Téli sportok: visszavonul a nyolcszoros olimpiai bajnok

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.04.03. 12:11
null
Ole Einar Björndalen egy tavalyi versenyen (Fotó: AFP)
Bejelentette visszavonulását Ole Einar Björndalen norvég sílövő, minden idők második legeredményesebb téli olimpikonja.

 

A 44 éves sportember, aki az 1998-as naganói és a 2014-es szocsi játékok között nyolc arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, kedden Oslo közelében tartott sajtótájékoztatóján közölte döntését.

„Ez az utolsó szezonom. Tavaly nyáron szívritmuszavarok léptek fel nálam, amelyek nem veszélyesek, mégis úgy érzem, ideje abbahagyni” – mondta a világ legeredményesebb biatlonosa, hozzátéve, hogy a télen hasonló egészségi problémák miatt nem tudta a legjobbját nyújtani, ezért nem jutott ki a februári olimpiára.

Az Ausztriában élő Björndalen a pjongcsangi téli játékokig a legeredményesebb téli olimpikon volt, ám februárban megelőzte őt honfitársa, Marit Björgen sífutó, aki 2002 óta 8 arany-, 4 ezüst- és 3 bronzérmet gyűjtött.

Björndalen – sorozatban hat olimpia után – csak a fehéroroszok egyik edzőjeként vett részt a dél-koreai seregszemlén. Versenyzőként azért maradt le, mert a szezon világkupaversenyein nem szerepelt megfelelően.

A sportág kiemelkedő alakja 1994-ben vett részt először olimpián, első érmeit pedig 1998-ban, Naganóban szerezte. Világbajnokságokon húsz győzelemnek volt részese, míg vk-viadalokon 94 alkalommal bizonyult a legjobbnak egyéni számban, ami szintén rekord.

A szocsi olimpia alatt nyolc évre beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságába, de 2016-ban lemondott tisztségéről, hogy folytassa versenyzői pályafutását.

Björndalen felesége a fehérorosz Darja Domracseva, aki négy olimpiai aranyérmével a legeredményesebb sílövőnek számít a nők között.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik