Aus. Open: Csung Hjon már elődöntős, Federer következhet

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.24. 09:33
null
Csung Hjon történelmet írt Melbourne-ben
Az Alexander Zverevet és Novak Djokovicsot is kiejtő dél-koreai Csung Hjon 6:4, 7:6, 6:3-ra megverte az amerikai Tennys Sandgrent az ausztrál nyílt teniszbajnokság negyeddöntőjében. A tavalyi U21-es világbajnokság győztese a legjobb négy között Tomás Berdychhel vagy Roger Federerrel találkozik. A nőknél a felső ágon a világelső román Simona Halep és a 2016-os győztes német Angelique Kerber vívja az elődöntőt.

 

A férfiaknál a negyeddöntőben akár Dominic Thiem vagy Stan Wawrinka is összecsaphatott volna Novak Djokoviccsal vagy Alexander Zverevvel, ehelyett a junior-világbajnok Csung Hjon találkozott az első Australian Openjén szereplő Tennys Sandgrennel. Az első játszmát a dél-koreai egy bréknek köszönhetően 6:4-re megnyerte, majd a második elején is lépéselőnybe került (2:0), ám az amerikai fordított, és 5:3-nál a játszmáért adogatott. Csung Hjon egyenlített, aztán 7–5-re megnyerte a rövidítést (7:6).

A harmadik szettben 2:1-nél az ázsiai teniszező az ötödik bréklabdáját kihasználta, majd 5:3-nál kiszerválta a meccset. Bár ez nem ment könnyen, mert Sandgren 40:0 után hárított három mérkőzéslabdát, sőt két fogadóelőnye is volt, de Csung összességében a hatodik meccslabdájával 2 óra 28 perc elteltével lezárta a találkozót (6:3).

„Azt hiszem, mindenki az Australian Opent nézi, mert történelmet írtunk Dél-Koreában” – mondta a meccs után Csung, aki hazája első Grand Slam-elődöntőse. A világranglistán (most még) 58. dél-koreai játékos a legalacsonyabban rangsorolt elődöntős Melbourne-ben 2004 óta, amikor Marat Szafin 86.-ként jutott el a döntőig.

Az Australian Openen legutóbb 1999-ben fordult elő, hogy legalább két nem kiemelt játékos is bejutott a legjobb négy közé. Mint ismert, Csung mellett a brit Kyle Edmund is talpon van még.

A női világelső Simona Halep nem kezdett jól, de összességében simán nyert
A női világelső Simona Halep nem kezdett jól, de összességében simán nyert

A nőknél a 2016-os győztes Angelique Kerber simán, 6:1, 6:2-re elintézte a US Open-döntős Madison Keyst. A német kiválóság az elődöntőben a világelső Simona Haleppel találkozik, aki 0:3 után sorozatban kilenc játékot nyert meg Karolína Plísková ellen (6:3, 3:0), aztán nem is engedte ki a kezéből a győzelmet (6:3, 6:2). Halep és Kerber egyaránt veretlen még az idén, egyikük sorozata biztosan megszakad.

A legjobb négy közé a román és a német játékos mellett a dán Caroline Wozniacki és a belga Elise Mertens jutott be. A négy kiválóságban közös, hogy idén mindannyian játszottak már tornadöntőt, sőt Wozniacki kivételével mindannyian nyertek is versenyt.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (55 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Csung Hjon (dél-koreai)–Sandgren (amerikai) 6:4, 7:6, 6:3
KÉSŐBB
9.30: Berdych (cseh, 19.)–Federer (svájci, 2.)
AZ ELŐDÖNTŐBEN

Cilic (horvát, 6.)–Edmund (brit)
Csung Hjon (dél-koreai)–Berdych (cseh, 19.)/Federer (svájci, 2.)

NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Halep (román, 1.)–Ka. Plísková (cseh, 6.) 6:3, 6:2
Kerber (német, 21.)–Keys (amerikai, 17.) 6:1, 6:2
AZ ELŐDÖNTŐBEN

Halep (román, 1.)–Kerber (német, 21.)
Mertens (belga)–Wozniacki (dán, 2.)

NŐI PÁROS, ELŐDÖNTŐ
BABOS TÍMEA, Mladenovic (magyar, francia, 5.)–Hszie Szü-vej, Peng Suaj (tajvani, kínai, 8.) 6:4, 6:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik