Rp gyorskorcsolya-vk: Liu Shaolin és Jászapáti Petra – hibátlan kezdés Budapesten

PUSZTAI VIOLAPUSZTAI VIOLA
Vágólapra másolva!
2017.09.28. 19:53
null
Liu Shaoang búcsúzott az 500 méter előfutamában, miután elesett egy bójában (Fotó: Tumbász Hédi)
Drámai események sorával kezdődött a rövid pályás gyorskorcsolyázók négyállomásos, olimpiai kvalifikációs világkupa-versenysorozata Budapesten. A nap legnagyobb negatív szenzációját a holland Suzanne Schulting szolgáltatta, miután 500 és 1500 méteren sem jutott túl az előfutamokon. A magyarok háza táján Liu Shaoang járt balszerencsésen: 500 méteren verseny közben elesett egy bójában.

A rövid pályás gyorskorcsolyánál drámaibb sportág nem nagyon van. Ezt igazolva akadt dráma bőven már az első napon a budapesti, olimpiai kvalifikációs világkupaversenyen. No, nem Liu Shaolin Sándor vagy Jászapáti Petra szállította azt, hiszen 500 méteren negyeddöntőbe, 1500 méteren elődöntőbe jutottak. Sokkal inkább drámai eseménynek nevezhető, ahogy Liu Shaoang búcsúzott az 500 méter előfutamában: a magyar fiú elesett egy bójában... Pech ez a javából, pedig a fiatalabb Liu testvér remek formában van, amit bizonyított 1500 méteren is: futamát megnyerve jutott az elődöntőbe.

Burján Csaba fordított utat járt be, neki az 1500 sikerült balszerencsésen. Már ha annak lehet nevezni, hogy vezető helyről, végül harmadikként jött be a selejtező futamában a világbajnok dél-koreai Szeo Ji Ra és a hatszoros olimpiai bajnok, orosz színekben versenyző Viktor An mögött– utóbbi egyébként aztán az előfutamban búcsúzott. Ami Burján kiesésében felettébb bosszantó, hogy a legjobb kilenc idővel rendelkező harmadik helyezettek is továbbmentek, a táv országos csúcstartójáé azonban a tizedik volt...

Természetesen ezen még a nap végén is mérgelődött, s bár 500 méteren bejutott a negyeddöntőbe, nem volt elégedett az első napon nyújtott teljesítményével. Mint elmondta, a legfőbb feladata most az, hogy túltegye magát az 1500-on elszenvedett kudarcon, illetve azon, hogy a legrövidebb távon sem ment úgy, ahogy szerette volna.

A már említett Jászapáti Petra sokkal elégedettebb volt, ahogy az 500 méteren ugyancsak negyeddöntőbe jutó Keszler Andrea is mosolygósan zárta a programot. Heidum Bernadett és Kónya Zsófia versenye kevésbé sikerült jól: előbbi 1500 méteren, utóbbi mindkét távon megpróbálkozott a továbbjutással, de ezt nem koronázta siker.

A legborzasztóbban viszont egyértelműen Suzanne Schulting járt. A hollandok Európa-bajnoka nagy célokkal érkezett Budapestre: az összes távon döntőbe akart jutni. Nos, ez a terve már a nyitányon kútba esett. 1500 méteren az előfutamából szabálytalanság miatt zárták ki, 500-on pedig kiugrott a rajtnál. Finoman fogalmazva sem volt olyan felhőtlenül boldog, mint néhány napja, amikor a hazai világkupaverseny szervezői a 20. születésnapján csokitortával lepték meg.

A két táv küzdelmei szombaton folytatódnak, míg pénteken az 1000 méter és a váltók előfutamait rendezik a BOK-csarnokban.

A verseny teljes eredménylistájaITTmegtekinthető.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik