KOVÁCS ERIKA (Dordrecht) 2019.01.11 20:40 Frissítve: 2019.01.12 14:11

Rp. gyorskorcsolya: mindkét magyar váltó elődöntős az Eb-n

Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca mindhárom távon továbbjutott a dordrechti rövid pályás gyorkorcsolya Európa-bajnokságon, és szintén sikerrel vette az első napi akadályt mindkét váltónk.

Liu Shaolin Sándor a mezőny élén (Fotó: MOKSZ/Fiak Blanka)

 

Négy nagy sztárja van a dordrechti Európa-bajnokságnak, és mindez már a kontinensviadal első napján egyértelműen kirajzolódott.

Két holland és két magyar.

Egyikük nincs itt a versenyen, mindezek ellenére sajnos sokat és sokszor foglalkoznak vele: pénteken délben sajtótájékoztatót is tartottak, ahol beszámoltak Sjinkie Knegt, a hazaiak hatszoros világbajnokának állapotáról – ahogyan arról már lapunk is írt, Knegt csütörtökön családi házának kandallójába akart begyújtani, amikor lángra kapott a ruhája, és súlyos sérüléseket szenvedett. Nos, pénteken kiderült, olyannyira súlyosakat, hogy egyelőre még azt sem tudják az orvosok, szükség lesz-e bőrátültetésre, hiszen Knegt tetőtől talpig bekötözött állapotban fekszik a kórházban…

Másikuk Suzanne Schulting. Olimpiai bajnok. Már csak emiatt is kap(ott) hatalmas tapsot minden jégre lépésekor, no meg persze azért, mert nagyszerű short trackes.

Akárcsak a két magyar: Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang.

Mindketten ötkarikás aranyérmesek – már lassan egy év telt el a sporttörténelmi eredmény megszületése óta, de még mindig jó érzés kimondani és rögzíteni: már nekünk is vannak téli olimpiai bajnokaink!

A fiúk a pjongcsangi játékok óta eltelt hónapok során feldolgozták a sikert, újra éhesek arra, ennek megfelelően szinte harapnak a jégen. És maradtak ugyanazok a bohókás, vicces, ám céltudatos sportolók, akik voltak. Egyszersmind olyan versenyzők, akik azért pontosan tudják, mire is képesek.

„Jaj, meg sem néztem a futambeosztásomat… –  Liu Shaolin Sándor a délelőtti sikeres etap után, amikor is lazán és könnyedén jutott tovább az 1500 méter negyeddöntőjéből és az 500 méter előfutamából, immár délután melegített a dordrechti jégcsarnok lelátói alatt, ekkor kapta elő a telefonját, hogy megnézze az Eb hivatalos oldalán, kikkel is fut ezer méteren. – Előbb megnézem az öcsémét! Ó, Ádónak ez sima továbbjutás lesz! Na, nézzük az enyémet: negyedik futam. Tovább nem is érdekes, ennyi elég.”

Még mindig akadnak olyanok, akik Shaolin hasonló megnyilvánulásai kapcsán nagyképűséget emlegetnek, pedig ettől igazán messze áll az idősebbik Liu – ő ilyen.

No meg nem is beszél a levegőbe: abban a bizonyos negyedik futamban az ezer métert végig hátrakulcsolt kézzel teljesítette. Vagyis mindenféle megerőltetés nélkül előzött kétszer (szükség volt rá, hiszen a hármas pozícióból rajtolt), és a tempóját senki sem tudta tartani.

„Az járt a fejemben, hogy juszt sem teszem le a kezem a jégre egyszer sem! Jó volt ez így, szombaton pedig még jobb lesz!” – vigyorgott Shaolin a futam után.

Öccse, Shaoang ennél jóval visszafogottabb volt, de ő meg ilyen. A testvérek természete és habitusa nagyon eltérő, ám korcsolyázni mindketten remekül tudnak. Shaoang ellentmondást nem tűrő futásokkal jutott tovább mindhárom távon pénteken – kiváló formában van, amit az is mutat, hogy a sprinttávon egyetlen kör alatt métereket adott a többieknek, és a végén másfél másodperces előnnyel ért célba. Ez ötszázon sok, nagyon sok…

„Ötszázon kifejezetten jól teljesítettem, ezer és ezerötszáz méteren pedig egészen normálisan – értékelt a tőle megszokott visszafogottsággal Liu Shaoang.Nem pörögtem annyira, mint szoktam, de ez lazább nap is volt, nem volt rá szükség.”

Az edzők úgy ítélték meg, hogy pihenésre annál inkább szüksége van, így a férfiváltónk a negyeddöntőben Liu Shaolin Sándor, Burján Csaba, Varnyú Alex, Krueger Cole összeállításban lépett jégre – a fiúk futamgyőztesként jutottak tovább, és szombaton az elődöntőben léphet jégre a Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Knoch Marta, Somogyi Barbara összetételű csapat is. 

2019.07.03 08:41:53

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

„Leginkább a fiúk technikája tetszik, az, ahogyan siklanak a jégen. Azt hiszem, sok mindent elleshetek tőlük.”

2019.05.18 09:46:00

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Ha olyan sikert érünk el Pekingben, mint szeretnénk, nem biztos, hogy szögre kerül a korcsolya.

2019.04.22 20:21:42

Téli sportok nemzetisport.hu

Az orosz síparadicsomban több mint 1700-an csúsztak egyszerre lenge öltözetben.

2019.03.20 21:56:44

Téli sportok KOHÁN GERGELY

A háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok svéd játékos a sakkhoz hasonlítja sportágát.

2019.03.18 18:12:59

Téli sportok VINCZE SZABOLCS

Három téli olimpiára jutott ki a legjobb magyar sílövő, aki sportpályafutása harminc éve alatt végig dolgozott, hogy szponzorálja önmagát.