Téli olimpia: sok műhó semmiért? - aggályos elemek a kínai pályázatban

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.06.09. 19:20
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) svájci központjában ismertette pályázatát a 2022-es téli ötkarikás játékok rendezésére jelentkező Peking és a volt kazah főváros, Almati.

A lausanne-i Olimpiai Múzeumban, zárt ajtók mögött tartott bemutatókon a NOB 101 tagjából 85 volt jelen.

A két pályázónak egyformán 45 perc állt rendelkezésére, hogy bemutassa terveit, és további 45 perc a felmerülő kérdések megválaszolására.

„Mindkét pályázat a fenntarthatóságra és a megfizethetőségre összpontosít, de különböző megközelítéssel, más kezdőpontról vágnak neki a megvalósításnak" – nyilatkozta Thomas Bach, a NOB elnöke, aki kifejtette, Almati egy nagy, tradicionális téli sportközpont fejlesztését tervezi, Peking pedig kiválóan gazdálkodik a 2008-as nyári játékokon megszerzett tapasztalatokkal, egyúttal 300 millió kínai számára szeretne hozzáférést biztosítani a téli sportokhoz az olimpián keresztül.

Almati prezentációjának egyik fő eleme, hogy a kazah tervek tökéletes összhangban állnak a NOB Agenda 2020 elnevezésű reformprogramjával, amelynek legfőbb célja, hogy a jövőben olcsóbb, gazdaságosabb, fenntarthatóbb olimpiákra kerüljön sor.

A Karim Maszimov kazah miniszterelnök vezette pályázók hangsúlyozták, hogy a létesítmények 70 százaléka egy helyen van, és minden elérhető egy 30 kilométeres körön belül.

„Néhányszor olyan érzésem volt, hogy sokkal jobb és erősebb pályázatot nyújtottak be, mint amilyenre sokan számítottak tőlük" צ méltatta a kazahok előadását Craig Reedie, a NOB alelnöke.

A NOB tagjai kiemelték, hogy a kínai delegáció kész válaszokkal érkezett a meghallgatásra, amelynek egyik központi témája volt a környezetvédelmi szempontból aggályos műhó alkalmazása.

„Megkérdeztük tőlük, hogy rendelkezésükre áll-e a hó készítéséhez szükséges víz. Azt válaszolták, hogy tartalékuk is van, sőt rendelkeznek a tartalék tartalékával is" – fogalmazott Reedie.

A NOB szemlebizottságának egy hete nyilvánosságra hozott értékelése a pekingi pályázat hibái között említette a légszennyezettséget és azt, hogy a Szungsan Nemzeti Parkhoz közeli területen rendeznék az alpesisí- és a bobversenyeket, ami környezetvédelmi szempontból gondokat vet fel. A lehetséges problémák közé sorolta a jelentés a műhótól való függőséget, amely szintén környezeti beavatkozással járna, bár hozzátette, „látványos lenne síversenyeket rendezni nagy zöld területek közepén".

Az értékelésben a kínaiak 1.5 milliárd dolláros (438 milliárd forint) olimpiai költségvetését „alacsonyabb rizikójúnak" ítélte a szemlebizottság, mint a kazahok 1.7 milliárd dolláros (492 milliárd forintos) büdzséjét.

A NOB július 31-én, Kuala Lumpurban dönt a 2022-es helyszínről. Amennyiben Peking nyer, az első város lesz, amely a nyári ötkarikás játékok megrendezése után a téli olimpiának is otthont ad.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik