Paralimpia 2018: Oroszország nem indulhat

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.01.29. 11:17
A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) nem engedélyezi Oroszország részvételét a pjongcsangi téli paralimpián, orosz sportolók semleges versenyzőként állhatnak rajthoz.

Az IPC hétfői döntésével továbbra is fenntartja az Orosz Paralimpiai Bizottság (RPC) felfüggesztését, ugyanakkor elismerve a doppingolás visszaszorítása érdekében megtett orosz lépéseket, engedélyezi, hogy azok a versenyzők, akik a szigorú feltételeknek megfelelnek, „semleges paralimpiai sportoló” megnevezéssel részt vehessenek a pjongcsangi téli paralimpián. Mintegy 30-35 orosz sportoló indulása várható öt sportágban, sílövészetben, alpesi síben, sífutásban, hódeszkában és kerekesszékes curlingben.

Az IPC vezető testülete azután foglalt ismételten állást, majd jelentette be döntését sajtótájékoztatón hétfőn, hogy kézhez kapta az oroszországi fejlemények követésével megbízott testület legfrissebb jelentését.

Az ügy hátterében az orosz doppingbotrány áll, amelynek következtében Oroszország a február 9-én kezdődő téli ötkarikás játékokon sem vehet részt, csak semleges indulókkal, egyéni elbírálás alapján.

Az orosz sportolók egyáltalán nem indulhattak a 2016-os riói nyári paralimpián.

Andrew Parsons, az IPC elnöke úgy fogalmazott: „számos tényező vizsgálata” alapján jutottak el oda, hogy semleges színekben engedélyezik orosz paralimpikonok dél-koreai versenyzését.

„Bár az RPC felfüggesztése érvényben marad, (Oroszországban) jelentős előrelépés történt, és ezt el kellett ismernünk. Az orosz parasportolókat most már rendszeresen ellenőrzik, azok közé tartoznak, akiket a legtöbbször vizsgálnak” – mondta, hozzátéve, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség felügyeletével már nagyobb a bizalom az oroszországi doppingellenőrző rendszer működését illetően.

A pjongcsangi téli paralimpiát március 8. és 18. között rendezik.

A 2016 decemberében nyilvánosságra hozott második McLaren-jelentés – a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor által vezetett független bizottság összegzése – szerint több mint ezer orosz sportoló, nyári és téli olimpikon, valamint paralimpikon vált érintetté az állami szinten támogatott doppingolásban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik