Ász pár – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2018.12.01. 00:37

Szögezzük le előre: abból, hogy az egyéni világranglistán a legmagasabban jegyzett női és férfi teniszezőnk, Babos Tímea (59. a rangsorban) és Fucsovics Márton (36.) összeáll vegyes párost játszani, csak jó sülhet ki – még akkor is, ha az elképzelés nem hozza meg a várt eredményt. Noha az ezt bejelentő sajtótájékoztatót már csütörtökön megtartották, a hír hivatalosan pénteken látott napvilágot. A 21. századi információcunamiban merő véletlen, hogy valamelyik sajtóorgánum nem kotyogta ki a tényt korábban, a magam részéről nem javaslom, hogy a jövőben úgymond embargós legyen egy információ – jó hírrel ez pláne így van.

A szolgálati közleményen túllépve fókuszáljunk a lényegre. A Babos, Fucsovics párosban rengeteg a potenciál – nagy kérdés, hogy az egyéni versenyek a két klasszis mennyi energiáját emésztik fel. Feltételezve, hogy marad elég szufla, a duó új fejezetet nyithat a magyar tenisz történetében. Eddig Grand Slam-versenyen az Asbóth József, Körmöczy Zsuzsa kettős érte el a legjobb eredményt, 1947-ben a Roland Garroson vegyes párosban a harmadik helyen végzett. Tágabb értelemben is jók vagyunk párosban, Taróczy Balázs (a svájci Heinz Günthardttal az oldalán) két GS-tornát nyert meg, emellett háromszoros vb-győztes. Ezzel el is érkeztünk napjainkhoz, ugyanis Babos a cseh Andrea Hlaváckovával 2017-ben ugyancsak világbajnok lett – arról nem beszélve, hogy az idei Australian Openen Kristina Mladenoviccsal párban megszerezte élete első Grand Slam-győzelmét, majd a vb-n is megvédte a címét. Ezenfelül női párosban még három GS-fináléban volt érdekelve.

S most jön a slusszpoén: 2015-ben és 2018-ban Wimbledonban, illetve Melbourne-ben vegyes párosban is a fináléba jutott. Babos Tímeát tehát az idén egy hajszál választotta el, hogy két GS-trófeával térjen haza! Fucsovics Márton pedig tavaly – öt év után újra párost játszva – a római challengerverseny döntőjébe jutott, mint ahogyan vállalta a párost az oroszok elleni sikeres Dk-találkozón is. Más kérdés, hogy a vegyes páros új kihívást jelent neki. Még ami Fucsovics és Babos párosjátéka mellett szól, hogy Asbóth és Körmöczy után újra „tiszta” magyar kettősért lehet szorítani.

Ebben az összefüggésben érdemes leginkább értelmezni, miért is állt össze az ászpár: a tokiói olimpián ebből akár nagy eredmény is kisülhet. Még érmes helyezés is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik