Peking 2022: először lesz magyar hódeszkás a téli olimpián!

ZS. B., R. PZS. B., R. P
Vágólapra másolva!
2022.01.17. 15:15
null
Kozuback Kamilla sporttörténelmi tettet hajtott végre (Fotó: Magyar Snowboardszövetség)
Lesz magyar hódeszkázó a pekingi téli olimpián! A bravúr Kozuback Kamilla nevéhez fűződik, aki a világkupa-sorozat svájci állomásán, Laaxban elért pontokkal félcsőben kijutott február 4-én kezdődő téli olimpiai játékokra.


A 2004-ben született sportoló gyerekkora óta snowboardozik, 2015-ben, 11 évesen kezdett el versenyezni – áll a Magyar Snowboardszövetség közleményében. – Kanadai, amerikai versenyeken kezdte, majd két éve, 2020 januárban, 16 évesen a junior téli olimpián slopestyleban a 14., félcsőben 9., Big Airben 8. helyen végzett.

KOZUBACK KAMILLA
2004-ben Calgaryban született, 17 éves. Édesanyja magyar, édesapja kanadai, gyerekkora óta snowboardozik. 2015-ben, 11 évesen kezdett el versenyezni, kanadai, amerikai versenyeken kezdte, a 2019-es kanadai téli ifjúsági játékokon félcsőben aranyérmes, slopestyleban bronzérmes lett. 2020-ban, 16 évesen a junior téli olimpián slopestyleban a 14., félcsőben 9., Big Airben 8. helyen végzett.
Gyerekkorában sok sportágat kipróbált, tornázott, gyorskorcsolyázott, kipróbálta a műugrást, az ír néptáncot, 5 évig űzte a versenyszerű úszást és az atlétikát a snowboard mellett is. 4 évesen kezdett síelni, majd 9 évesen állt rá snowboardra és azóta nem lépett le róla.
Gyerekkora óta kétlaki életet él, Magyarországon, a nagyszülőknél töltötte a nyarakat, rajong Magyarországért. Saját maga kérelmezte, hogy magyar színekben kezdhesse meg a felnőtt versenysportolói pályafutását. A kanadai női felnőtt válogatottba szintén esélyes volt a felvétele, mégis úgy döntött, a Magyar Snowboardszövetség kötelékében indul a nemzetközi versenyeken.

Kozuback 2021. decemberében kezdte meg a kvalifikációs versenyeit, így a versenytársakhoz képest – akik 2019 júliusától tették mindezt – igen rövid idő állt rendelkezésre, hogy megszerezze Magyarország első hódeszkás kvótáját az olimpiára. A kvóták névre és nem nemzetre szólnak, azaz nemzeti vagy alanyi jogon nem lehet kijutni, csak ha az aktuális világranglistán megfelelő pozícióba kerül a versenyző.

„Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült kijutnom az olimpiára, tényleg hihetetlen – mondta Kozuback Kamilla a Nemzeti Sportnak. – Gyerekkorom óta nagy álmom ez, de nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar sikerül, mert eredetileg a 2026-os olimpiát tűztem ki célul. Biztosan nagyon izgulok majd, de mindent megteszek, hogy sikereket érjek el Magyarországnak. Hihetetlen, hogy éppen félcsőben sikerült kiharcolnom a kvótát, nagyon boldog vagyok. Konkrét helyezést nem céloztam meg, csak szeretném a legjobbamat nyújtani magyar színekben, és élvezni az élményt. Most visszamegyek Svájcba, ott edzem egy hétig, aztán Magyarországról indulunk Pekingbe.”

Kozuback Kamilla hibátlan gyakorlata Laaxban

Kozuback Kamilla az első női magyar snowboardos, aki bemutatott egy cab double underflip 900-at, egy edzés során hajtotta végre az ugrást, amely női magyar snowboardosnak még sosem sikerült. A trükkhöz az osztrák Anna Gasser is gratulált, aki 2013-ban, 22 évesen a világon első nőként ugrotta meg ugyanezt a mozdulatsort. Anna Gasser 2018-ban olimpiai bajnok lett big airben.

Erről az ugrásról van szó:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik