Hódeszka: Gyarmati Panka újabb rangos meghívása, királylány lesz

Vágólapra másolva!
2016.02.27. 19:00
null
A világkupa-győzelemmel új kilátások nyíltak meg Gyarmati Panka előtt
Újabb rangos meghívást kapott Gyarmati Panka. Ezúttal a Suzuki Nine Queens 15 résztvevője közé válogatták be hazánk legjobb snowboardosát – számolt be róla a hazai szövetség.

 

Nincs megállás Gyarmati Panka számára, aki januári világkupa-győzelmével végleg letette névjegyét a legjobbak között. A Burton US Open után most egy újabb kiemelt meghívót hozott számára a posta. A Suzuki Nine Queens kizárólag hölgyek számára kiírt, versennyel egybekötött fotós médiaesemény. Minden tekintetben páratlan, és a legnagyobb ilyen jellegű rendezvény a világon. Különlegessége, hogy nem hagyományos hópark elemeken rendezik. Hogy a lányok tényleg királykisasszonynak érezhessék magukat, az ehhez kijáró ellátás mellett egy középkori várat mintázó, lélegzetelállító ugrató komplexumot építenek számukra. A szervezők célja, hogy különleges díszletek között látványos felvételek készülhessenek a világ legjobb snowboardosairól és freestyle sízőiről. Ehhez természetesen a szakma legjobbjainak tartott filmeseit és fotósait is meghívják. A rendezvényt március 13–18. között a Serfaus-Fiss-Ladis síterep látja vendégül Tirolban.

A többnapos esemény egy fotós-videós résszel kezdődik, melynek végén a fotósok is versenybe szállnak a legjobb képeikkel. Napnyugtakor és napkeltekor is készülnek képek, a legszebb fényviszonyok között. A felvételek elkészítéséhez helikoptert is biztosítanak a szervezők. A snowboardosok így szabadon trükközhetnek, mindenféle nyomás nélkül. Nem véletlen, hogy az ilyen jellegű események jelentik a sportág fejlődésének melegágyát. Ilyenkor lehet ugyanis a legideálisabb körülmények között új trükköket bemutatni.

A heti programot egy látványos big air verseny zárja. A sportolókat a hét során több kategóriában is értékelik: díjazzák a legjobb stílusú snowboardost, a legszebb trükköt, a big air verseny győztesét, és a végén összetett győztest is hirdetnek.

A Suzuki Nine Queensen különleges élmények várnak a legjobb magyar hódeszkásra
A Suzuki Nine Queensen különleges élmények várnak a legjobb magyar hódeszkásra

Gyarmati Panka már régóta szeretett volna indulni a Suzuki Nine Queensen, hiszen ez óriási megtiszteltetés, oda viszont csak a legjobbakat hívják meg. Fő szponzorának, a Red Bullnak adott legutóbbi interjújában az alábbiakat nyilatkozta a meghívás hátteréről.

„Nyilván a világkupasiker sokat nyomott a latba, illetve a svédországi versenyen az egyik zsűritag megemlítette, hogy szól az érdekemben egy-két jó szót. Úgyhogy bár nagyon bíztam benne, egy pillanatra sem mertem magam beleélni, hogy tényleg ott lehetek. Nagyon boldog vagyok.”

Panka az egyhetes rendezvény első három napján tud csak részt venni, mert ugyanazon a héten rendezik a szezonzáró slopestyle világkupaversenyt is Csehországban.

„Ez azt jelenti, hogy magát a big air versenyt kihagyom Ausztriában. Viszont ez így remek felkészülés lehet a világkupára. Már ha legyőzöm a fáradtságot, ugyanis szerdán hajnali négykor kezdődik a fotózás, utána fogok utazni nyolc órát Csehországba.”

Előbb azonban a legendás Burton US Open következik. Az edzések két nap múlva kezdődnek, az elődöntőt szerdán rendezik. Onnan a legjobb hat lány jut be a pénteki döntőbe. Panka óvatos az esélylatolgatással, hiszen az elmúlt hetek utazásai és kisebb hátsérülése azért megviselték.

„Két napja érkeztem vissza az Egyesült Államokba. Most nem vagyok a topon, a földrészek közötti utazgatás miatti hatalmas időeltolódás rendesen megviselt, tegnap éjszaka például két órát bírtam aludni. A hátam megsérült, kicsit most mindenem fáj. Szezon közben szokott ilyen lenni a sok becsapódás miatt. Az elmúlt három hétben nem nagyon tudtam normálisan ugratni. De ezen is túl kell lendülni. Izgulok, de közben érzem az esélytelenek nyugalmát. Remélem, a verseny előtti edzésen már rendben leszek. Első alkalommal a részvétel lesz számomra a fontos, nem nyerni megyek. Még.”

A big air a szabadstílusú snowboardosok egyik szakága, melyben egy hosszabb nekifutó után egy nagyméretű ugratóról elrugaszkodva kell bemutatni egyetlen ugrást. A nekifutó és az ugrató is lehet természetes kialakítású, vagy épített, városi rámpa. Utóbbi a sísáncokhoz hasonlít, hiszen az elugrási sebesség (60-70 km/h) eléréséhez meredek nekifutóra van szükség. A starthely és az ugrató közötti szintkülönbség többnyire meghaladja a 30 métert. A versenyzőket zsűri pontozza, a választott trükk technikai nehézsége, valamint a versenyző kreativitása és stílusa alapján. Magyar elnevezése még nincs, a szakma az angol elnevezést használja. 2018-tól olimpiai sportág lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik