Clijsters anyuka visszatért, és nem lehet legyőzni

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2009.09.14. 08:28
A több mint két év kihagyás után az idén nyáron, a kemény pályás szezon alatt visszatérő Kim Clijsters nyerte meg az amerikai nemzetközi teniszbajnokság női egyesét. A torna során a Williams testvérek mindegyikét, Venust (nyolcaddöntő) és Serenát (elődöntő) búcsúztató belga játékos a fináléban elviselte az esélyesség terhét is, és 7:5, 6:3-ra legyőzte a szintén meglepetésre a végjátékig jutó, 9. helyen kiemelt dán Caroline Wozniackit. A férfi egyes második elődöntőjében Roger Federer három játszmában legyőzte Novak Djokovicsot, így a világelső játszhat a fináléban a Rafael Nadalt verő Juan Martín del Potróval.

Clijsters gyermekével a döntő után
Clijsters gyermekével a döntő után
Clijsters nyert egy trófeát Jadának is (fotó: Reuters)
Clijsters gyermekével a döntő után
Clijsters gyermekével a döntő után

„Szuper szombat” helyett „szuper vasárnapot” rendeztek az US Openen Flushing Meadowsban. Az eső miatt ugyanis a szokásosan szombaton megrendezett két férfi egyes elődöntő és női egyes fináléja is vasárnapra csúszott.

A meglepetés már az első mérkőzésen sem maradt el, ugyanis a sérüléséből felépülő és azt még mindig érző korábbi világelső, Rafael Nadal kikapott a kiváló formában játszó argentin Juan Martín del Potrótól, aki így élete első Grand Slam fináléjára készülhet.

Méghozzá Roger Federer ellen. A 15 GS-elsőséggel büszkélkedő svájci világelső immár apaként menetel Flushing Meadowsban, és a szerb Novak Djokovics sem tudta megállítani az elődöntőben.

Az első játszmában lassan lendült bele a két játékos, ám a szett vége felé a tét növekedésével a színvonal is emelkedett, és néhány káprázatos labdamenet után, rövidítést követően Federer szerzett előnyt.

Ahogy várni lehetett, az előny a svájci játékost nyugtatta meg, ám a higgadtság csak a második játszma végén „manifesztálódott” az eredményben is, Djokovics a legrosszabbkor rontotta el az adogatását, és 7:5-re elvesztette a szettet.

Sejteni lehetett, hogy kétjátszmás hátrányából a 4. kiemelt szerb már nem tud talpra állni, ám a harmadik szett is szorosan alakult, és hasonlóan mint az első kettő, csak a végjátékban dőlt el Federer javára, aki 7:6, 7:5, 7:5-tel jutott a vasárnapi fináléba.

 




Egy másik szülő, Kim Clijsters számára is nagy nap volt a vasárnap, a 2007-es visszavonulása után az idén nyáron visszatérő belga teniszező Venus és Serena Williams legyőzése után már esélyesként lépett pályára a felső ági „nagyok” gyengeségét kihasználó és meglepetésre fináléba jutó Caroline Wozniacki ellen.

A döntőt mindkét játékos idegesen kezdte, Wozniacki kétszer is brékelte ellenfelét a játszma elején, és 4:2-re, illetve 5:4-re is vezetett, azonban nem tudta befejezni a játszmát, mert Clijsters elképesztő kitartással és néhány remek ütéssel visszaküzdötte magát, a szett hajrájában pedig jobban koncentrált, és 7:5-tel előnyt szerzett.

A második játszma is szorosan indult, 3:2-ig mindkét játékos hozta a szerváját, ám ekkor Clijsters brékelt, és a folytatásban sem engedte ki kezéből az összecsapást, és 6:3-ra megnyerte a finálét, ezzel 2005-ös amerikai győzelme után második GS-győzelmét aratva.

 

Clijsters Evonne Goolagong 1980-as wimbledoni győzelme után az első, aki anyaként Grand Slamet nyert.

„Kicsit el kellett tolnunk a szundizását, hogy ő is itt lehessen” – magyarázta Clijsters, Jada nevű kisgyermekét a karjába fogva, hogy miként egyeztethető össze a gyereknevelés és a Grand Slam-győzelem.

 

US OPEN, NEW YORK (21 600 dollár, kemény pálya)

NŐI EGYES, DÖNTŐ

Clijsters (belga)–Wozniacki (dán, 9.) 7:5, 6:3

US OPEN, NEW YORK (21 600 000 dollár, kemény pálya)

FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ

Federer (svájci, 1.)–Djokovics (szerb, 4.) 7:6, 7:5, 7:5

 

KORÁBBAN JÁTSZOTTÁK

Del Potro (argentin, 6.)–Nadal (spanyol, 3.) 6:2, 6:2, 6:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik