Térdszalag nélkül a legkegyetlenebb sportágban, avagy az olimpia csodája

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.16. 09:11
null
Philippe Marquist súlyos sérülése sem akadályozta meg álma elérésében (Fotó: twitter.com)
Philippe Marquis története a 2018-as pjongcsangi téli olimpia egyik csodaszámba menő sztorija: a kanadai síző néhány héttel súlyos sérülése után rajthoz állt a síakrobatika mogul versenyszámában, sőt, tovább is jutott a selejtezőből!

Philippe Marquis tulajdonképpen a 2014-es szocsi ötkarikás játékok óta Pjongcsangra készült, nagy álma volt, hogy a 2018-as viadalon is ott lehessen. Három éven és tizenegy hónapon át minden a terv szerint alakult, ám január 8-án jött a sokk: a 28 esztendős síző Utahban, a világkupa egyik állomásán edzés közben súlyos sérülést szenvedett – a diagnózis szerint elszakadt az elülső keresztszalag (ACL) a térdében.

Noha ACL-szakadás esetén szinte minden esetben műtétet javasolnak az orvosok, s azt követően mintegy öt-hat hónapos rehabilitáció vár az illetőre, Marquis úgy határozott, sérülése tudatában folytatja az olimpiára való felkészülést, s az operációt a pjongcsangi olimpia utánra halasztja, a játékokat viszont semmiképp sem hagyja ki, minden körülmények között képviseli hazáját, Kanadát – ráadásul az egyik legkegyetlenebb sportágban, a síakrobatika mogul versenyszámában, amely (mint azt a lenti videó is mutatja) igencsak „térdgyilkos” szám.

„Ez ilyen. Maradhatsz a padlón vagy felemelkedhetsz, küzdhetsz és visszatérhetsz. És úgy döntöttem, nem adom fel, azt hiszem, ez megmutatja az erőm. Harcos vagyok, és elhatároztam, hogy a legvégéig küzdök. Nem adom fel. Mindegy, hogy hányadik helyen zárok az olimpián, már az önmagában csoda lesz számomra, ha végigcsinálom a pályát” – vélekedett Philippe Marquis a sérülése után.

Így is történt, a síző ott volt a selejtezőben! Már önmagában az is hatalmas dolog, hogy Marquis lesiklott a pályán, a csodaszámba menő az a történetben, hogy produkciójára 77.77 pontot kapott a pontozóbíróktól, és a 8. helyen végezve bejutott a döntő első futamába!

Marquis a kesztyűjére két mondatot írt fel: „Keresztszalag? Milyen keresztszalag?” és „Mindig harcolj!”


Noha a síző a finálé első futamában bukott, és nem tudott végigmenni a pályán, összesítésben így is a 20. helyen végzett, ami után kijelenthetjük, hogy Philippe Marquis története a 2018-as pjongcsangi téli olimpia egyik legnagyobb csodája.

Marquis bukott a síakrobatika férfi mogul számában, de története így is csodaszámba megy (Fotó: AFP)
Marquis bukott a síakrobatika férfi mogul számában, de története így is csodaszámba megy (Fotó: AFP)

TÉLI OLIMPIA, PJONGCSANG
SÍAKROBATIKA, FÉRFI MOGUL, DÖNTŐ
1. Mikaël Kingsbury (Kanada) 86.63 pont
2. Matt Graham (Ausztrália) 82.57
3. Hara Daicsi (Japán) 82.19
4. Marc-Antoine Gagnon (Kanada) 77.02
5. Casey Andringa (Egyesült Államok) 75.50
6. Vinjar Slatten (Norvégia) 33.61

20. Philippe Marquis (Kanada) – nem ért célba

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik