Műkorcsolya: 16 hónapra eltiltották a világbajnokot

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.01.16. 17:38
Tizenhat hónapos eltiltást kapott Carolina Kostner világ- és Európa-bajnok műkorcsolyázó, aki az Olasz Olimpiai Bizottság doppingellenes ügynöksége szerint segédkezett korábbi barátjának, a gyalogló olimpia bajnok Alex Schwazernek a doppingolásban.

Kostner – akire eredetileg négy év, három hónap eltiltást kértek – már a pénteki ítélethirdetés előtt jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartja a vádakat, így aztán minden bizonnyal fellebbezést nyújt be.

Az ügyész szerint a tavaly olimpiai bronzérmes, 2012-ben világbajnok, 2007-ben, 2008-ban, 2010-ben, 2012-ben és 2013-ban Európa-bajnok Kostner segített Schwazernek a csalásokban, elsősorban abban, hogy elkerülje az ellenőrzéseket.

A 27 esztendős Kostner a mostani idényben nem versenyez, de ha jogerősen eltiltják, akkor nem indulhat a 2018-as pjongcsangi olimpián sem, és minden bizonnyal kénytelen lesz befejezni pályafutását.

Volt barátja, a 2008-ban Pekingben 50 kilométeren bajnok Schwazer három és fél évre szóló eltiltást kapott, mert a londoni játékok előtt szervezetében eritropoetint (EPO) találtak.

Elvileg 2016. január 30-án térhetne vissza, de már jelezte, hogy nem folytatja karrierjét. Schwazer az ügyészekkel kötött vádalku értelmében nyolc hónap – felfüggesztett – börtönt és 6000 eurós (1.9 millió forint) pénzbüntetést is kapott az eltiltáson túl.

A doppingellenes ügynökség szerint a Schwazer-ügyben három másik atléta érintett még. A 2010-es Európa-bajnokságon a 4x100-as váltóval ezüstérmes Simone Collióra két év négy hónapos, Maurizio Checcuccira kétéves, Roberto Donatira pedig nyolc hónapos eltiltást kértek.

Az edző Michele Didoni pedig azért számíthat három hónapos eltiltásra, mert nem ment el a meghallgatásra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik