Rióban a testével tarolt, most a téli olimpiára hajt a tongai zászlóvivő!

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2017.02.09. 20:08
null
Pita Taufatofua a riói megnyitón, hagyományos viseletben (Fotó: AFP)
A riói nyári olimpia megnyitójának egyik legnagyobb sztárja volt a tongaiak zászlóvivője, Pita Taufatofua: a fantasztikusan kidolgozott testű tékvandós a ta'ovala nevű hagyományos öltözékben, félmeztelenül, olajtól csillogva vonult be a ceremónián, amit a Maracana közönsége tomboló tetszésnyilvánítással honorált. Taufatofua a 2018-as téli olimpián is indulni akar, így sportágat váltott: a jövőben sífutóként (is) láthatjuk.

A riói bevonulást nehéz lesz Pjongcsangban überelnie, de a lényeg az, hogy kijusson: Pita Taufatofua Tonga második téli olimpikonja szeretne lenni, és ennek érdekében sportágát, a tékvandót sífutásra cserélte. Nem lesz könnyű váltás – az első próbálkozásokról az Olympic Channel kérdezte a Rióban óriási népszerűségre szert tett sportolót.

Taufatofua a havon, kevésbé hagyományos viseletben 
(Fotó: Instagram/pita_tofua)
Taufatofua a havon, kevésbé hagyományos viseletben (Fotó: Instagram/pita_tofua)

Taufatofuának kicsit szoknia kell még a körülményeket, hiszen ha hazájában 16 Celsius-fokig süllyed a hőmérséklet, az már rendkívüli hidegnek számít, mínuszokat meg természetesen sosem tapasztaltak. A tékvandós decemberben határozta el, hogy kipróbálja a sífutást, január 8-ára egyeztette le első sífutóóráját – és most már alig van ideje, hogy lehetőségeihez mérten felkészüljön a 2017-es északisí-világbajnokságra, melyet a finnországi Lahtiban rendeznek meg február 22. és március 5. között.

„Olyan sportot akartam választani, amely teljesen kimozdít a komfortzónámból. Hát ez az. Tongai lévén a homokhoz vagyok szokva, két éve láttam egyáltalán először havat! Imádtam. Mindent megteszek a célom eléréséért, meg akarom mutatni, hogy bármi lehetséges – még akkor is, ha bírálatok érik az embert. Remélem, másokat is inspirál ez, amikor nagy kihívásokkal szembesülnek” – vélekedett az Olympic Channelnek.

„Van néhány dolog, amit tékvandóból hasznosítani tudok sífutás közben, de nyilván rengeteg a különbség a sportágak mozgásformája között” – mondta élményeiről.

Taufatofua lábmunkájával kevesebb probléma van, rendkívüli ereje pedig jól jöhet a sprintszámokban. A koordináció és a kézmunka nagyobb kihívás, bár az edzők szerint ahhoz képest, hogy a tongai sportoló még teljesen újonc, igen jól mozog. A tékvandóhoz szükséges izomzat miatt Taufatofua nagyjából 10-15 kilogrammal nehezebb egy tipikus sífutónál, ráadásul teljesen más típusú erőkifejtéshez, 20-30 másodperces, rendkívül intenzív „robbantásokhoz” szokott. A sífutáshoz szükséges állóképességet még meg kell szereznie.

A MEGNYITÓN TETT MÉLYEBB BENYOMÁST

Hogy mi történt a riói megnyitó után Pita Taufatofuával? Villámgyorsan százezres követőtábora lett Instagramon, bevallása szerint kikapcsolta a telefonját, mert már megőrült a folyamatosan érkező értesítésektől. A tongai tékvandóst a +80 kilogrammos súlycsoportban az iráni Szajjad Mardani az első körben, a legjobb tizenhat között valósággal kisöpörte.

A Vancouverben két olimpiai aranyérmet nyert norvég sífutóklasszis, Petter Northug annyival kommentálta Taufatofua kalandját, hogy szerinte olajjal bekenve jobban nézett ki, mint sílécen, de a tongai tékvandóst nem tántorítja el, hogy sokan bolond ötletnek tartják elhatározását.

„A barátaim és a családom is azt hiszik, hogy megőrültem, ugyanakkor látják az őrült ötlet mögött azt, hogy ki fogok tartani. Mindenki arra emlékszik, hogy beolajozva vonultam be Rióban, de húsz évig tartott, míg elértem odáig, hogy olimpikon legyek. Kisgyerekként arról álmodtam, hogy olimpiai résztvevő leszek, és megcsináltam. Oké, egy kicsit bolondnak kell lennem ehhez a mostani dologhoz, de makacs vagyok, és szeretem a kihívásokat” – mondta a CNN-nek.

Pita Taufatofua ifjúsági munkásként hajléktalan gyerekekkel dolgozott tizenöt éven keresztül, most sífutóedzései miatt fel kellett adnia civil állását. A Nemzetközi Tékvandó-szövetség felkérésére jószolgálati nagyköveti munkát vállalt, menekülttáborokban tanítja majd a küzdősportot.

Olympic Channel - From representing Tonga at Rio Olympic... | Facebook

Taufatofua két honfitársával, Kasete Naufahu Skeennel, illetve Makeleta Piukala Stephannal együtt készül a világbajnokságra – utóbbi az ország első sífutója, és lényegesen jobban alkalmazkodott már a télhez, lévén tinédzserkora óta Baden-Württemberg tartományban, Németországban él. Stephan volt az első tongai sífutó, aki rajthoz állt világbajnokságon, a 2015-ös, faluni viadalon a női klasszikus stílusú sprint selejtezőjében hét és fél percet kapott a leggyorsabb Justyna Kowalczyktól, de elmondhatta magáról, hogy célba ért. Igaz, nem könnyen.

A polinéziai szigetországnak már volt sportolója téli olimpián, Fuahea Semi, aki egy marketingkampány részeként hivatalosan is felvette szponzora nevét, így Bruno Bananiként indult a 2014-es, szocsi játékokon szánkóban. Nem is vallott szégyent: a harminckilenc indulóból a harminckettedik helyen végzett.

ITs OFFICIAL - My first ski race will be the WORLD CHAMPIONSHIPS in Finland Feb 23rd! Just 4 weeks after putting skis on for the first time in my life #GoBigOrGoHome @tongaskiteam #NeedmoreCoconutOilToMakeTheseFaster

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik