Pjongcsang 2018: az orosz szánkózókat nem bünteti a nemzetközi szövetség

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.01.03. 10:59
A Nemzetközi Szánkószövetség (FIL) fegyelmi bizottsága nem büntette meg Tatyjana Ivanovát és Albert Gyemcsenkót, akiket a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) örökre kizárt az ötkarikás játékokról.

„A FIL fegyelmi testülete nincs meggyőződve arról, hogy a két orosz sportoló megsértette a doppingszabályzatot” – közölte az olimpiai sportokkal foglalkozó insidethegames portál. „A FIL fegyelmi testülete nincs meggyőződve arról, hogy a két orosz sportoló megsértette a doppingszabályzatot” – közölte az olimpiai sportokkal foglalkozó insidethegames portál.

Ivanova és Gyemcsenko egyaránt ezüstérmes volt négy évvel ezelőtt Szocsiban, de a medáloktól megfosztották őket, mivel mindkettőjüket vétkesnek találta a NOB. Az ötkarikás világszervezet fegyelmi testülete 46 versenyzővel szemben indított vizsgálatot, és csak három esetben hozott felmentő ítéletet.

Az ügy hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése áll, mely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel. A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Az oroszok pjongcsangi részvételéről két és fél hete döntött a NOB: az Orosz Olimpiai Bizottságot (OKR) felfüggesztette, így az orosz sportolók indulását csak semlegesként, ötkarikás zászló alatt engedélyezte. Ennek nyomán azok a versenyzők, akik kvótát szereznek, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot, és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, „Olimpiai Sportoló Oroszországból” (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek a február 9-én rajtoló játékokon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik