Babos Tímea edzője már látja a fényes jövőt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.26. 20:53
A pénteki edzéssel lezárult a hazai kemény pályás felkészülés: Babos Tímea az edzőjével, Nikola Andjeliccsel szombaton Moszkva érintésével Doneckbe repül, ahol a hétfőn kezdődő, 75 000 dollár összdíjazású ITF-tenisztornán szerepel majd. Az ukrajnai eseményt követően a világranglista 106. helyén álló magyar játékos Kínában (Szucsou – 125 000 dollár, WTA-verseny) és Oroszországban (Kazany – 50 000 dollár, ITF-verseny) lép pályára, majd következhet a szezon utolsó Grand Slam-tornája, az augusztus 26-án kezdődő US Open.

Babos Tímea kemény edzéseken van túl (Fotó: babostimea.hu)
Babos Tímea kemény edzéseken van túl (Fotó: babostimea.hu)
Babos Tímea kemény edzéseken van túl (Fotó: babostimea.hu)
Babos Tímea kemény edzéseken van túl (Fotó: babostimea.hu)
Babos Tímea kemény edzéseken van túl (Fotó: babostimea.hu)

 

„Nagyon nehéz héten vagyok túl, a tenisz mellett sok kondi- és erősítő edzésem volt. De úgy érzem, pozitív napok voltak. A budapesti versenyen néhol-néhol már jól játszottam, ezekre kell építkezni. Most a kemény pályás időszak következik, ami nekem alapból kedvez. Úgy érzem, ezen a héten jól ment a játék az edzésen, így bizakodó lehetek. Végig élveztem az edzéseket, ez is jó jel. A jövő hét talán még a mostaninál is keményebb lesz, mert a donecki versenyt még az alapozás részének tekintjük. Kínában már a torna lesz a legfontosabb, és valószínű, hogy Kazanyban sem lesznek már olyan kemény erőnléti edzéseim” – mondta a világranglista 106. helyén álló játékos.

Babos a következő három hétben egyesben mindig, párosban viszont csak Kínában lép pályára, Szucsouban Michaella Krajicek lesz a társa. A 24 éves holland hosszú ideig szívproblémával küszködött, így az ázsiai tornán védett ranglistával szerepel.

A 20 éves magyar teniszező a budapesti Hungarian Grand Prix-t követően néhány napot pihent, majd a közvetlen felkészülés ezen a hétfőn indult. Timi mindennap kemény erőnléti és teniszedzéseken dolgozott, hogy az elvégzett munkának szép eredménye legyen az előttünk álló kemény pályás időszakban.

„Most még nem mondhatom, hogy teljesen elégedett lennék Timi erőnlétével, de látom a fényes jövőt. Amikor elkezdtük a közös munkát, akkor több dologra is figyelnünk kellett a felkészülésben. A szezon közben jártunk, nem sokkal a Roland Garros és Wimbledon előtt, így radikális változtatásra nem volt módunk. Arra használtuk azt az időszakot, hogy alapot építsünk Timinek, amelyet akkor használhatunk, amikor lesz időnk a komoly munkára, hogy új szintre emeljük az erőnlétét” – kezdte értékelését Nikola Andjelics, aki tavasszal, a marrákesi verseny előtt csatlakozott az edzői stábhoz.

A 28 éves szerb szakember szerint fontos, hogy bizonyos beidegződéseket alakítsanak ki, hogy legyen ritmusa a fitnesz-edzéseknek. Úgy véli, olyan területeken szükséges az előrelépés, amelyek erősíthetik Timi játékát és gondolkodásmódját.
„Többet futunk, ez pedig elősegíti azt, hogy sokkal intenzívebb edzéseket végezhessünk. Az a célunk, hogy Timi gyorsabban regenerálódjon minden egyes pont, minden egyes mérkőzés után. Ezek a folyamatok eltérőek, ezért más jellegű edzés igényelnek. Ezért tartozik a tenisz azon sportágak közé,
amelyekre a legnehezebb a felkészülés. Úgy érzem, ennek fontos része a táplálkozás, amire Timi most sokkal nagyobb gondot fordít. Biztos vagyok abban, hogy ez kifizetődik.”

Nikola Andjelics számára a futással kapcsolatban az egyik legfontosabb tényezőnek
számít a hatékonyság.

„Az elmúlt két-három hónapban azt kerestem, hogy melyek azok a felesleges mozgáselemek, amelyek kibillentik őt az egyensúlyból. Itt az ideje annak, hogy ezeket kiiktassuk a játékából. Ezek fizikailag nem túlságosan megerőltető dolgok, de tőlem és Timitől is maximális összpontosítást követelnek. A következő három hét rendkívül fontos lesz Timi erőnléte szempontjából. Ha mindent megfelelően csinálunk, akkor a US Open idejére már egy más Tímeát látunk a pályán. Sokkal tovább tart majd a fizikai erőnléte, képes lesz arra, hogy sorozatban játssza a rendkívül kimerítő és magas színvonalú
mérkőzéseket. Nagy izgalommal várom azt az időszakot, mert úgy látom, hogy ezen a téren hatalmas fejlődési lehetőséget rejt Timi játéka” – zárta mondandóját az Egyesült Államokból érkezett szakember.

Andjelics mellett a magyar Fed-kupa-válogatott kapitánya, Barátosi Levente is véleményt alkotott az elmúlt hónapokról.

„A tavaszi szezonban kiegészültünk egy új csapattaggal Nikola személyében. Az év legnehezebb periódusán túl voltunk, amikor Timi pontjainak majdnem a felét elvesztette és ha nem is olyan látványos játékkal, mint tavaly, de többségét versenyről versenyre visszaszerezte! – kezdte a szakember. – Sajnos a Roland Garroson a főtáblás helyet nem sikerült még kiharcolni, de igyekeztünk úgy kialakítani a versenyprogramot, hogy a számára kedvezőbb felületeken, Wimbledonban és a US Openen már főtáblás lehessen. Örömteli volt a dél-afrikai tornagyőzelem és az a tény, hogy salakon is kezdi megtalálni újra régi önmagát. Erre talán a legjobb példa, hogy a hazai versenyen a nyolc közé jutott! Persze továbbra is vannak feladatok, kihívások, olyan edzésmunkát végzünk, amely elősegíti azt, hogy fejben és fizikálisan is tovább bírja a sorozatterheléseket. E nélkül nincs továbblépés! Ezen kívül igyekszünk megszakítani az állandó versenyzést és több időt hagyni az edzésekre, mert igazából csak itt lehet begyakorolni azokat az elemeket, amelyek hatásosak lehetnek az elkövetkező megméretéseken!”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik