Aus. Open: Dominic Thiem lesz Djokovics ellenfele a döntőben

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2020.01.31. 13:32
null
Dominic Thiem döntőbe jutott az Australian Openen (Fotó: AFP)
Dominic Thiem négy szettben, az utolsó két játszmát egyaránt rövidítéssel megnyerve legyőzte Alexander Zverevet az ausztrál nyílt teniszbajnokság elődöntőjében, ezzel bejutott a fináléba, ahol a világranglista második helyén álló Novak Djokovics lesz az ellenfele. A 3:6, 6:4, 7:6, 7:6-tal zárult találkozó 3 óra 42 percig tartott. 


Amikor a Roger Federert búcsúztató világranglista-második Novak Djokovicsot arról kérdezték, milyen kimenetelnek örülne a pénteki, második elődöntőben, cinkos mosollyal csak annyit felelt: mindegy ki győz a 26 esztendős Dominic Thiem és a 22 éves Alexander Zverev összecsapásán, csak lehetőleg öt szettben tegye…

Az előzetesen valamivel esélyesebbnek tartott, a legjobb nyolc között Rafael Nadalt búcsúztató Thiem kissé idegesen kezdett, pocsék adogatással rögvest semmi 40-es hátrányba került, majd ugyan felzárkózott, de már nem tudta megmenteni az első játékot. Zverev brékkel kezdett! Csakhogy ezúttal a német szervái nem ültek, Thiem pillanatok alatt három bréklabdához jutott, s csakhamar vissza is vette az elvesztett kezdését (1:1).

Innentől kezdve 3:3-ig mindenki hozta a saját adogatását, Thiem az ötödik játékot például semmire szerválta ki, így kevés előjele volt annak, hogy a következő kezdésénél ismét meggyűlhet a baja a szervákkal. 15:30-nál kettős hibát ütött, ezzel Zverev újabb bréklabdához jutott, amit a 7. helyen kiemelt német rögvest ki is használt, s innentől már nem engedte ki a kezéből az első szettet. Sőt, a miheztartás végett a végén még egyszer elvette Thiem adogatását. 3:6


Olybá tűnt, az osztrák teljesen elbizonytalanodik, Zverev semmire szerválta ki a második szett elején, de aztán ismét fordult a kocka. A 2018-as és 2019-es Roland Garros-döntős adogatóként ütött két nyerőt, majd 30:15-nél egy ászt, hozta a játékot, majd feljavuló ritörnjeinek is köszönhetően brékelte négy évvel fiatalabb riválisát (2:1).

Thiem érezhetően agresszívebb, gyorsabb teniszre váltott, s bár 3:2 után Zverev visszabrékelte, mintha csak egy női meccs lenne (mostanság inkább ott látni ennyi kiszámíthatatlan fordulatot), brékre brék volt a válasza. 4:3 után megszilárdította az előnyét, a 10. játékban pedig egy lélekölő ásszal befejezte a második szettet. 3:6, 6:4


A harmadik szett – a világítás meghibásodása miatt 15 perces kényszerszünettel, majd – Thiem fölényével indult, ám 3:1 után Zverev zsinórban három játékot nyert, visszavette az adogatóelőnyét, és 4:3-as fórra tett szert. A német a szerváival és a fogadójátékával is dominálni tudott az elődöntő ezen szakaszában, leginkább a megismételt szervákból megnyert pontokkal látszott Thiem fölé kerekedni…

4:4 után újabb kulcsfontosságú játék következett, amit kisebb közjáték színesített. Zverev 0:30-ról egalizált adogatóként, majd ütött egy kétséges szervát, challenge-et kért, ám már nem volt neki. Haragosan reklamált a székbírónál, majd jobb híján bosszankodva visszament a helyére, ütött egy ászt, káromkodott egy jót, figyelmeztették, aztán egy újabb ásszal megnyerte a gémet. Majd ment elnézést kérni a bírótól.

Thiem adogatásánál két játszmalabdája is volt a németnek, ám ezek elúsztak, több pedig már nem jutott neki a szettben, így bő tíz perccel és két játékkal később jöhetett a tie-break.


Thiem Nadal ellen mind a három rövidítést megnyerte, a másik oldalon álló Zverev pedig az egész tornán nem vesztett, igaz csak a vr-77. Marco Cecchinato és a 98. Jahor Heraszimav ellen kellett egyáltalán játszania.

Thiem azonban más szint az említett kettősnél, és ezt a tie-breaket megnyerve bizonyította. 3:6, 6:4, 7:6 (7–3)


A negyedik szettre megváltozott a játék képe, mind a két teniszezőnél előtérbe került az energiabeosztás: a labdamenetek és így a gémek is lerövidültek, ha fogadóként az első két labdából nem sikerült pontot ütni, inkább elkezdett a saját adogatására koncentrálni Zverev és Thiem is. Utóbbinak feküdhetett ez a forgatókönyv: semmi más dolga nem volt, mint hozni a saját kezdéseit, miközben játékról játékra így is növelni tudta a nyomást Zvereven.

A németnek váltania kellett, 4:4 után érezhetően agresszívebb lett, hosszabb labdamenetekre kényszerítette az adogató Thiemet, de reális esélye a brékre így sem nyílt. A játékban maradásért kellett szerválnia Zverevnek, amit 40:40 után egy remek szerva-röptével meg is tett. Csakhogy Thiem ezt követően sem hibázott, így a 22 esztendős játékos 6:5-nél ismét a játékban maradásért, és legjobb esetben is az újabb tie-breakért adogathatott.

Megcsinálta.


3 óra és 33 percnyi játék után jöhetett a mérkőzés második rövidítése, ahol aztán Zverev pillanatok alatt két minibrékes hátrányba, s így óriási bajba került. Az élete első GS-elödöntőjét játszó német innen ugyan még felzárkózott, de fordítani már nem tudott… 3:6, 6:4, 7:6 (7–3), 7:6 (7–4).

Ezzel Dominic Thiem, aki korábban a 4. fordulónál még sosem jutott tovább Melbourne-ben, bejutott a Djokovics elleni fináléba.

Ha a szerb kívánsága az ötszettes elődöntőről nem is jött be, a 3 óra 42 perces találkozóra sem lehet azt mondani, hogy az osztrák könnyedén verekedte volna be magát a vasárnapi döntőbe.


„Nem egy leányálom ilyen fogadójátékokat játszani, túl sok esélyem nem volt Zverev szerváival szemben. Talán egy sanszom volt a brékre a meccs második felében… Viszont szerencsére van rövidítés a teniszben, ha ez nem lenne, lehet, hogy még mindig játszanánk. Egészen hihetetlen, hogy két évvel ezelőtt és tavaly a Roland Garroson Rafa ellen döntőzhettem, most itt, Ausztráliában Novak ellen játszhatok. Ennek a versenynek a királya ellen fogok játszani. A legjobbamat próbálom majd nyújtani. Igazából, ha el is vesztem ezt a döntőt, türelmesnek kell lennem magammal, ez a két hét olyan volt, amiből lehet építkezni, bármi is a vége” – értékelte a mérkőzést és tekintett előre a fináléra az osztrák.


Babos Tímea és Kristina Mladenovic női párosban elért GS-győzelméről ide kattintva olvashat!

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (71 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES
, ELŐDÖNTŐ
Thiem (osztrák, 5.)–A. Zverev (német, 7.) 3:6, 6:4, 7:6 (7–3), 7:6 (7–4)
Korábban

Djokovics (szerb, 2.)–Federer (svájci, 3.) 7:6 (7–1), 6:4, 6:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik