Világsztár Rozsnyóból – Szöllősi György jegyzete

Vágólapra másolva!
2019.02.21. 23:43

Édesanyja fedezte fel, hogy nem lát jól, kisiskolásként vastag, sokdioptriás szemüveget kellett viselnie, emiatt nemcsak a gyerekek, néha a tanárok is kigúnyolták a gyengén látó felvidéki kislányt. De egy tanára volt az is, aki a lőcsei középiskolás években megszerettette vele a sízést – szinte hihetetlen, hogy éppen egy ilyen, a külvilágot tökéletesen érzékelő sportolók számára is kockázatos sportágban találta meg kedvenc időtöltését, egyben az életét megváltoztató hivatását, ami biztos megélhetést ugyan még mindig nem nyújt számára, de mára kilencszeres paralimpiai bajnokká és világhírűvé tette.

Henrieta Farkasová hétfőn a Laureus World Sports Awards díjátadó gálán, a sportvilág első számú díjkiosztó ünnepségén, Monacóban vehette át az Év fogyatékos sportolójának járó elismerést a versenyeken őt navigáló, segítő, vele együtt sikló korábbi tanárával, Natália Subrtovával együtt. A díjazottak, díjátadók és a jelenlévők között olyan jelenlegi és egykori sportolók voltak, mint Novak Djokovics, Szergej Bubka, Simone Biles, Tiger Woods, Nadia Comaneci, Arsene Wenger, Katarina Witt, Didier Deschamps, Lindsey Vonn, Szeles Mónika, Carles Puyol. A ma már csak mintegy húsz százalékban magyar Rozsnyóról származó, magyaros nevű szlovák lány, a tavalyi téli paralimpián négy aranyérmével a legeredményesebb sportolóvá előlépő Henrieta Farkasová történetét részben a hétfőn általa átvett, jó fél kilogramm aranyat és ugyanannyi ezüstöt tartalmazó Laureus-díj teszi aktuálissá, részben az, hogy az Országgyűlés tavalyi döntése óta idehaza február 22-én ünnepeljük a parasport napját (1970-ben ezen a napon alakult meg Budapesten a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja).

Amikor a monte-carlói Salle des Etoiles-ban levetítették Farkasová rövid élettörténetét, és láthattuk a szemüveges kislányt végül nagy bajnokként megdicsőülni, a díszes vendégsereg, a monacói herceggel az élen, állva ünnepelte a szlovák paralimpikont. Akinek egykor a kegyetlen csúfolódók porrá zúzták az önbecsülését, amint erről a Nemzeti Sport felvidéki tudósítója beszámolt. A történet önmagában is megható, de nyilván minden személyes elégtételnél, aranynál és ezüstnél többet ér, amit üzen, hiszen mindannyiunk életét nehezíti valamilyen fogyatékosság, hátrányos körülmény, baleset, nehézség, igazságtalanság, amelyek, lám, legyőzhetők. Ahogyan Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, a Magyar Parasport Napjának ötletgazdája ahol csak teheti, mindig elmondja: fogyatékosnak lenni nem azt jelenti, hogy vesztes vagy.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik