Aus. Open: Idén bárki ellen lehet esélyünk – Babos

SZŰCS ANDRÁS jelenti Melbourne-bőlSZŰCS ANDRÁS jelenti Melbourne-ből
Vágólapra másolva!
2018.01.24. 06:15
A francia Kristina Mladenoviccsal a 2014-es Wimbledon után a 2018-as Australian Openen is bejutott a női páros fináléjába Babos Tímea, aki ráadásul vegyes párosban is a legjobb négy közé léphet Melbourne-ben az indiai Rohan Bopanna oldalán. A magyar teniszező elégedett az eredményekkel, de nyilván a végső sikerrel lenne a legboldogabb.

– Meggyőzően sima győzelem volt!
– Nagyon örülök neki, de nem volt annyira könnyű, mint amilyet az eredmény sejtet – felelte Babos Tímea a 8. kiemelt Hszie Szü-vej, Peng Suaj tajvani, kínai páros elleni 6:4, 6:2 után. – Korábbi páros-világelsőkkel játszottunk, ugyanakkor ma sokkal jobb körülmények között kezdtünk, kisebb a szél, a nap sem annyira zavaró, továbbá az ellenfél játéka is jobban feküdt, mint az előző riválisainké, tudtuk, hogy mire számítsunk, hogyan blokkoljuk a játékukat, hiszen Grand Slameket, világbajnokságot nyertek… Érdekes, a tegnapi mámor után az, hogy most a döntőbe jutottunk, kisebb hatással volt, még csak most kezd leülepedni, hogy mekkora dolog.– Meggyőzően sima győzelem volt!
– Nagyon örülök neki, de nem volt annyira könnyű, mint amilyet az eredmény sejtet – felelte Babos Tímea a 8. kiemelt Hszie Szü-vej, Peng Suaj tajvani, kínai páros elleni 6:4, 6:2 után. – Korábbi páros-világelsőkkel játszottunk, ugyanakkor ma sokkal jobb körülmények között kezdtünk, kisebb a szél, a nap sem annyira zavaró, továbbá az ellenfél játéka is jobban feküdt, mint az előző riválisainké, tudtuk, hogy mire számítsunk, hogyan blokkoljuk a játékukat, hiszen Grand Slameket, világbajnokságot nyertek… Érdekes, a tegnapi mámor után az, hogy most a döntőbe jutottunk, kisebb hatással volt, még csak most kezd leülepedni, hogy mekkora dolog.

Az év első Grand Slamjén máris páros-döntőbe jutni…
– Kristinával ez lesz a második GS-döntőnk: miután elhatároztuk, hogy csak a nagyobb tornákon indulunk, az lett a célunk, hogy azokat viszont megnyerjük. Jól kiegészítjük egymást, ő is jobban ráérzett ismét a párosra, újra jó az alapvonalról is. Szerencsére jó a kiemelésünk, úgyhogy az első meccseink nem olyan veszélyesek, azóta pedig folyamatosan javulunk, sokat fejlődtünk – arról beszélgettünk, hogy ha az első körös önmagunkkal játszanánk, akkor 6:1, 6:1-re nyernénk… Idén bárki ellen lehet esélyünk, remélem, pénteken is így lesz.

A női és a vegyes páros kettős terhelését hogy bírja?
– Ez a két nap borzasztó hosszú. Tegnap reggel kilenctől este fél nyolcig kint voltunk, ma szintén reggel kilenctől ki tudja, meddig leszünk. Persze a motiváció jön az eredményekből, mégiscsak Grand Slam negyeddöntőjében és elődöntőjében, fináléjában játszhatok! Emellett az edzésmunkámat is megfelelően állítjuk össze: lehet, hogy fizikailag nem olyan megterhelő a párosozás, de mentálisan igen, és ha a pályán nem is, a környékén sok idő elmegy, úgyhogy ezekre is figyelni kell. Persze a tenisz is megvan: azért elég labdát ütök a héten…

Ma órák telnek el a két mérkőzése között, ilyenkor mit csinál?
– Most ebédelek egyet, és mivel az egész hely kezd üresedni, már el lehet dőlni a játékosok pihenőjében. Lehet, alszom egy kicsit, és majd kiderül, mikor játszunk pontosan. Hosszú napok ezek, viszont bőven kárpótol, hogy ismét döntőzhetek Grand Slam-versenyen.

A közvélemény nyilván az egyesekre figyel a leginkább, de azért egy Grand Slam-tornán párosban döntőbe és vegyes párosban negyeddöntőbe – és akár még tovább – jutni azért nem semmi.
– Igen, az elmúlt néhány évben a párosozás is nagyobb hangsúlyt kapott. Ezt jól mutatja, hogy tavaly már Facebook live-on is lehetett nézni versenyt Pekingből, amit kétszázezren láttak, aztán Szingapúrból a döntőt már hárommillióan. A páros egyre nagyobb hangsúlyt kap a pénzdíjat tekintve is, és már egyéniben top tízes játékosok is beneveznek, mert nem egyszerű játékforma, ugyanakkor jó lehetőség az egyéni játék fejlesztésére is. A közelmúltban nagyot emelkedett a színvonal.

A Melbourne-ben már elért eredményeivel elégedetten fejezné be a tornát?
– Abszolút. De igazán a játék képe a fontos, és 2018-ban még nem volt rettenetes meccsem, aminek nagyon örülök, jó alap a szezonra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik