Minaur, Peers 6:3, 6:1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik