HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.02.16 12:24 Frissítve: 2018.02.16 12:43

„Az egyik nap a dobogón állok, a következőn kiviszem az ágytálat”

Az élsportolókkal kapcsolatban gyakran előkerül az az állítás, hogy életüket – amíg pályafutásuk tart – burokban élik, és vajmi keveset tudnak a „való életről.” Nos, ez biztosan nem igaz a téli olimpián szereplő amerikai női curlingcsapat skipjére, Nina Rothra, aki egy kórházi akut osztályon dolgozik, mint ápolónő.

Nina Roth, olimpikon curlingversenyző és ápolónő (Fotó: USA Curling)

Roth a pjongcsangi olimpia hivatalos hírszolgálatának elmondta, civil munkája meglehetősen jól kontextusba helyezi, hogy mi mennyire fontos az életben, beleértve a sportot is.

Roth és egysége a jégen (Fotó: AFP)

„Ápolónő és élsportoló vagyok egyszerre. Ez azt jelenti, hogy az egyik nap a dobogón állok, a következőn kiviszem az ágytálat, kitisztítok egy sebet, vagy kisegítek valakit a fürdőszobába. Nem épp egy glamour-munka, viszont sokat segít abban, hogy a sportot annak fogjam fel, ami: játéknak” – nyilatkozta.

Nina Roth olyan betegekkel dolgozik, akiknek súlyos sérülésük megváltoztatta az életét – amputáltak, kerekesszékbe kényszerült páciensek rehabilitációjában segít.

„Olyan emberekkel foglalkozom, akik már nincsenek élet-halál között, ám meg kell tanulniuk egy új életet, és alkalmazkodniuk ehhez. Nagyon sok páciensem gerincsérült, akiket kerekesszék segítségével mobilizálunk. Vagy olyanokkal dolgozok, akiket légzési elégtelenség után kezelünk. Van, hogy egy évet vagy még többet is eltöltünk velük, így tényleg megismerjük őket. Nem lennék ugyanaz a sportoló, ha nem folytathatnám tovább ápolónőként.”

„Sokszor munka közben ébredek rá, milyen nagyon szerencsés vagyok, hogy egészséges vagyok és sportolhatok. Olyan dolgot űzhetek, amit imádok. És tisztában vagyok azzal, hogy egyes embereknek erre sosem lesz lehetősége. Az olimpiai álmom űzöm, de tudom, hogy rendben van az is, ha nem nyerek egy válogatón. Van egy szép polgári foglalkozásom, egy családom – és ezért nagyon lazán, teher nélkül tudok versenyezni” – magyarázta.

Nina Roth kétszeres amerikai bajnok, 2017-ben társaival megnyerték az olimpiai válogatóversenyt Omahában, így kvalifikálták magukat az olimpiára. Wisconsin államban, Madison városában dolgozik a Select Speciality Kórházban, főnökei megengedik, hogy munkabeosztását egyeztesse curlingedzéseivel – így is nem egyszer 12 órás ügyelet után megy edzeni vagy versenyezni.

2019.02.18 21:15:24

Téli sportok CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Ha Gál bácsi a Vasán indult volna, a világ valamennyi tv-híradójába bekerül, talán még a National Geographic is kiszáll a pirinyó csíki faluba, megörökíteni a sohasem látott csodát. De ő csak a sajátjai között csúszkált, mindenekelőtt azért, hogy vele is többen legyenek.

2019.02.14 11:48:05

Téli sportok ZSOLDOS BARNA

Lindsey Vonn óriási hatással volt imádott sportágára, ám a folytonos sérülések felőrölték.

2019.02.10 22:24:48

Téli sportok MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Marcel az én szememben megszállott, aki olyan sportágban tudott újat mutatni Ausztriának, amelyben már senki sem számított rá. ...Az ő esete olyan, mintha nekünk, magyaroknak szeretnék elmagyarázni: a kardvívás más módszerrel sokkal eredményesebb.

2019.01.21 08:56:26

Téli sportok BÁLINT MÁTYÁS

Nyíregyházáról Norvégiába, kutyaszánon – egy fiatal magyar lány is az északi nemzeti sport versenyzői között.

2019.01.22 09:15:53

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Pályájuk még más-más ívet rajzol, de jövőre már mindketten ott lehetnek a magyar férfiváltóban.