HIRDETÉS
HIRDETÉS
KLEIN RON 2018.09.10 23:56 Frissítve: 2018.09.11 00:20

A bírók jogai – Klein Ron jegyzete

HIRDETÉS

 

Nyilvánvaló, hogy Serena Williamsnek nem volt igaza a US Open női döntőjében.

Edzője tanácsot próbált adni neki, ő eltörte az ütőjét, aztán minősíthetetlen stílusban beszélt a játékvezetővel – okkal kapta sorra a büntetéseket. Az amerikai legenda tetézve hibáját és elferdítve a történteket a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ő továbbra is kiáll a nők jogaiért.

De mi a helyzet a játékvezetők jogaival?

Merthogy a portugál Carlos Ramos semmi mást nem tett, csak betartotta a szabályokat. Lehet persze azzal érvelni, hogy a férfiakat nem büntetné meg ugyanezért, de egyrészt Serena Williams állításával ellentétben a férfiak sem szokták tolvajnak nevezni a székbírót – vagy amikor sértegetik, megkapják a büntetésüket Ramostól, mint például Rióban az olimpián Andy Murray, aki utóbb azzal védekezett, ő nem a bírót hülyézte le, hanem a bíráskodást –, másrészt a rongáló esetében sem elfogadható mentség, hogy más is firkálta már össze a falat, csak nem kapták el…

Ráadásul a portugál játékvezető híresen szigorú és következetes, több férfi játékossal is vitázott már a szabályok betartásán. És bár nem keresett 88 millió dollárt, mint az amerikai, a saját szakmájában ő is a világ legjobbjai közé tartozik: ő az első játékvezető, akinek sikerült a „bírói Golden Slam”, tehát amellett, hogy mind a négy GS-tornán vezetett már férfi- és női finálét, a londoni olimpia férfidöntőjében is ő ült a székben. A szombati mérkőzést is határozottan, jól vezette – nem pszichológus ő, hogy nyugtatnia kelljen a teniszezőt, miközben éppen üvöltöznek vele.

Ehhez képest Ramosnak az lett a „jutalma”, hogy rögtön a találkozót követően az öltözőbe kísérték, a pályán nem kapta meg a Grand Slam-döntők után járó emlékplakettet sem, és miközben füttykoncert mellett kellett „menekülnie”, azóta sem nyilatkozhat az ügyben, Serena Williams továbbra is játszhatja a mártírt, akivel csúnyán kibabráltak. Az amerikai mellett kiállt néhány aktív és visszavonult játékos, a női tornákat szervező WTA és az Egyesült Államok Teniszszövetsége is – míg Ramost még a Nemzetközi Teniszszövetség sem védte meg, mondván, ez az ügy nem rá tartozik…

Akkor ki is a tolvaj?

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.09.16 23:19:34

Tenisz GYŐRI FERENC

NS-VÉLEMÉNY. A nagy bravúrok által elért szint megtartásához Fucsovics Mártonra is szükség lesz.

2018.09.16 16:28:57

Tenisz HARMATH ÁKOS (közvetítés)

Piros Zsombor nem tudta megismételni pénteki teljesítményét, 3–2-es cseh győzelem.

2018.09.16 12:47:48

Tenisz KLEIN RON (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (közvetítés)

Valkusz Máté Jirí Vesely ellen lépett pályára és egy szettnyi jó játékot követően kikapott Jirí Veselytől.

2018.09.13 21:18:41

Tenisz MEZEI DÁNIEL

ALAPVONAL. Nemcsak én akartam látni az immár nemzetközileg is magasan jegyzett Fucsovicsot játszani, hanem sok-sok fiatal magyar teniszpalánta is. Akiknek ő a példaképe.

2018.09.12 21:28:27

Tenisz GYŐRI FERENC

A következő öt évben a Dorko nevű hazai márka öltözteti legjobbjainkat minden korosztályban.

HIRDETÉS
HIRDETÉS