HIRDETÉS
MTI 2019.02.13 15:40 Frissítve: 2019.02.13 16:19

Rp. gyorskorcsolya: visszatér az oroszok klasszisa

Vissza kíván térni az orosz válogatottba és részt akar venni a 2022-es téli olimpián Viktor An, a rövid pályás gyorskorcsolyázás hatszoros olimpiai és 18-szoros világbajnoka.


An a versenysportba való visszatérését szerdán a Kjunghjang Sinmun című dél-koreai lapnak nyilatkozva jelentette be.

„Versenyezni akarok, komoly edzésbe kezdek, hogy augusztusban rész vehessek a nemzeti válogatón. Be akarok kerülni a válogatottba és mindaddig versenyezni szeretnék, amíg a tagja maradok. Részt akarok venni a pekingi téli olimpián. Az országom Oroszország, Dél-Koreát nem tudom képviselni" – mondta.

Hozzátette, ha nem kerül be a válogatottba, akkor az orosz short track fejlesztésével kíván foglalkozni.

A világ legeredményesebb rövid pályás gyorskorcsolyázóját tavaly januárban indoklás nélkül zárta ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) engedélyező bizottsága a pjongcsangi téli játékokról. Orosz lapértesülések szerint azért, mert a neve szerepelt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság által az orosz doppingügyekről készített jelentésben.

Alekszej Kravcov, az Orosz Gyorskorcsolya-szövetség elnöke szeptemberben bejelentette, hogy a versenyző visszavonult. An volt egyébként az első sportoló Oroszországból, aki 2017. december 6-án közölte, hogy akár semleges zászló alatt is indulni kíván a dél-koreai téli olimpián.

A dél-koreai születésű Viktor An (korábbi nevén An Hjun Szu) 2011-ben vette fel az orosz állampolgárságot, és Szocsiban három aranyérmet nyert új hazájának is. An 2006-ban Torinóban – még dél-koreai színekben – három arany- és egy bronzérmet szerzett a téli játékokon.

An a pekingi téli olimpia idején 37 éves lesz. Visszatérését a szakszövetség és sporttársai üdvözölték Oroszországban.

2019.03.18 18:12:59

Téli sportok VINCZE SZABOLCS

Három téli olimpiára jutott ki a legjobb magyar sílövő, aki sportpályafutása harminc éve alatt végig dolgozott, hogy szponzorálja önmagát.

2019.03.15 23:15:28

Téli sportok BÁNKI JÓZSEF

ALAPVONAL. A Fradi nyitott klub, fajra, felekezetre való tekintet nélkül mindenkit saját gyermekének tart, a hatalmas népszerűség, a szenvedély és az elementáris erejű összetartozás pedig gyakran kisebbrendűségi érzést kelt az ellenfelekben, riválisokban.

2019.03.09 13:38:23

Téli sportok KOVÁCS ERIKA (Szófia)/NSO

A döntőben rossz rajt miatt parancsolták le a pályáról olimpiai bajnokunkat a szófiai vb-n.

2019.02.21 23:28:21

Téli sportok N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Nykänen, a nyughatatlan zseni a kilencvenes évektől elhatalmasodott állapot következményének lett az áldozata alighanem. Annak a viszonyrendszernek, amelyben a siker parancsa az egyetlen mérce, s amelyre nem készítette fel senki. Őt, aki utánozhatatlan volt a sáncon, ám semmi máshoz nem értett igazán.

2019.02.21 23:31:53

Téli sportok SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Láthattuk a szemüveges kislányt végül nagy bajnokként megdicsőülni.