Bosszút áll-e az Orosz csapat? – az öt legjobban várt „külföldi” verseny

Vágólapra másolva!
2018.02.05. 12:59
null
Az oroszok OAR-ként küzdenek Pjongcsangban (Fotó: AFP)
Összeszedtük a pjongcsangi téli olimpia legjobban várt, nem magyar érdekeltségű versenyeit, persze szubjektív alapon. Viszont arra meg mernénk esküdni, hogy az alábbi események óriási izgalmakat tartogatnak.

 

FÉRFI JÉGKORONG – „BOSSZÚT ÁLL” AZ OAR?

Lesznek orosz hokisok, elsősorban a KHL-ből. Kérdés, hogy papíron nem oroszként mekkora bennük a bizonyítási vágy – érdekesen nézne ki az eredménylistákon, hogy a 2018-as téli olimpia férfi jégkorongtornáját az OAR, Olympic Athletes from Russia (Olimpiai Sportolók Oroszországból) győzelmével érne véget… Márpedig van rá esély, nem is kicsi.

Óriási presztízse lehetne mondjuk egy Kanada–OAR döntőnek, és nem csak a tét miatt. Richard McLaren, a sportjogász, akinek jelentése alapján sorra tiltották el az orosz sportolókat doppingvétség miatt, Kanadában született.

Az NHL-játékosok nem jönnek, ami a színvonalnak semmiképpen sem tesz jót, de éppen emiatt lehet érdekes a torna. Attól azért aligha kell tartani, hogy a házigazda Dél-Korea nyer…

Február 25.
05.10: jégkorong, férfiak, döntő

Martin Fourcade növelné olimpiai aranyainak számát (Fotó: AFP)
Martin Fourcade növelné olimpiai aranyainak számát (Fotó: AFP)



FÉRFI SÍLÖVÉSZET – MEGVERHETŐ A VERHETETLEN FRANCIA

Jelenleg Martin Fourcade a férfi sílövők királya, és Pjongcsangba is aranyesélyesként érkezik. Noha megnyerte az összetett világkupa elmúlt hat kiírását, és a 2017–2018-as évadban is vezeti a rangsort, a norvég Johannes Thingnes Bö szorosan ott van mögötte. A francia hat világkupaversenyen győzött a mostani szezonban, a norvég viszont már nyolcnál jár – Fourcade többi helyezése jobb volt, ezért áll most is az élen. Mindennel együtt Fourcade kétszeres olimpiai bajnok, és meglepő lenne, ha nem nőne ez a szám Pjongcsangban, mint ahogy az is, ha Bö arany nélkül maradna.

Február 11.
12.15: férfi 10 km sprint, döntő

Február 12.
13.00: férfi 12.5 km üldözéses

Február 15.
12.00: férfi 20 km

Február 18.
12.15: férfi 15 km tömegrajtos

Február 20.
12.15: vegyes váltó

Február 23.
12.15: férfi 4x7.5 km váltó

Beat Feuz! (Fotó: AFP)
Beat Feuz! (Fotó: AFP)

 

ALPESI SÍ, FÉRFI LESIKLÁS

Ahogy a nyári játékokon központi kérdés, hogy ki a leggyorsabb futó, vagyis ki nyeri a 100 métert, úgy a téli játékokon is megjegyzik annak a nevét, aki diadalmaskodik férfi lesiklásban. Sokszor fordult elő, hogy olyan nyert, akire előzetesen nem számítottak, azaz a végső győztes személye gyakran meglepő.

Négy évvel ezelőtt az osztrák Matthias Mayer lett az első, aki ugyan stabil pontszerzőnek számított a szakági világkupában, ám messze nem volt az aranyra legesélyesebbnek tartott versenyzők között. De említhetnénk Antoine Dénériaz 2006-os sikerét is: a francia sportolónak megközelítőleg sem voltak ehhez mérhető eredményei karrierje más szakaszaiban.

Idén meglepő lenne, ha nem a svájci Beat Feuz, a norvég Aksel Lund Svindal, a szintén norvég Kjetil Jansrud, az olasz Dominik Paris vagy a kitzbüheli győztes német Thomas Dressen végezne az élen ebben a szakágban.

Február 11.
03.00: férfi lesiklás

Lindsey Jacobellis már nagyon várja az olimpiai aranyat (Fotó: AFP)
Lindsey Jacobellis már nagyon várja az olimpiai aranyat (Fotó: AFP)

 

HÓDESZKA – VÉGRE RÉVBE ÉR A PECHES AMERIKAI KLASSZIS?

Lindsey Jacobellis nem igazán szomorkodott 2006-ban Torinóban, amikor a második helyen ért célba a női hódeszkások krossz szakágában. Az akkor 20 esztendős amerikai világbajnokként és X Games-győztesként nagy fölénnyel vezetett a döntőben, amikor az utolsó előtti ugratón teljesen feleslegesen trükközni kezdett. A mutatvány nem jött be, elesett. A svájci Tanja Frieden be tudta hozni a hátrányát, és így az övé lett az arany. Jacobellis, aki felállt, és másodikként haladt át a célvonalon, nem bánta meg, amit tett. „A hódeszkázás jó móka, én csak mókáztam egy kicsit” – mondta utána.

Jacobellis a sportág történetének egyik legnagyobb alakja. Ötszörös világbajnok, 10-szeres X Games-győztes, de az olimpiai aranyat azóta is csak üldözi. 2010-ben az elődöntőben rosszul ért havat az egyik ugrató után, majd el kellett kerülnie egy ütközést, amit csak úgy tudott megtenni, hogy elhagyta a pályát. Emiatt kizárták, és csak az ötödik lett. 2014-ben Szocsiban vezetett az elődöntős futamban, amikor megint elesett, és így csupán a hetedik helyen végzett. Jacobellis idén újra megpróbálja, és idén is aranyesélyesként száll harcba. Most is elcsúszik?

Február 16.
02.00: női krossz, döntő

Kamil Stoch jó formában ugrik, de nyer-e aranyat Pjongcsangban?
Kamil Stoch jó formában ugrik, de nyer-e aranyat Pjongcsangban?



FÉRFI SÍUGRÁS – ŐRÜLETES MEZŐNY HARCOL AZ ARANYAKÉRT

Egyike azon sportágaknak, amelyben egyszerűen nem létezik abszolút aranyesélyes. Még ha a síugrást nem befolyásolnák az időjárási körülmények, vagy nem ítélkeznének pontozóbírók, akkor sem lenne egyértelmű favorit.

Kamil Stoch a címvédő normál- és nagysáncon is. A lengyel megnyerte a legutóbbi Négysáncverseny mind a négy állomását, de az összetett világkupát a német Richard Freitag vezeti. A norvég Daniel-André Tande csapatban és egyéniben is sírepülő-világbajnok lett. Odaérhet a szlovén Anze Semenic is, aki meglepetésre vk-viadalt nyert Zakopanéban.

Az osztrákok viszont rendkívül rossz formában ugranak. Egyetlen versenyen sem győztek ebben a szezonban, mindössze három harmadik helyet tudnak felmutatni Stefan Kraft révén. Bármily meglepő, jelenleg ő az egyetlen éremesélyes osztrák síugró.

Február 10.
13.35: férfi normálsánc, döntő

Február 17.
13.30: férfi nagysánc, döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik