Davis-kupa: egy kéthetes szupertornává alakítanák a versenyt

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.11.25. 11:37
Új időpontban gondolkozik Gerard Piqué, a férfi tenisz Davis-kupát átalakító Kosmos-csoport elnök-vezérigazgatója.

Az FC Barcelona labdarúgója a múlt héten lezajlott döntőről közölte, elégedett a szervezéssel, de jövőre még jobb finálét kívánnak rendezni Madridban. A 18 csapatosra duzzasztott torna során több probléma is felmerült, az első napokon a nézőszám elmaradt a várakozásoktól, néhány esti párharc pedig csak másnap hajnalban ért véget.

„Nyitottak vagyunk a tárgyalásra a férfiversenyeket szervező ATP-vel, hogy a Davis-kupát és az ATP-kupát egyesítve egy kéthetes szupertornát hozzunk létre, és találjunk egy jobb időpontot a versenynaptárban” – mondta a Kosmos vezetője, amely társaság nagyban hozzájárult az 1900-ban elrajtolt Dk átalakításához, 25 év alatt hárommilliárd dollárt költ a sorozatra.

A januárban Ausztráliában bemutatkozó ATP-kupa során tíz nap alatt 24 csapat küzd meg egymással Sydneyben, Brisbane-ben és Perth-ben.

A sztárok közül a világelső Rafael Nadal és a szerb Novak Djokovics is támogatja a Davis-kupa és az ATP-kupa összeolvadását, s időpontnak szeptembert javasolták.

Piqué és a nemzetközi szövetséget (ITF) irányító David Haggerty azt sem zárta ki, hogy a nők csapatversenyét, a Fed-kupát is bevonják a lebonyolításba. Az ugyancsak átszervezett Fed-kupa 16 csapatos döntőjének 2020-tól három éven át Budapest a házigazdája.

A Davis-kupa-döntőt a házigazda spanyol válogatott nyerte meg, a vasárnapi végjátékban 2:0-ra legyőzte a kanadaiakat. A Rafael Nadal vezette spanyolok hatodszor hódították el a trófeát.

A sorozat 119 éves történetében tavaly még hagyományos formában rendezték meg a finálét, akkor a horvátok 3:1-re nyertek Franciaországban. Idén az ITF reformjának értelmében a selejtezőre és a 18 csapatos madridi döntőre redukálódott a DK-program.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik