HIRDETÉS
HIRDETÉS
KLEIN RON 2018.09.10 23:56 Frissítve: 2018.09.11 00:20

A bírók jogai – Klein Ron jegyzete

HIRDETÉS

 

Nyilvánvaló, hogy Serena Williamsnek nem volt igaza a US Open női döntőjében.

Edzője tanácsot próbált adni neki, ő eltörte az ütőjét, aztán minősíthetetlen stílusban beszélt a játékvezetővel – okkal kapta sorra a büntetéseket. Az amerikai legenda tetézve hibáját és elferdítve a történteket a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ő továbbra is kiáll a nők jogaiért.

De mi a helyzet a játékvezetők jogaival?

Merthogy a portugál Carlos Ramos semmi mást nem tett, csak betartotta a szabályokat. Lehet persze azzal érvelni, hogy a férfiakat nem büntetné meg ugyanezért, de egyrészt Serena Williams állításával ellentétben a férfiak sem szokták tolvajnak nevezni a székbírót – vagy amikor sértegetik, megkapják a büntetésüket Ramostól, mint például Rióban az olimpián Andy Murray, aki utóbb azzal védekezett, ő nem a bírót hülyézte le, hanem a bíráskodást –, másrészt a rongáló esetében sem elfogadható mentség, hogy más is firkálta már össze a falat, csak nem kapták el…

Ráadásul a portugál játékvezető híresen szigorú és következetes, több férfi játékossal is vitázott már a szabályok betartásán. És bár nem keresett 88 millió dollárt, mint az amerikai, a saját szakmájában ő is a világ legjobbjai közé tartozik: ő az első játékvezető, akinek sikerült a „bírói Golden Slam”, tehát amellett, hogy mind a négy GS-tornán vezetett már férfi- és női finálét, a londoni olimpia férfidöntőjében is ő ült a székben. A szombati mérkőzést is határozottan, jól vezette – nem pszichológus ő, hogy nyugtatnia kelljen a teniszezőt, miközben éppen üvöltöznek vele.

Ehhez képest Ramosnak az lett a „jutalma”, hogy rögtön a találkozót követően az öltözőbe kísérték, a pályán nem kapta meg a Grand Slam-döntők után járó emlékplakettet sem, és miközben füttykoncert mellett kellett „menekülnie”, azóta sem nyilatkozhat az ügyben, Serena Williams továbbra is játszhatja a mártírt, akivel csúnyán kibabráltak. Az amerikai mellett kiállt néhány aktív és visszavonult játékos, a női tornákat szervező WTA és az Egyesült Államok Teniszszövetsége is – míg Ramost még a Nemzetközi Teniszszövetség sem védte meg, mondván, ez az ügy nem rá tartozik…

Akkor ki is a tolvaj?

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.15 23:12:45

Tenisz THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Nem építő jellegű párbeszéd folyt.

2018.10.28 08:25:53

Tenisz HARMATH ÁKOS

A magyar, francia páros két játszmában múlta felül cseh ellenfelét a vb-döntőben!

2018.10.20 12:10:11

Tenisz TŐKE JÁNOS

A szerb teniszező egy életre megtanulta a leckét: ha a test jelez, pihenni kell.

2018.10.12 23:42:03

Tenisz RUSZANOV ANDRÁS

ALAPVONAL. A helyi lakosokkal együtt, nyakig piszkosan, épülettől épületig járva, ha kellett a tengernyi szemetet pakolta, ha a szükség úgy hozta, sarat söpört vagy takarított, és – talán a legfontosabb – a jelenlétével reményt sugárzott.

HIRDETÉS
HIRDETÉS