„Az egyik nap a dobogón állok, a következőn kiviszem az ágytálat”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.16. 12:24
null
Nina Roth, olimpikon curlingversenyző és ápolónő (Fotó: USA Curling)
Az élsportolókkal kapcsolatban gyakran előkerül az az állítás, hogy életüket – amíg pályafutásuk tart – burokban élik, és vajmi keveset tudnak a „való életről.” Nos, ez biztosan nem igaz a téli olimpián szereplő amerikai női curlingcsapat skipjére, Nina Rothra, aki egy kórházi akut osztályon dolgozik, mint ápolónő.

Roth a pjongcsangi olimpia hivatalos hírszolgálatának elmondta, civil munkája meglehetősen jól kontextusba helyezi, hogy mi mennyire fontos az életben, beleértve a sportot is.

Roth és egysége a jégen (Fotó: AFP)
Roth és egysége a jégen (Fotó: AFP)

„Ápolónő és élsportoló vagyok egyszerre. Ez azt jelenti, hogy az egyik nap a dobogón állok, a következőn kiviszem az ágytálat, kitisztítok egy sebet, vagy kisegítek valakit a fürdőszobába. Nem épp egy glamour-munka, viszont sokat segít abban, hogy a sportot annak fogjam fel, ami: játéknak” – nyilatkozta.

Nina Roth olyan betegekkel dolgozik, akiknek súlyos sérülésük megváltoztatta az életét – amputáltak, kerekesszékbe kényszerült páciensek rehabilitációjában segít.

„Olyan emberekkel foglalkozom, akik már nincsenek élet-halál között, ám meg kell tanulniuk egy új életet, és alkalmazkodniuk ehhez. Nagyon sok páciensem gerincsérült, akiket kerekesszék segítségével mobilizálunk. Vagy olyanokkal dolgozok, akiket légzési elégtelenség után kezelünk. Van, hogy egy évet vagy még többet is eltöltünk velük, így tényleg megismerjük őket. Nem lennék ugyanaz a sportoló, ha nem folytathatnám tovább ápolónőként.”

„Sokszor munka közben ébredek rá, milyen nagyon szerencsés vagyok, hogy egészséges vagyok és sportolhatok. Olyan dolgot űzhetek, amit imádok. És tisztában vagyok azzal, hogy egyes embereknek erre sosem lesz lehetősége. Az olimpiai álmom űzöm, de tudom, hogy rendben van az is, ha nem nyerek egy válogatón. Van egy szép polgári foglalkozásom, egy családom – és ezért nagyon lazán, teher nélkül tudok versenyezni” – magyarázta.

Nina Roth kétszeres amerikai bajnok, 2017-ben társaival megnyerték az olimpiai válogatóversenyt Omahában, így kvalifikálták magukat az olimpiára. Wisconsin államban, Madison városában dolgozik a Select Speciality Kórházban, főnökei megengedik, hogy munkabeosztását egyeztesse curlingedzéseivel – így is nem egyszer 12 órás ügyelet után megy edzeni vagy versenyezni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik