HUBER TAMÁS (GRAZ) 2017.03.20 16:54 Frissítve: 2017.03.20 16:54

Még több fény a világosságban, egy szebb világért

Őszintén bevallom, irtózom az értelmi fogyatékos jelzőtől. Pejoratív kifejezés, amely erősíti a sztereotípiákat. Azonban hivatalos bemutatkozásukban saját magukat nevezik így az Egyesült Államokból a 2017-es ausztriai téli speciális olimpiára érkező SO Cheer tagjai, amely egy önkéntesek által alapított cheerleaderközösség a tengerentúlon.

 

Igazán szívmelengető a cheerleaderek története

 

Sohasem gondoltam volna, hogy valaha olyan cheerleadercsoportot fogok látni, amelyben értelmi fogyatékos és ép tizenéves lányok együtt szurkolnak a pálya szélén. Vasárnap azonban pont eme szívszorító pillanatoknak voltam szemtanúja Grazban, miközben a magyar padlóhokisok Costa Ricával játszottak a speciális téli olimpián.

„Maga az ötlet az Athénban rendezett nyári speciális olimpián született meg 2011-ben. Négy évvel később, 2015-ben Los Angeles rendezhette a játékokat, és valami tipikus amerikai dologgal szerettük volna reprezentálni tradicionális szokásainkat. Végül 17 csapat 225 fiatallal vett részt az eseményen. Ez volt az első olyan speciális olimpia, amelyen cheerleaderek szurkolhattak a csapatoknak” – mondta óriási lelkesedéssel Darian Packard ötletgazda, a SO Cheer együttes elnöke.

Ausztriába kilencfős cheerleadercsapat utazott el az Egyesült Államokból. Minden tagja speciális bánásmódban részesül, Down-szindrómás is van köztük. Az ausztriai eseményen négy sportágban buzdítják a csapatokat, és a március 25-i záróünnepségen is megcsillogtathatják tudásukat. Költségeiket saját maguk fedezik, egyetlen szervezet sem támogatja őket, mindezek ellenére fontosnak tartják, hogy kiálljanak egy nemes ügy mellett.

Grazban a helyi cheerleaderbandával, a Giants Cheerleadersszel közösen buzdítják a csapatokat. Kilenc hónappal ezelőtt kezdték meg a felkészülést az eseményre, s az egységes koreográfia érdekében az amerikai csapat videókat küldött az osztrákoknak, így győzték le a több mint hétezer kilométeres távolságot.

A pillanat, amikor a „Ria, Ria, Hungária!” rigmussal buzdították padlóhokicsapatunkat, felemelő érzés volt. Nemcsak sportolóinknak, hanem az egész arénának. A pálya mellett álló magyar edzők és az éppen ülő cserejátékosok is nagy tapssal köszönték meg a szurkolást.

A SO Cheer tagjai legfőbb küldetésüknek tekintik, hogy inspirálják embertársaikat.

Olyan világban szeretnének élni, amelyben a lehetőségeknek nem szab határt az értelmi fogyatékosság. A sport pedig ismét megfelelő platformot biztosított nekik arra, hogy rávilágítsanak, bár különbözünk, mindannyian emberek vagyunk.

A speciális olimpiai mozgalom története 1968-ig nyúlik vissza, ebben az évben alapította meg az anyaszervezetet az Egyesült Államok 35. elnöke, John Fitzgerald Kennedy húga, Eunice Kennedy Shriver.

A sportesemény az értelmi fogyatékossággal élők és a halmozottan sérült emberek világjátéka.

 


 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.01.13 23:00:04

Téli sportok THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A 2014-es téli olimpián lesiklásban hetedik lett.

2018.01.09 23:12:19

Téli sportok DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Pjongcsang légvonalban több mint nyolcezer kilométerre fekszik Budapesttől, s az egyszeri magyar ember azt sem tudja, eszik-e vagy isszák.

2017.12.14 12:45:30

Téli sportok nemzetisport.hu

Kenya női bobcsapatot indít; Bukás a tömegrajtos gyorskoriban? Részletes program, magyar indulók, helyszínek.