HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.02.14 09:58 Frissítve: 2018.02.14 09:57

Téli olimpia: halálos fenyegetések, a kanadai érmes elmenekült a közösségi médiából

Fenyegetések sorát kapta a rövid pályás gyorskorcsolyázó Kim Boutin, miután a keddi női 500 méteres döntőből kizárták a hazai kedvenc Csoj Min Dzsongot, így a kanadai versenyző állhatott a dobogóra. A szerdai NOB-sajtótájékoztatón is szóba került az ügy, a nemzetközi szervezet annyit mondott, nem tudja kontrollálni a közösségi médiát. Boutin lezárta közösségimédia-csatornáit.

A későbbi olimpiai bajnok olasz Fontana, Csoj és Boutin egymás nyakán a döntőben (Fotó: AFP)

A női 500 méteres döntő eseményei igencsak sok vitát generáltak: Csoj Min Dzsongot kizárták, a favorit Elise Christie álmait versenybaleset törte össze (a brit sportoló zokogva távozott), a videózás után meghozott bírói döntést sokan vitatták, vagy legalábbis nehezen érthetőnek nevezték. Csoj helyett a kanadai Kim Boutin állhatott a dobogóra.

A hírhedten „harapós” dél-koreai internetes közösség úgy reagált, ahogy már nem egyszer korábban: Boutin halálos fenyegetéseket és mocskolódó üzeneteket kapott tömegével, így le is zárta közösségi csatornáit. A dél-koreai szurkolók higgadtabb csoportja próbálta csitítani a túlpörgött társakat, sőt, voltak, akik elnézést kértek a koreaiak nevében Boutintől, akinek még lesz három versenye.

  

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság sajtótájékoztatóján annyit kommentált, hogy képtelen kontrollálni a hasonló online zaklatási hullámokat.

„Nem láttam a kommenteket, de el tudom képzelni. Mondjuk úgy, volt már ilyen esetünk a korábbi olimpiákon. Annyit tudok mondani, hogy gratulálok Kanadának a bronzéremhez, koncentráljunk a versenyekre, mert én is kint voltam, és fantasztikusak voltak” – mondta Mark Adams NOB-szóvivő.

A dél-koreai internetes közösség valami elképesztően heves, és sajátjait sem kíméli – jöjjön egy friss példa. Az ország egyik legnagyobb (most már visszavonult) sportoló kedvence, a ritmikus gimnasztikázó Szon Jon Dzse néhány héttel ezelőtt lájkolni merészelt egy fotót, amelyen Agyelina Szotnyikova, a 2014-es női műkorcsolyabajnok szerepelt az aranyérmével.

Szon és Szotnyikova valószínűleg baráti viszonyban vannak, hiszen a dél-koreai tornász ugyanúgy az oroszországi Novogorszk tréningkomplexumban edzett évekig, mint az orosz műkorcsolyázó. Dél-Koreában viszont (mivel a nemzeti ikon Kim Juna ezüstérmes lett, vitatott pontozás után) ezt nem tolerálták, és Szon annyi fenyegetést és mocskolódó megjegyzést kapott, hogy napokig fel kellett függesztenie közösségimédia-csatornáit, aztán nyilvánosan kért bocsánatot.

Persze az éremnek van egy másik oldala is, mert a dél-koreaiak körül is rajongják a nekik tetsző versenyzőket: hogy mást ne mondjunk, a magyar Liu testvérek nagy kedvencek lettek…

2014.03.27 18:06:37

Archív téli olimpia nemzetisport.hu

A 30 évvel ezelőtti téli olimpia helyszínei siralmas látványt nyújtanak.

2014.03.16 16:16:54

Archív téli olimpia nemzetisport.hu

A sílövő Martin Fourcade három versennyel a vége előtt megnyerte az összetett világkupát.

2014.03.12 12:49:01

Archív téli olimpia nemzetisport.hu

Svindal és Höfl-Riesch lett az évad a legjobb lesiklója. A német bukott, kérdéses a folytatás.

2014.03.02 17:35:58

Archív téli olimpia nemzetisport.hu

A síző szerint sportszakmailag az olimpiaihoz hasonló eredmény a Crans Montanában elért 5. hely.

2014.02.24 11:35:20

Archív téli olimpia KARÁDI ZOLTÁN

Björndalen két arannyal zárt a téli olimpián, a női curlingdöntő hat játékosa elmúlt már 37 éves.