Sísport: júliusban rajtol az olimpiai kvalifikációs időszak

Vágólapra másolva!
2016.05.05. 14:09
A sízők számára július 1-jén indul a kvalifikációs időszak a 2018-as pjongcsangi téli olimpiára, így Kaszó Klára, a magyar szövetség (MSíSZ) ügyvezető elnöke szerint gyakorlatilag a 2016–17-es szezonban kell a versenyzőknek megszerezniük a kvótákat. Miklós Edit kijelentette: aranyérmet akar nyerni a 2018-as téli játékokon.


„Az olimpiára a világranglistán elfoglalt helyezés alapján lehet kijutni, a pjongcsangi kvóták szempontjából a 2018 januári állás számít majd” – mondta a sportvezető, s hozzátette, szigorúbbá vált az indulási jog megszerzésének rendszere, többletkvótát csak a világranglista első 30 helyezettje szerezhet.
„Az olimpiára a világranglistán elfoglalt helyezés alapján lehet kijutni, a pjongcsangi kvóták szempontjából a 2018 januári állás számít majd” – mondta a sportvezető, s hozzátette, szigorúbbá vált az indulási jog megszerzésének rendszere, többletkvótát csak a világranglista első 30 helyezettje szerezhet.

„Nagyon komolyan vesszük a pjongcsangi játékokat, alpesi síben mint a fő szakágban, öt-hat kvóta a célkitűzésünk, de a többi sportágban is szeretnénk, ha lenne magyar induló” – nyilatkozta Kaszó Klára, aki szerint sílövészetben és sífutásban van még reális esély az olimpiai részvételre, a síugrás és a szabadstílusú sí egyelőre – ahogy fogalmazott – „még gyerekcipőben jár”.

A financiális háttérről szólva az ügyvezető elnök kijelentette, reméli, hogy egyszer a sí is bekerül majd a kiemelten támogatott sportágak közé, de a magyar kormány és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) mostani támogatása is elengedhetetlen ahhoz, hogy működni tudjon, fejlődjön és eredményeket tudjon felmutatni a szövetség.

„A jelenlegi helyzetből kell kihoznunk a legtöbbet, s bár mostani vállalásaink mondhatóak vakmerőnek, úgy gondoljuk, Miklós Edit megérdemli, hogy olyan stábbal és olyan körülmények között készüljön és versenyezzen, amely nagyjából megközelíti a legjobb alpesi sízőkéit” – jelentette ki Kaszó Klára, s hozzátette: a modern világkupák történetének első magyar férfi pontjait januárban megszerző Samsal Dalibor számára is magasabb szintű felkészülési lehetőségeket akarnak biztosítani, illetve az osztrák Walter Hubmann irányításával külön Európa Kupa-csapatot is létrehoznak.

Ebben utánpótláskorú sízők kapnak helyet, akik később vk-szereplők lehetnek.

„Miklós Edit az elmúlt szezonban nagy fejlődést mutatott, stabilan ott volt lesiklásban a pontszerzők között. Ennek ellenére van bennem némi csalódottság, mert ennél több van benne, a dobogó például ebben az idényben a körülmények szerencsétlen alakulása miatt elmaradt” – mondta a sportvezető, aki azt is elárulta, hogy Samsal Dalibornak elszakadt a keresztszalagja még februárban, ezért a vk-sorozat utolsó viadalain már nem tudott lécre állni, de túl van a műtéten, és most a rehabilitációnál tart.

A sajtótájékoztatón bemutatták Miklós Edit új edzőjét, a svájci Stefan Abplanalpot, aki azért utazott Magyarországra, hogy elkezdje a közös munkát az olimpiai hetedik, vk-dobogós sízővel. Mint mondta, olyan munkát akar végezni, amelyre a későbbiekben az utánpótlás is támaszkodhat majd.

„Editben óriási lehetőségek rejlenek, nekem pedig egyfajta kihívás, hogy a norvégok, az amerikaiak és a svájciak után egy nem tipikus sínemzet versenyzőjét is sikerre vigyem” – nyilatkozta a 42 éves szakember, aki szerint a 28 esztendős csíkszeredai születésű síző fizikálisan és technikailag is tudja mindazt, amire szükség van a győzelemhez. Hozzátette, júniusban és júliusban már közösen edzenek majd, de az intenzív munka augusztustól októberig tart.

„Óriás-műlesiklásban és szuper-óriásműlesiklásban is sok tréninget tervezek, meggyőződésem ugyanis, hogy utóbbi számban Miklós Edit sokkal jobb versenyző, mint amelyet a legutóbbi szezonban a vk-sorozatban elfoglalt pozíciója mutat” – mondta Abplanalp.

Miklós Edit arról beszélt, hogy a következő szezonra vonatkozó konkrét célokat még nem tűzte ki maga elé, ehhez először egyeztetni akar a szakmai stábbal.

„A 2018-as olimpiáról el akarom hozni az aranyérmet, de hogy az utána következőn ott leszek-e, azt még nem tudom" - mondta az alpesi síző. – „Szeretném ugyanakkor ezt a sportágat minél komolyabb szintre fejleszteni Magyarországon, és úgy érzem, hogy az elmúlt években nagyon jó irányba haladunk.”

Stark Márton szövetségi kapitány beszámolt arról, hogy az elmúlt idény elején elindított szakmai programok, melyeket az utánpótláskorú versenyzők eredményeinek javítása érdekében állítottak össze, nagyon sikeresnek bizonyultak. A szakvezető kiemelte a lillehammeri téli ifjúsági olimpián mûlesiklásban hetedik Szőllős Barnabás eredményét, s jelezte: a serdülőknél és az ifjúsági korosztályban is a szövetség történetének legjobb szezonján vannak túl, így ezeket a programokat folytatják, illetve fejlesztik is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik