URBÁN KLÁRAonline 2003.02.20 21:04 Frissítve: 2011.09.14 02:49

Sport nélkül is szép az élet

Martina Hingis manapság nem holmi röptékkel foglalkozik – ideje jelentôs részét odahaza, Svájcban tölti, és az angolnyelv-tudását tökéletesíti
Martina Hingis manapság nem holmi röptékkel foglalkozik – ideje jelentôs részét odahaza, Svájcban tölti, és az angolnyelv-tudását tökéletesíti
Az alpesi sívilágbajnokságon St. Moritzban lécet kötött, és a sportág egyik legnagyobbja, Vreni Schneider szerint igen ügyesen száguldott a kapuk között. Márpedig, ha sízés közben nem fájnak Martina Hingis sérült bokái, akkor a teniszpályán sem fájnának. De a volt világelső, amint a napokban megismételte, konokul kitart amellett, hogy nem tér vissza. Ebből is látszik, elege van a teniszből. Ezt erősítette meg a 22 éves svájci teniszező édesapja, Hingis Károly is, aki Kassán él (Martina is ott született), és talán kevesen tudják, hogy magyarul is folyékonyan beszél. Mi több, a nagymama, aki 86 évesen nemrégiben hunyt el, csak törte a szlovák nyelvet…"Martinának elege van az egészből” – ecsetelte a helyzetet a papa, aki egykor (hasonlóan Martina mamájához, a csehországi Roínov pod Radhoítímből Kassára került Melanie Molitorovához) első ligás játékos volt. Miután a szülők elváltak, a mama visszaköltözött Csehországba, majd kivándorolt Svájcba. A papa ma is Kassán él, és az egyik üzem teniszpályáinak gondnoka.
Névjegy

