Téli olimpia: a „Királyi Szerencsétlenség” 63 évesen indulna Pekingben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.20. 18:51
null
Von Hohenlohe (középen) Pjongcsangot síelőként kihagyta
Nem mindennapi életpályát mondhat magáénak Hubertus von Hohenlohe: a német főnemesi családból származó, mexikói születésű alpesi síző civilben tévés műsorvezető, popénekes, fotóművész, dalszerző és producer, aki eddig hat olimpián képviselte Mexikót alpesi síelőként, és nem zárja ki, hogy 63 éves korában majd sportolóként legyen ott hetedik alkalommal is a téli játékokon – természetesen mint alpesi síelő.

A teljes nevén Hubertus Rudolph von Fürstenberg von Hohenlohe-Langenburg herceg – anyai ágon egyik dédanyja, Festetics Mária grófnő révén magyar felmenőkkel, anyai nagyanyja, Clara Agnelli révén pedig az olasz FIAT, Ferrari, Lancia, Alfa Romeo és még néhány kisebb autógyár, valamint a Juventus labdarúgóklub tulajdonos családjával is rokoni kapcsolatot ápoló mexikói sportember először 1984-ben szerepelt téli olimpián: Szarajevóban műlesiklásban a 26., óriás-műlesiklásban a 48., lesiklásban pedig a 38. helyen zárt.

A KIRÁLYI
SZERENCSÉTLENSÉG

Nincs olyan sok dolog, amivel a mexikói herceg kalandos élete során ne foglalkozott volna, miért pont a popsztárság tartozna ebbe a kategóriába?

A 90-es években a síelés mellett Andy Himalaya, illetve Royal Disaster (kb. Királyi Szerencsétlenség) művésznéven europop-szerzemények előadásával próbálta öregbíteni a hírnevét.

Eredményességét tekintve ezt a későbbi indulásai során is csak megközelítenie sikerült: Calgaryban a 30. (műlesiklás), míg Albertville-ben a 38. helye (lesiklás) volt a legjobb. Hohenlohe herceg az 1994-es játékokon, Lillehammerben egy lesiklásban elért 48. helyet mutatott még fel.

Az ötkarikás játékokon 2006-ban csatlakozott volna újra, de Mexikó nem akart egyszemélyes csapatot indítani, 2010-ben ugyanakkor már sikerült a visszatérés: Vancouverben műlesiklásban és óriás-műlesiklásban indult, egy 46. és egy 78. helyet szedett össze, s bár Szocsiban is részt vehetett az olimpián, a műlesiklás első futamában kiesett, így ez alkalommal helyezetlenül zárt.

A hosszú nevű herceg kedvét a szocsi kudarc nem vette el az olimpiai szerepléstől, ezért Pjongcsangban is szeretett volna szerepelni, ám nem tudta kiharcolni a részvételi lehetőséget.

Ettől függetlenül az 59 éves sportember ott van Dél-Koreában is, hiszen 2006 után most is ő tervezte a mexikói alpesi síelők ruháját, s ha már ott járt, nem akármilyen bejelentést tett – rappelve közölte a Dzsongszon Alpine Centre-nél, hogy bizony harcba száll a pekingi ötkarikás részvételért, majd élőszóban is elmondta ugyanezt.

„Azt hiszem, még mindig egészen jól síelek, szóval hogy sikerül-e kijutnom a pekingi játékokra 63 évesen, az attól függ, hogy mennyire öregszem meg az elkövetkező négy évben. Kell találnom egy fiatalon tartó gyógyszert és meg van oldva a probléma” – mondta az örökifjú mexikói a tőle megszokott komolysággal.

Tény, Hubertus von Hohenlohe herceg valóban nem a világ legkiválóbb alpesi síelője, ám egyszerű hobbisízőnél azért jóval több. A 80-as éveben rendszeres résztvevője volt az alpesi síelők világkupájának, és 1982-től 2017-ig összesen 17 sívilágbajnokságon szerepelt, amivel már 2005 óta világcsúcstartónak mondhatja magát – senki sem indult nála több vb-n.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik