Aus. Open: szenzációs tenisz, Thiem legyőzte Nadalt!

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2020.01.29. 14:01
null
Dominic Thiem elődöntős az Australian Openen (Fotók: AFP)
Dominic Thiem szenzációs mérkőzésen, 7:6, 7:6, 4:6, 7:6-ra megverte a világelső Rafael Nadalt az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság (Australian Open) negyeddöntőjében, így életében először négy közé jutott a melbourne-i Grand Slam-tornán. A felső ág másik meccsén Alexander Zverev szetthátrányból felállva, 1:6, 6:3, 6:4, 6:2-re nyert a 2014-es bajnok Stan Wawrinka ellen. A hölgyeknél szerdán az egyaránt kétszeres GS-győztes Simona Halep és Garbine Muguruza jutott be az elődöntőbe.

 

Rafael Nadal és Dominic Thiem eddig 13-szor csapott össze egymással. Legutóbb a tavalyi Roland Garros döntőjében, amikor a salakkirály négy játszmában (6:3, 5:7, 6:1, 6:1) megverte az osztrák játékost. Thiem életében először jutott be az Australian Openen a legjobb nyolc közé, Nadal viszont állandó résztvevője a melbourne-i Grand Slam-torna negyeddöntőjének, idén 12. alkalommal játszhatott a négy közé jutásért. Viszont csak egyszer nyerte meg eddig az Australian Opent, még 2009-ben.

Az első játszmában Thiem 4:3-as hátrányban a játék addigi képe alapján teljesen váratlanul elveszítette az adogatását, ám a következő gémben szettlabdát hárítva visszavette a szerváját (5:5). A rövidítésig pontosan ugyanannyi pontot nyert a két játékos (35–35). A tie-breakben Nadalnak sokba került a két durva rontás tenyeres oldalról, Thiem 7–3-ra, álomtenisszel nyerte meg 67 perc alatt az első szettet.

Ha Djokovics megvédi címét, Nadal visszaesik a világranglista második helyére
Ha Djokovics megvédi címét, Nadal visszaesik a világranglista második helyére

A második játszmában Thiem 2:2-nél két kettős hibát ütve elveszítette az adogatását, ám Nadal (megint) nem tudta végigvinni a brékelőnyét, 4:3-nál hasonló szívességet tett az osztráknak, ő is kettős hibával bukta el a szerváját (4:4). Thiem 6:5-nél fogadóként játszmalabdához jutott, de a spanyol megfordította a gémet, és kiharcolta a rövidítést, melynek elején 4–0-s hátrányba került, ám felállt 4–4-re – a szett megnyeréséhez azonban ez nem volt elég, Thiem 6–4-nél a háló segítségével befejezte a 79 perces második játszmát is.

Nadal pokoli nehéz helyzetbe került, s visszakapaszkodási reményei ellen szólt, hogy legutóbb a 2007-es wimbledoni bajnokságon Mihail Juzsnij ellen fordított meg mérkőzést kétszettes hátrányból – ráadásul Thiem nagyon jól játszott, a meccs ezen szakaszában már 33 nyerő ütésnél járt.

A harmadik játszmában 4:4-ig bréklabdáig sem jutottak el a felek, 5:4-nél azonban Thiem elveszítette az adogatását, így a spanyol kiválóság szépített (6:4).

A negyedik szett elején Thiem 0:1-nél három nyerővel semlegesített három bréklabdát, majd elvette a spanyol szerváját, így nem volt más feladata a győzelemhez, mint hogy még négyszer hozza az adogatását. Háromszor sikerült is, ám 5:4-nél megremegett a keze, s bár 15:40-nél az első bréklabdát egy ásszal még hárította, a másodiknál egy méteres out-tal elbukta a szerváját (5:5).

Harmadszor is tie-break következett, amely öt fogadóponttal indult, a saját adogatásánál először Thiem nyert labdamenetet (4–2), aki 6–4-nél két meccslabdához jutott. Akkor megint rontott az osztrák, mégpedig ordító ziccerben, tenyeres oldalon, jócskán az alapvonalon belülről (6–5). De még mindig volt egy meccslabdája, ám Nadal ezt is hárította! A spanyol megállította a labdamenetet, mert a vonalbíró nem szólt közbe Thiem emelésénél is, és neki lett igaza, ugyanis a labda valóban a pályán kívül ért földet (6–6).

A térfélcsere után Nadal még egyet adogathatott, szépen elő is készítette a pontot a befejezéshez, de Thiem a 65. nyerőjével, egy gyönyörű fonák elütéssel, a hálón megpattanó labdával ismét meccslabdához jutott! És ezt már ki is használta, pontosabban Nadal püfölt egy tenyerest a hálóba (8–6).