MARTINA HINGIS

Született: 1980. szeptember 30., Kassa
Jelenlegi lakhelye: Trübbach (Svájc), Saddlebrook (Florida, Egyesült Államok)
Állampolgársága: svájci
Edzôje: Melanie Molitor
Profistátusa: 1994 óta
Ütôfogása: jobbkezes
Legjobb eredményei: 5x Grand Slam-gyôztes egyesben (Australian Open 1997–99; Wimbledon 1997; US Open 1997), 9x Grand Slam-gyôztes párosban (Australian Open 1997–99, 2002; Roland Garros 1998, 2000; Wimbledon 1996, 1998; US Open 1998), 3x fejezte be az évet világelsôként (1997, 1999, 2000)
Jelenlegi ranglistahelyezése: 31.
Összes pénzdíja: 18 344 660 amerikai dollár
Gyôztes/vesztes mérkôzéseinek száma: 471/100
"Több mint tíz éve járja a világot, és ez nem kevés. Tizenkét évesen a legfiatalabb játékosként megnyerte a Roland Garros juniorbajnokságát. Kétéves kora óta tartja kezében az ütőt, négyévesen már vitte az anyja tornára. Azóta már sok mindent megélt, és olyan sikereket ért el, amilyenekkel mások még harmincéves korukban sem dicsekedhetnek. Nem hiányzik neki semmi, pénze van elég, nem kell, hogy tovább hajszolja magát. Tény az is, hogy komoly sérülése van, mindkét bokáját meg kellett műteni, és csak ő érzi, rendben van-e, vagy sem. Egyébként is, Martina számára hosszú-hosszú ideig semmi egyéb nem létezett, mint a tenisz, ideje, hogy éljen is egy kicsit. Kedveli a társaságot, őt is sokan kedvelik, így aztán nem vész el” – véli a papa, aki főleg telefonon tartja a kapcsolatot a lányával.
Azok a percek, amikor a tornák forgatagában találkozhattak, ritkaságszámba mentek. Talán most majd erre is sort kerít Martina, aki azelőtt általában csak a roínovi nagymamáig jutott. Odament, amikor csak tehette, mert ott volt kedvenc lova… Amint a papa elárulta, Martina zömmel Svájcban tartózkodik, iskolába jár, angolnyelv-tudását igyekszik tökéletesíteni. Kiegyensúlyozottnak, boldognak tűnik, nyoma sincs annak, hogy vágyakozna a teniszpálya után.
"Nem csoda – mondja Hingis papa –, végre megszabadult attól a stressztől és nyomástól, amellyel több mint tíz éve él együtt. Eddig legalábbis egyáltalán nem sajnálja, hogy csak tévénézője a legnagyobb eseményeknek. Az ausztrál bajnokság alatt nevetve mondta, örül, hogy nem kell abban a hőségben rohangálnia le-föl a pályán. Reggel, amikor fölkel, megnézi a teletexten az eredményeket, aztán átlapozza az újságokat, néha megnéz egy-egy meccset a tévében. Ennyi. Nem unatkozik. Végre magával is törődhet, olyasmit csinálhat, amire azelőtt nem volt ideje, síeljen, lovagoljon, hosszú sétákat tegyen az erdőben a kedvenc kutyájával. És közben néha teniszezik is, de nem azért, mert muszáj. És ez lényeges különbség. Végre lehet magánélete is.”
Valahol a papa utolsó mondatában van a lényeg. Hogy megértsük, kanyarodjunk viszsza az 1996-os amerikai bajnokságig. A játékosok ebédlőjében üldögélve a mama bevallotta, hogy ma már tudja, túlságosan szigorúan fogta a lányát a pubertáskor. És igencsak meggyűlt a baja Martinával, amint az őket jól ismerő szakemberek jósolták, a kislány próbált kitörni, a mama próbálta betörni, és veszekedés, szakítás lett a vége.
Martinából, aki 1997. március 31. óta 209 hetet töltött a világranglista élén, ifjú hölgy lett. Mégpedig szerelmes hölgy… Az említett US Openen, majd egészen 1998 augusztusáig a spanyol Julian Alonso volt a párja, aztán jött egy másik teniszező, a hozzá hasonlóan svájci Ivo Heuberger, vele szökött meg Wimbledonból, és ment a tengerhez üdülni. Ez a kapcsolat sem tartott sokáig, Martina átpártolt a jégre, pontosabban az NHL-ben játszó Pavel Kubina cseh hokishoz. Három éve Párizsban már ő is a múlté lett, akkor a svéd teniszező, Magnus Norman volt a menő.
Aztán jött a váltás: a teniszezők és jégkorongozók után Martina az ügyvédjébe, Chris Calkinba szeretett bele, vele töltötte a 2001-es karácsonyt otthon, Trübbachban. És bár az ügyvéd otthagyta miami irodáját, és átköltözött Tampába, hogy közelebb legyen Martina floridai villájához, ez sem segített. Tavaly februárban a teniszsztár már Spanyolországban üdült a golfjátékos Sergio García szüleinél.
2019.07.17 23:48:15

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Meggyőződésem, hogy rossz korba született. A maestro (Federer) és a szuperhős (Nadal) szerepe foglalt volt, ők ketten a nagyközönség szeretetét is elosztották egymás között, Djokovics lett az, aki el akarja rontani az ő játékukat.

2019.07.16 11:17:38

Tenisz KLEIN RON (London)

A legkedveltebb búcsúzótól a legelképesztőbb igazságtalanságon át a legváratlanabb menetelésig.

2019.07.14 14:45:05

Tenisz KLEIN RON (összefoglaló - Wimbledon), BACSKAI JÁNOS (közvetítés)

A veterán legenda, Federer többször is kiengedte a kezéből a győzelmet, az utolsó rövidítést nem bírta.

2019.07.13 21:41:06

Tenisz S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Ikonokra minden korban nagy szükség van.

2019.07.13 14:39:45

Tenisz KLEIN RON (összefoglaló - Wimbledon), BACSKAI JÁNOS (közvetítés)

Nem lett meg Serena Williams nyolcadik itteni győzelme, Simona Halep sokkal összeszedettebb volt.