MTI 2017.02.09 15:26 Frissítve: 2017.02.09 15:41

Pjongcsang 2018: másfélszer többen lehetünk, mint Szocsiban

Egy évvel a rajt előtt van rá esély, hogy akár másfélszer annyi magyar sportoló induljon majd a pjongcsangi téli olimpián, mint három esztendeje Szocsiban, ahol tizenhatan szerepeltek.

 

Liu Shaolin Sándor, Gyarmati Panka és Miklós Edit is szerezhet érmet Pjongcsangban (Fotó: NSO-montázs)

 

Az elmúlt időszakban hatalmas fejlődés tapasztalható a rövid pályás gyorskorcsolyázóknál, melynek köszönhetően nemcsak az reális, hogy a maximális, tízfős csapat utazzon a Dél-Koreába hanem a sportág képviselői akár az első magyar aranyérmet is megszerezhetik a téli játékokon, vagy 1980 után az első magyar érmet.

Az 500 méteren világbajnok Liu Shaolin Sándor és öccse, az 1000 méteren a világkupa pontversenyében listavezető Liu Shaoang, továbbá a szintén vk-éllovas férfi váltó egyaránt éremesélyes lehet. Ahhoz, hogy nemenként öt-öt versenyző indulhasson, a váltóknak kell kvótát szerezniük. Az idei világkupaszezonban ez sikerült is a magyaroknak a vb-re, így mindenképpen esélyesek erre jövő ősszel is a két kvalifikációs vk-állomáson, melyből az első éppen Budapesten lesz.

Rajtuk kívül az alpesi síző Miklós Edit és a hódeszkás Gyarmati Anna indulhat komolyabb reményekkel Pjongcsangban, amennyiben mindketten felépülnek súlyos sérülésükből, amely miatt számukra befejeződött a jelenlegi idény. Mindkét sportágban a mostani szezonnal elkezdődött és jövő januárban zárul a kvalifikációs időszak. A Szocsiban lesiklásban hetedik helyezett Miklós jobb helyzetben van, mivel ő a januári bukásáig igen jól szerepelt, viszont Gyarmatinak – aki az egész versenyszezont kihagyta – nagyon jól kell versenyeznie visszatérése után, hogy kivívja az indulási jogot. Alpesi síben két-két férfi és női versenyző indulása lehet reális, míg hódeszkában csak Gyarmatinak van erre esélye.

Szintén sérülése miatt van nehéz helyzetben Vörös Virág síugró, aki ugyancsak a szezon előtt szenvedett súlyos térdsérülést, pedig indulhatott volna a világkupaversenyeken is. Számára ugyanúgy a következő, ősszel kezdődő szezon januárig tartó időszaka áll majd rendelkezésre a kvóta kivívására, ami különösen nagy bravúr lenne, mivel ebben a sportágban legutóbb 1968-ban volt magyar induló.

Elsőként Tóth Ivett műkorcsolyázó szerezhet hivatalosan kvótát a március végén kezdődő világbajnokságon. Ebben a sportágban másnak erre nincs reális esélye. A sífutóknál egy-egy férfi és női indulási jog valószínűsíthető a magyar szövetség szerint, míg gyorskorcsolyában Nagy Konrád harcolhatja ki a részvételt. Mindkét sportágban januárig tart a kvalifikációs időszak, a Szocsiban is szerepelt Nagynak szintidőt kell elérnie a kvótához, amit 1000 és 1500 méteren próbál majd teljesíteni.

Sílövészetben márciusban zárul a kvalifikációs időszak jelentősebb része, amelyben a legjobb 22 nemzet jut kvótához, erre a magyaroknak egyik nemnél sincs esélye. A maradék 12 kvótát jövő januárban osztja ki a nemzetközi szövetség olyan nemzetek képviselői között, amelyek még nem rendelkeznek indulási joggal, s ebben a szakaszban juthat jó eséllyel indulásig joghoz Szőcs Emőke.

Curlingben az már eldőlt, hogy sem a férfi, sem a női csapat nem jut ki Pjongcsangba, ugyanakkor a debütáló számban, a vegyes csapatoknál erre még van esély. A kvótát a tavalyi és az idén áprilisban sorra kerülő világbajnokságon lehet megszerezni. A kétszeres világbajnok Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt páros balszerencséjére éppen 2016-ban nem sikerült jól a vb, így idén korábbi bravúrjaikat megismételve kell teljesíteniük, hogy kivívják az indulási jogot – ha ez sikerül, akkor akár dobogón is végezhetnek Pjongcsangban.

A korábban szánkóban sikertelenül próbálkozó Pulai Imre pedig ezúttal kettes és négyes bobban próbálja kiharcolni az indulási jogot.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.05.17 13:20:34

Téli sportok CSISZTU ZSUZSA (Pjongcsang)

Az 1988-as szöulihoz hasonló csodát ígérnek a dél-koreaiak jövő februárra is.

2017.03.21 19:18:02

Téli sportok HUBER TAMÁS (GRAZ)

Ugyan mindannyian győztesek, de nem szeretnék, ha sajnálnák őket. Mindent alárendelnek a győzelemnek.

2017.03.20 14:31:23

Téli sportok HUBER TAMÁS (GRAZ)

Így buzdították a magyar padlóhokisokat az értelmi fogyatékos tizenéves lányok – egy igazán szívmelengető történet.

2017.03.10 16:15:21

Téli sportok NAGY-PÁL TAMÁS

A hétvégén szerzett három világbajnoki érem is bizonyítja: egyedülálló a sportág magyarországi fejlődéstörténete.

2017.02.23 11:56:42

Téli sportok nemzetisport.hu

Adrián Solanót a franciák illegális bevándorlónak nézték, és hazaküldték, ám végül rajthoz állt a finnországi vb-n.