A találkozó 4 óra 10 percig tartott.

Rafael Nadal pályafutása során először veszített el három rövidítést egy mérkőzésen belül, de most inkább Dominic Thiemet méltassuk, aki életében először verte meg a spanyolt Grand Slam-tornán, és Thomas Muster (1989, 1997) óta ő az első osztrák elődöntőse az Australian Opennek. Thiem a mostani alkalmat megelőzően eddig háromszor verte meg a mindenkori világelsőt: 2017-ben Andy Murrayt Barcelonában, 2018-ban Nadalt Madridban, míg tavaly Novak Djokovicsot a Roland Garroson győzte le.

Alexander Zverev először elődöntős Grand Slam-tornán
Alexander Zverev először elődöntős Grand Slam-tornán

KORÁBBAN TÖRTÉNT

FAJTA PÉTER A 16 KÖZÖTT BÚCSÚZOTT

Fajta Péter kiesett a nyolcaddöntőben a juniorok között szerdán az Australian Openen. A viadal honlapja szerint a junior-világranglistán 34. magyar – aki élete első Grand Slam-tornáján szerepelt – harmadik mérkőzésén 5:7, 6:3, 7:6 (10–5)-re alulmaradt az ötödik kiemelt francia Arthur Cazaux-val szemben. Ezzel a magyarok számára befejeződött az Australian Open korosztályos versenye, mivel Tóth Amarissa korábban búcsúzott egyesben és párosban is.

MTI

Megtört Alexander Zverev átka, a 22 éves német játékos Stan Wawrinka legyőzésével a 19. Grand Slam-tornáján először jutott be a legjobb négy közé. Zverev az első játszmát még simán, 24 perc alatt elveszítette 6:1-re svájci riválisával szemben, utána azonban három szettben, öt bréknek is köszönhetően megfordította a meccset, és készülhet pályafutása első GS-elődöntőjére.

A mérkőzés 2 óra 19 percig tartott.

A fiatalabbik Zverev fivér Tommy Haas 2009-es wimbledoni menetelése óta az első német elődöntős Grand Slam-versenyen a férfiaknál. Az ATP-világranglista jelenlegi első tíz helyezettje közül egyébként már csak Zverevnek nem volt elődöntős szereplése GS-viadalon.

A nőknél az Australian Open 2018-as döntőse, a kétszeres GS-bajnok Simona Halep nagyon könnyedén, 53 perc alatt végzett az első Grand Slam-negyeddöntőjében pályára lépő Anett Kontaveittel (6:1, 6:1) – a román játékos még nem vesztett szettet idén Melbourne-ben –, míg a Roland Garros és a wimbledoni bajnokság korábbi győztese, Garbine Muguruza bő másfél órás meccsen verte meg az orosz Anasztaszija Pavljucsenkovát (7:5, 6:3).

A spanyol hölgy az első két fordulóban Shelby Rogers és Ajla Tomljanovic ellen is játszmát veszített, utána azonban három kiemelt játékost, Elina Szvitolinát (5.), Kiki Bertenst (9.) és most Pavljucsenkovát (30.) is 2:0-ra győzte le. Muguruza az Australian Openen először jutott be a legjobb négy közé, ahol Grand Slam-tornán a 2018-as Roland Garros óta nem járt.

A nőknél tehát az alsó ágon Halep és Muguruza küzd meg egymással csütörtökön a döntőbe jutásért, kettejük örökmérlegét tekintve a spanyol 3–2-re vezet – kemény pályán ő nyert háromszor, salakon a román versenyző kétszer.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (71 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ

A. Zverev (német, 7.)–Wawrinka (svájci, 15.) 1:6, 6:3, 6:4, 6:2
Thiem (osztrák, 5.)–Nadal (spanyol, 1.) 7:6 (7–3), 7:6 (7–4), 4:6, 7:6 (8–6)
AZ ELŐDÖNTŐBEN
Thiem (osztrák, 5.)–A. Zverev (német, 7.)
Federer (svájci, 3.)–Djokovics (szerb, 2.)

NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Halep (román, 4.)–Kontaveit (észt) 6:1, 6:1
Muguruza (spanyol)–Pavljucsenkova (orosz, 30.) 7:5, 6:3
AZ ELŐDÖNTŐBEN
Barty (ausztrál, 1.)–Kenin (amerikai, 14.)
Halep (román, 4.)–Muguruza (spanyol)

NŐI PÁROS, ELŐDÖNTŐ
Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 2.)–Csan Hao-Csing, Latisa Csan (tajvani) 7:5, 6:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik